ЗАКОН ПРО МОВУ : ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ВЛАСНИКАМ САЙТІВ?

 




Від 16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», тобто норми в сфері обслуговування споживачів.

Текст Закону:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2704-19#Tex .

Він деталізував державний статус та вживання української мови в різних сферах життя: від бізнесу – і до освіти.

Зокрема, ВСІ надавачі послуг незалежно від форми власності мають обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.


Докладніше про це  в нашій публікації від 7 грудня 2020 року:

http://jamaluddinliudmyla.blogspot.com/2020/12/16-2021.html  .

 


Закон про мову регламентує і, зокрема, сферу веб – послуг, яка керується «ЗАКОНОМ УКРАЇНИ ПРО ЕЛЕКТРОННУ КОМЕРЦІЮ»

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/675-19#Text  .

Отже, які норми стосуються саме суб’єктів електронної комерції?

Вже кілька днів, а саме 16.01.2021, мовою обслуговування споживачів є українська мова. УСІ  ПІДПРИЄМСТВА всіх форм власності  повинні  обслуговувати споживачів та надавати  інформацію про товари та послуги на веб-сайтах ДЕРЖАВНОЮ МОВОЮ, проте також дозволено, ДУБЛЮВАННЯ інформації будь-якою іноземною мово.

Отже, це означає, що особа, яка розміщує інформацію для споживачів, має обов’язково надати її українською мовою, та за бажанням продублювати іншою, наприклад, російською, англійською, польською і т.д. У випадку, коли крім української мови, інформація про товари та послуги надається також іншими мовами, обсяг інформації про товари та послуги державною мовою не може бути меншими за обов’язковий обсяг інформації згідно з вимогами, встановленими Законом України "Про захист прав споживачів".

Також це означає, ЩО І ІНФОРМАЦІЯ ЯК НА РЕАЛЬНИХ, ТАК І НА ВЕБ - ЦІННИКАХ, В МЕНЮ, ІНСТРУКЦІЯ ДО ТОВАРУ МАЄ БУТИ ВИКЛАДЕНА УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ.

Що стосується обслуговування клієнта,то спілкування, В ТОМУ ЧИСЛІ ONLINE,  між персоналом і клієнтом, відбувається ТАКОЖ на державній мові, крім тих випадків, коли на спілкуванні іноземною мовою наполягає сам клієнт, наприклад, через приналежність до іншої національності, або ж клієнт-іноземець.

Що до загальної інформації на веб-сайті, то до 16.07.2022 вона може бути викладена на будь-якій мові.

Надалі ж, Інтернет - представництва (в тому числі веб-сайти, веб - сторінки в соціальних мережах) органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності, засобів масової інформації, зареєстрованих в Україні, а також суб’єктів господарювання, що реалізують товари і послуги в Україні та зареєстровані в Україні, виконуються державною мовою.

Поряд з версією інтернет - представництв (у тому числі веб-сайтів, веб-сторінок у соціальних мережах), виконаних державною мовою, можуть існувати версії іншими мовами.

Версія інтернет - представництва державною мовою повинна мати не менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії, та завантажуватись за замовчуванням для користувачів в Україні.

Тобто за аналогією, будь-які дописи та пости на веб-сайтах ЗМІ, а також, суб’єктів, які надають послуги та реалізують товари, мають бути викладені українською мовою, та можуть бути продубльовані будь-якою іншою. Тобто, це має означати, що сайти спортклубів, дієтологів, будь-яких розважальних закладів перейдуть в обов’язковому порядку на українську мову, проте для своїх споживачів та користувачів іноземців, можуть продублювати будь-якою іноземною мовою.

Підсумувавши все вище зазначене, з метою запобігання порушення законодавства в сфері функціонування державної мови, власники веб-сайтів, які розміщують інформацію про товари та послуги для споживачів, МАЮТЬ ОПУБЛІКУВАТИ ВСІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ.

Джерело: юридичний інтернет ресурс «ПРОТОКОЛ»

 

 

Коментарі