Заміна документів після заміжжя: процедура і терміни



Про право нареченої на зміну прізвища після шлюбу знають усі. Деякі навіть це право сприймають як обов'язок. Але якщо керуватися нормами закону, а не звичаями, тільки від рішення нареченої залежить, яке у неї буде прізвище після заміжжя. 

Зміст:

 • Які документи необідно замінити після заміжжя? 
• Заміна паспорта після заміжжя 
• Як і де поміняти паспорт після заміжжя?
• Які документи потрібні для заміни паспорта після заміжжя? 
• Зміна ІПН після заміжжя 
• Які документи потрібні для заміни ІПН? 
• Заміна закордонного паспорта при зміни прізвища після заміжжя 
• Чи обов'язкова заміна водійських прав при зміні прізвища після заміжжя?

 Відповідно до статті 35 Сімейного кодексу України молодята мають право вибрати прізвище одного з них як спільне прізвище або надалі використовувати дошлюбні прізвища. Наречена, наречений мають право приєднати до свого прізвища прізвище нареченого, нареченої. Якщо вони обоє бажають мати подвійне прізвище, вони узгоджено визначають яке з прізвищ буде першим. Таким чином, право поміняти прізвище є не тільки у нареченої, а й у нареченого. 

Зміна прізвища тягне за собою ряд обов'язкових правових наслідків, і в першу чергу це стосується необхідності заміни документів після заміжжя. 

Для тих, хто зважився на зміну прізвища Юридичний ресурс «Протокол» пропонує консультацію про те, які документи після заміжжя необхідно замінити і як це зробити. 

Які документи необідно замінити після заміжжя? 



При зміні прізвища після заміжжя варто бути морально готовим до заміни документів, пов'язаних з особистістю громадянина. При цьому, для поновлення деяких документів закон встановив обов'язковий термін. Не виконання умов і термінів загрожує штрафом. 

Обов'язковій заміні підлягають такі документи: 

• український паспорт; 
• водійське посвідчення (права);
• ідентифікаційний код (ІПН); 
• закордонний паспорт. 

Список документів, в які необхідно внести зміни, при їх наявності:

 • трудова книжка; 
• дисконтні та членські карти;
• дані в реєстрі виборців;
• банківські договори, карти та рахунки;
• реєстрація та страхування автомобіля; 
• медичні картки і страховий поліс;
• студентський, читацький квитки і залікова книжка;
• заповіт; 
• реєстраційні документи підприємця. 

Список документів, які не потрібно міняти після зміни прізвища: 

• документи про освіту: сертифікати про проходження курсів підвищення кваліфікації, дипломи про середню і вищу освіту, дипломи кандидатів і докторів наук і так далі; 
• документи, які встановлюють право на майно. Наприклад, договір купівлі-продажу квартири. 

Заміна паспорта після заміжжя 


Заміна паспорта при зміні прізвища після заміжжя (одруження) вже не бажання, а необхідність. Доброю новиною є те, що список необхідних документів для заміни паспорта після заміжжя, а також термін їх розгляду чітко регламентований законом. 

Як і де поміняти паспорт після заміжжя? 

З 01.10.2016 відповідно до міжнародних стандартів цивільний паспорт виготовляється у форматі пластикової ID-карти. Таким чином, ті, хто вирішив змінити прізвище після заміжжя, отримають вже пластиковий аналог паперового паспорта. Колишній паспорт «книжечкою» у Вас заберуть. 

Для заміни паспорта після заміжжя необхідно звернутися в територіальний підрозділ держміграційної служби України за зареєстрованим місцем проживання, або до відповідного центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ». 

В 2019 офіційна ціна питання зміни старого паспорта становить 345 грн, термін оформлення 20 робочих днів. Є й експрес варіант - протягом 10 робочих днів. Оформлення обійдеться набагато дорожче - 471 грн. 

ВАЖЛИВО! Термін заміни паспорта після реєстрації шлюбу 

Термін для заміни паспорта при зміні прізвища пов'язаної із заміжжям - 1 місяць з дати укладення шлюбу. 

