ЯК ОТРИМАТИ КОМПЕНСАЦІЮ ЗА ОСВІТУ: ТОНКОЩІ ПОДАТКОВОЇ ЗНИЖКИ




Повернути можна майже половину грошей, заплачених на контракті

 В Україні можна повернути частину грошей, витрачених на кредит або платне навчання. Це називається податкова знижка. Звичайно. щоб її оформити, потрібно оплачувати іпотеку або освіту відповідно до законодавства, включно з усіма передбаченими зборами. 

 Отримати компенсацію можна за оплату навчання в ПТУ і коледжах. Якщо дитина ходить до приватних дитсадка або школи, батьки теж можуть звертатися за відшкодуванням податку. Компенсація стосується тільки освіти в Україні. 

 Щоб її отримати, треба мати договір з навчальним закладом та квитанції, які підтверджують оплату навчання. Оформити знижку можуть як сам студент, якщо він офіційно працює і платить податки, так і його батьки.

 Отримати знижку можна після закінчення податкового року. Тобто, 2020 року можна отримати компенсацію за витрати 2019-го. Для отримання знижки треба піти до Фіскальної служби з паспортом, ІПН, договором на навчання, квитанціями за рік. Там дадуть заповнити податкову декларацію, до неї треба вписати отримані доходи за рік і суму, яку людина заплатила за освіту. Протягом 60 днів гроші повернуть.

 "Для отримання податкової знижки платник податку подає до податкового органу податкову декларацію разом з копією документів, що підтверджують право на податкову знижку. Податковий орган розглядає надану декларацію разом з наданим пакетом документів і повідомляє платника податків про результати розгляду: повертаються йому податки, чи він отримує обґрунтовану відмову в нарахуванні податкової знижки", – пояснює Оксана Каращук, старший консультант відділу податкових та юридичних послуг KPMG в Україні. 

 При цьому розмір заробітної плати платника податків повинен бути вищим від суми компенсації. 


 Приклад розрахунку податкової знижки на освіту 


 Наприклад, людина задекларувала за 2019 рік 30 000 грн доходу, а на освіту витратила 42 000 грн. Тоді їй виплатять прибутковий податок тільки з річного доходу – 5 400. Якщо людина задекларувала за рік дохід 66 000, з якого заплатила 11 880 грн прибуткового податку (18%), а витрати на освіту становили 32 000, тоді податкова виплатить різницю між прибутковим податком і податком з суми на освіту: 

 66000-32000 = 34000 – різниця, з якої компенсується податок; 

 34000 * 18% = 6120 – розмір податку; 

 11880-6120 = 5760 – сума компенсації. 

 Детальніше про те, які витрати може частково компенсувати податкова, читайте в матеріалі "Держава поверне гроші: як отримати компенсацію за освіту і житло".

 Також можна оформити податкову знижку на оплачену іпотеку – вам повернуть частину суми, сплаченої у вигляді відсотків за кредитом. 

 До речі, якщо ви не встигли оформити податкову знижку вчасно, можна спробувати зробити це наступного року: 

ДЖЕРЕЛО ДОСТУПУ:



Коментарі