ВАС ЗВІЛЬНИЛИ, ВІДПРАВИЛИ У НЕОПЛАЧУВАНУ ВІДПУСТКУ? НЕ ВСЕ ВТРАЧЕНО.



За місяць карантину кількість безробітних в Україні зросла на 1-1,3 млн та становить 2,5-2,8 млн людей. Про це заявив президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, повідомляє пресслужба організації. 

Що роботи, якщо Вас звільнили у зв’язку з карантином? 

Як завжди Ви маєте вибір:

 І. Звернутися до центру зайнятості за допомогою по безробіттю та паралельно шукати роботу. Нагадаю, що на період карантину обслуговування громадян (зокрема, прийом осіб, які шукають роботу та зареєстрованих безробітних), здійснюється дистанційно будь-якими засобами комунікації (телефонний зв’язок, електронні засоби тощо). Щодо пошуку роботи в період карантину можливо звучить надто цинічно, але така ймовірність все ж таки існує.

 ІІ. Спробувати поборотися повернутися на роботу. 

Для початку розглянемо шляхи вирішення для працівників, які працювали офіційно. 


1. Вас вмовили написати заяву про звільнення за власним бажанням. У цьому випадку пишете заяву про те, що Ви звільнилися за власним бажанням помилково, оскільки не знали, що маєте право на отримання заробітної плати під час простою. Заяви пишете в довільній формі. Розроблений бланк такої заяви Ви можете знайти в групі Фейсбуку «Трудові права»https://www.facebook.com/groups/653287015238888/

2. Вас заставили звільнитися. 

У цьому випадку пишете заяву про те, що Ви звільнилися за власним бажанням помилково, оскільки не знали, що маєте право на отримання заробітної плати під час простою. Можете додати сюди, що будете звертатися в поліцію та інспекцію праці. Заяви пишете в довільній формі. Розроблений бланк такої заяви Ви можете знайти в групі Фейсбуку "Трудові права". Детальніше про перевірки інспекції можете почитати тутhttps://protocol.ua/ru/porushennya_zakonodavstva_pro_pratsyu/

3. Вас вмовили (заставили) написати заяву про відпустку без збереження заробітної плати, або як її називають – відпустку за власний рахунок. 

Напишіть на ім’я керівника 2 заяви або одну спільну заяву. 


     1. заява про вихід з відпустки без збереження заробітної плати з наприклад з 27.03.2020 року. Знову ж таки описуєте обставини, що Вам було запропоновано взяти таку відпустку, оскільки Ви не знали своїх прав про оплату праці за час простою, описуєте тяжкість обставин проживання. 

     2. Пишете попередження про простой і просите виплачувати 2/3 середнього заробітку з числа, коли у Вас завершується відпустка. 

Заяви пишете в довільній формі. Розроблений бланк такої заяви Ви можете знайти в групі Фейсбуку "Трудові права" 

Заяви слід подавати обов’язково рекомендованим листом. Копію заяви і квитанцію про відправлення зберігайте – вони Вам знадобляться при зверненні до суду. 

Відповідно до ч.1 ст. 233 Кодексу законів про працю працівник може звернутися з заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення - в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. 

А згідно ч. 2 цієї статті у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком. 

Звертаю увагу, що на час карантину процесуальні строки зупиняються і тому Ви не втрачаєте часу на подання позовної заяви. 

Більше про те як відсудити незаконне звільнення читайте тут https://protocol.ua/ru/porushennya_zakonodavstva_pro_pratsyu/


Щодо неоформлених трудових відносин. Це окрема тема. Ви практично незахищені. Захистити Ваші права можна лише в тому випадку, якщо Ви назбираєте хоча б 3-4 працівників. Тоді ми зможемо зібрати доказову базу для поновлення Ваших трудових прав. У цьому випадку немає універсальної рекомендації. Вам треба зібратися разом. 

Якщо Ви зібралися разом – зв’язжіться з адвокатом і він підскаже чи можна Вам допомогти чи ні. 

Коментарі