Недотримання встановлених термінів тягне за собою юридичні наслідки, наприклад, неможливість укладати договори, а отже, продавати майно, оформлювати довіреність, приймати спадщину, здійснювати банківські операції.

Більш того, статтею 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлена адміністративна відповідальність за використання недійсного паспорта або проживання без нього. Це передбачає накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 до 51 грн. І нехай це еквівалент ціни кави, але все ж будь-який штраф платити неприємно. 

Які документи потрібні для заміни паспорта після заміжжя? 


Почати традиційно треба зі складання заяви. Доброю новиною буде те, що така заява заповнюється працівником ДМС або адміністратором ЦНАП. Також відзначимо, що в електронну чергу можна записатися через відповідний сайт. 

Документи для заміни паспорта після заміжжя:

 • паспорт, що підлягає обміну; 
• документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати; 
• свідоцтво про шлюб; 
• одна фотографія розміром 10 х 15.

Залежно від ситуації можуть знадобитися і інші документи, наприклад, для внутрішньо переміщених осіб необхідно також подати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Або, якщо документи подаються довіреною особою, обов'язковим є документ, що засвідчує особу законного представника / уповноваженої особи та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника / уповноваженої особи. 

Для внесення додаткової змінної інформації в безконтактний електронний носій і в паспорт, при їх наявності, також подаються документи, що підтверджують відомості: 

• про місце проживання - довідку органу реєстрації встановленого зразка; 
• про народження дітей - свідоцтва про народження дітей; 
• довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків або повідомлення про відмову від його отримання. 

Зміна ІПН після заміжжя 

Ідентифікаційний номер платника податків присвоюється людині на все життя. Тобто навіть у разі зміни прізвища після заміжжя, сам номер не змінюється, а ось саму картку ІПН видадуть нову вже з новим прізвищем. 

Стаття 70 Податкового кодексу України встановила обов'язок фізичних осіб подавати в контролюючі органи відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки платника податків або повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку у паспорті ). 

Відомості про зміну даних подаються протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви за формою 5-ДР до контролюючого органу за своєю податковою адресою, а фізична особа, яка не має постійного місця проживання в Україні, - до контролюючого органу за місцем отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об'єкта оподаткування. 

Заяви, за вказаною формою подаються особисто або через представника. Для заповнення Заяви використовуються дані документа, що посвідчує особу, та документів, що підтверджують зміни таких даних. 

Термін розгляду заяви, а відповідно і внесення змін до Державного реєстру та окремого реєстру Державного реєстру складає три робочі дні з дня його подачі. Максимально цей термін може бути продовжений до п'яти робочих днів. 

З 1 березня 2019 року документи для отримання ідентифікаційного номера можна подати через Електронний кабінет, саме такий сервіс зараз активно впроваджує ДФС. 


Які документи потрібні для заміни ІПН?

Список необхідних документів для заміни ІПН в зв'язку зі зміною прізвища після заміжжя невеликий, а саме:

 • заява за формою 5ДР;
• оригінал довідки ІПН (форма № 1ДР); 
• паспорт громадянина України; 
• свідоцтво про шлюб. 

ВАЖЛИВО! Заміна ідентифікаційного коду здійснюється після заміни паспорта. 

Заміна закордонного паспорта при зміни прізвища після заміжжя Після заміни внутрішнього паспорта доведеться міняти закордонний паспорт. З старим прізвищем він дійсний тільки один місяць з дня зміни прізвища. Крім того, відразу після зміни прізвища в Державну прикордонну службу, а також в Інтерпол направляється інформація про недійсність вашого старого закордонного паспорта. Вартість заміни закордонного паспорта складе стільки ж, скільки й виготовлення нового. 

Як і де поміняти закордонний паспорт? 

В рамках чинного законодавства оформлення закордонного паспорта є адміністративною послугою, щоб її отримати необхідно зробити наступне: 

• Подати в територіальний орган / підрозділи ГТС України, або в центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ» необхідні документи (в разі проживання за кордоном подати документи у відповідній дипломатичній установи);
 • При оформленні заяви в територіальному органі / підрозділі ДМС, або в центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП), центрі обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ» необхідно пройти процедуру сканування відбитків вказівних пальців рук. 

