Як ветерани та ветеранки можуть отримати безоплатні ліки?

 

  Захисники та Захисниці можуть безкоштовно або з невеликою доплатою отримати медикаменти за декількома програмами.

         Разом з Національною службою здоров’я України Мінветеранів роз'яснило ветеранам і ветеранкам, як безоплатно можна отримати ліки.

          Отже, для лікування та профілактики хронічних захворювань ветерани, зокрема, можуть безоплатно або з невеликою доплатою отримати медикаменти за програмою “Доступні ліки”.

На сьогодні у програмі 532 препарати від:

  • серцево-судинних захворюваннях (зокрема, для профілактики інсультів та інфарктів);
  • діабету І і ІІ типу, нецукрового діабету;
  • хронічного обструктивного захворювання легень;
  • розладів психіки та поведінки, епілепсії;
  • хвороби Паркінсона;
  • болю та для паліативних хворих й імуносупресанти.

          Для отримання лікарських засобів за програмою “Доступні ліки” ветеранам необхідно мати електронний рецепт від сімейного або лікуючого лікаря. Їх можна забрати в аптеках, які мають договір із Національною службою здоров’я та позначені спеціальною наліпкою з логотипом НСЗУ.

         Крім того, пацієнтам у лікарнях та на амбулаторному лікуванні надають препарати з Національного переліку основних лікарських засобів, включаючи ліки при серцевій недостатності, туберкульозі, гепатитах, Паркінсона, гормонах, інсулінах і протисудомних. Медичні заклади повинні самостійно закуповувати ці ліки для пацієнтів на 100%.

           Інформація про наявність ліків оновлюється щотижня на сайтах місцевих органів влади та на інформаційних стендах лікарень. Щоб перевірити, чи включені ліки в Національний перелік, можна скористатися сервісом “Ліки контроль”.

          Також безоплатно отримати ліки ветерани та ветеранки можуть завдяки місцевим програмам забезпечення медикаментами. Їх вартість відшкодовується з бюджетів ОТГ.

         Найчастіше це препарати для важкохворих та пацієнтів із рідкісними захворюваннями. Для отримання ліків за даними програмами варто звернутися до органів місцевого самоврядування.

Джерело: Інформаційний  портал "Юридичний факт"




 

Коментарі