З 16 СІЧНЯ 2021 РОКУ МОВА ОБСЛУГОВУВАННЯ СПОЖИВАЧІВ – УКРАЇНСЬКА!

 




25 квітня 2019 року Верховна Рада України  ухвалила закон «ПРО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ДЕРЖАВНОЇ»

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2704-19#Text         ,

який набрав чинності 16 липня того ж року.

Він деталізував державний статус та вживання української мови в різних сферах життя: від бізнесу – і до освіти. І час, коли набувають чинності окремі норми цього закону.

Низка положень мовного закону вже набула чинності:

З 16 січня 2020-го мова реклами, зокрема політичної, має бути лише українська.

З 16 липня – назви аеропортів, станцій, зупинок, технічна та проектна документація, мова діловодства, документообігу, листування і звітності юридичних осіб.

З 1 вересня всі школи мали перейти на українську мову.

Крім ДВОХ КАТЕГОРІЙ, для яких перехід на українську мову навчання відбуватиметься поступово.

        Для тих, хто належить до корінних народів, мова навчання у початковій школі може здійснюватися мовою нацменшини, а починаючи з середньої й старшої школи кількість дисциплін українською мовою буде збільшуватися до 80%.

        Друга категорія - це представники тих громад, мови яких належать до мов Європейського Союзу. У них також є право у початковій школі використовувати у навчанні їхню мову, в середній школі дисципліни українською мають складати від 20% до 40%, а у старшій - до 60%.

 

А з  16 січня 2021 року ВСЯ сфера обслуговування повинна перейти виключно на державну мову. Обслуговувати клієнта іншою, не українською,  мовою можна буде тільки на його прохання.

Всі надавачі послуг незалежно від форми власності мають обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.

Про це говорить стаття 30 Закону. Державна мова у сфері обслуговування споживачів. Дослівно:

1. Мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова.

2. Підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи - підприємці, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів (крім випадків, встановлених частиною третьою цієї статті), здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. Інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами.

3. На прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін.

4. Суб’єкт електронної комерції, зареєстрований в Україні, під час своєї діяльності та в разі поширення комерційного електронного повідомлення зобов’язаний забезпечити надання всієї інформації, визначеної Законом України "Про електронну комерцію", в тому числі щодо предмета електронного договору, державною мовою.

5. Інформація про товари та послуги на території України надається державною мовою, з урахуванням особливостей, визначених у статті 33 цього Закону.

6. Виробники (виконавці, продавці) в Україні всіх форм власності надають споживачам інформацію про вироби (товари), роботи чи послуги державною мовою. Така інформація може дублюватися будь-якою іншою мовою.

7. Інформація про вироби (товари), роботи чи послуги, зазначена у частині шостій цієї статті, доводиться до відома споживача в порядку, у спосіб та в обсязі, що визначені Законом України "Про захист прав споживачів".

В інформації про вироби (товари), роботи чи послуги, наданій державною мовою, допускається використання слів, скорочень, абревіатур та позначень англійською мовою та/або з використанням літер латинського та/або грецького алфавітів.

8. У разі якщо крім державної інформація про товари та послуги надається також іншими мовами, обсяг інформації про товари та послуги державною мовою не може бути меншими за обов’язковий обсяг інформації згідно з вимогами, встановленими Законом України "Про захист прав споживачів".

 

 ЩО Ж ЦЕ НА ДІЛІ ОЗНАЧАЄ ДЛЯ НАДАВАЧІВ І СПОЖИВАЧІВ СФЕРИ ОБСЛУГОВУВАННЯ?

·        Всі підприємства, установи, організації (магазини, інтернет-магазини, салони, торгівельні центри тощо) мають першочергово обслуговувати та надавати всю інформацію державною мовою.

·        Виробники (виконавці, продавці) в Україні всіх форм власності надають споживачам інформацію про вироби (товари), роботи чи послуги державною мовою.

·        У разі якщо крім державної інформація про товари та послуги надається також іншими мовами, обсяг інформації про товари та послуги державною мовою не може бути меншими за обов’язковий обсяг інформації.

·        Лише на прохання клієнта можна використовувати інші мови прийнятні для сторін.

 

У разі порушення прав на отримання інформації та послуг українською мовою необхідно звертатися до

Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови :

https://www.facebook.com/govuamova/?ref=page_internal   ,

адреса – м. Київ, Музейний провулок, 12.

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови реагуватиме на всі скарги громадян щодо порушення закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Вони реагують на порушення мовного закону представниками влади, порушення прав громадян на отримання інформації та послуг державною мовою, зафіксованих чи то у зверненнях, чи то у скаргах.

А штрафні санкції за порушення мовного законодавства почнуть застосовуватися лише  із 16 липня 2022 року.

Джерело : інтернет- ресурс

https://www.kmu.gov.ua/news/z-nastupnogo-roku-vsya-sfera-obslugovuvannya-povinna-perejti-vinyatkovo-na-derzhavnu-movu-taras-kremin

 

Коментарі