• Звернутися в орган, де подавалася заява-анкета і отримати паспорт громадянина України для виїзду за кордон, надавши при цьому паспорт громадянина України. 

Вартість послуги та пільги 

Для зміни закордонного паспорта доведеться сплатити адміністративний збір, який розраховується як сума вартості адміністративної послуги та вартості бланка. 

У разі оформлення протягом 20 робочих днів сума адміністративного збору становить 682 грн. 

У разі термінового оформлення протягом 7 робочих днів, сума адміністративного збору становить 1034 грн. 

У разі термінового оформлення протягом 3 робочих днів (у випадках, визначених законодавством), сума адміністративного збору складе 1034 грн. 

Відзначимо, громадянин України не може мати більше двох діючих паспортів для виїзду за кордон. 

Необхідні документи для оформлення закордонного паспорта після заміжжя 

Відповідно до вимог Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, його тимчасового затримання та вилучення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.05.2014 № 152, для оформлення паспорта для виїзду за кордон у разі тимчасового виїзду за кордон особа подає: 

• заяву-анкету; 
• паспорт громадянина України;
• закордонний паспорт, що підлягає обміну; 
• свідоцтво про вступ у шлюб; 
• документ про здійснення встановлених законодавством платежів (зазначених вище). 

Чи обов'язкова заміна водійських прав при зміні прізвища після заміжжя? 

З юридичної точки зору заміна водійського посвідчення необхідна. Але обов'язок зміни водійського посвідчення в разі зміни прізвища існує, а ось відповідальності за несвоєчасну заміну водійських прав законом не встановлена.

Напевно, саме тому багато жінок роками їздять з правами на старе (дівоче) прізвище, возячи з собою нотаріально завірену копію свідоцтва про шлюб.

 Оформити, отримати, повернути чи обміняти водійські права можна в територіальних органах з надання сервісних послуг МВС (далі - сервісний центр МВС) у встановлені законодавством терміни. 

Обмін посвідчення водія у зв'язку зі зміною особистих даних (прізвище, ім'я та по батькові) здійснюється на підставі документа, що підтверджує таку зміну, тобто в нашому випадку свідоцтво про шлюб. 

Приємна новина, що обмін посвідчення водія здійснюється без складання іспитів. 

При отриманні нового посвідчення водія вилучається посвідчення водія, що підлягає обміну. 

Ще однією приємною новиною є те, що обмін посвідчення водія проводиться незалежно від зареєстрованого місця проживання. 

Послідовність дій одержувача нових прав, в тому числі міжнародного зразка, включає в себе наступний алгоритм:


 • подача в сервісний центр МВС повного пакету документів
• здійснення офіційного платежу; 
• отримання водійського посвідчення на нове прізвище заявника. 

Список обов'язкових документів для заміни прав в зв'язку зі зміною прізвища після заміжжя: 

• паспорт громадянина України (у разі надання ID-карти без наявних в безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання) або документ, що засвідчує особу і підтверджує його громадянство або спеціальний статус (в якому зазначено відомості про реєстрацію місця проживання); 
• копія довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків; • водійське посвідчення; 
• медична довідка встановленого зразка. 

ВАЖЛИВО! Для виїзду за кордон в країни Європейського союзу водійське посвідчення повинно відповідати міжнародним стандартам. 

Перелік сервісних центрів МВС вказано на сайті Головного сервісного центру МВС, там легко знайти найближчий до вас сервісний центрів у всіх областях, в тому ж числі Києві. 

"Ціна питання" 

Вартість обміну в Україні посвідчення водія на право керування транспортними засобами в зв'язку зі зміною особистих даних (ПІБ) в 2019 році становить 201 гривню, питання заміни прав займе не більше 5 робочих днів з дня подачі всіх необхідних документів. 

При цьому в зміні прав може бути відмовлено на таких підставах: 

• подача в сервісний центр МВС неповного пакета документів;
• заявник був позбавлений права керування транспортними засобами; 
• в ході перевірки було встановлено, що заявник перебуває в розшуку.

 Ця консультація стане корисною для наречених і молодих дружин, а може і женихів, які вирішили поміняти прізвище після укладення шлюбу. 


Коментарі