РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ НОВА ЕПОХА. НОВА ВЕРХОВНА РАДА ЗНЯЛА НЕДОТОРКАНІСТЬ З НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ!




Джерело: 1-е засідання ІІ сесії Верховної Ради ІХ скликання, повідомляє УП Рада підтримала у другому читанні і в цілому законопроект про скасування недоторканності народних депутатів. 

 Пряма мова спікера ВР Дмитра Разумкова: "373! Закон прийнято!"

 Деталі: Рішення зустріли тривалими оплесками. 

 Підтримали документ фракції "Слуги народу" (252 нардепи, повний склад), "Європейська солідарність" (підтримали 24, 3 утримались), "Батьківщина" (23, повний склад), "За майбутнє" (22, повний склад), "Голос" (19, повний склад), позафракційні (33 – за, 1 утримався). 

 За зняття недоторканності не голосувала фракція "Опозиційної платформи – За життя". 

 Закон прибрав з 80 статті Конституції два абзаци про те, що депутатам гарантується недоторканність і без згоди Верховної Ради їх не можна притягнути до кримінальної відповідальності. 

 Недоторканність буде скасована з 1 січня 2020 року. 

 Законопроект № 7203 був внесений ще під час роботи 8 скликання Верховної Ради. 

 Історія питання: 

• Згідно з Конституцією, для того, щоб оголосити депутату підозру, затримати його чи заарештувати, правоохоронцям потрібна згода Верховної Ради.

 • Після парламентських виборів 2014 року п'ять фракцій у своїй коаліційній угоді пообіцяли скасувати депутатську недоторканність. Однак протягом 8 скликання зміни до Конституції так і не внесли.

 • 17 жовтня 2017 року тодішній президент Петро Порошенко вніс законопроект про скасування недоторканності, запропонувавши, щоб зміни набули чинності у 2020 році. Саме за цей законопроект голосувала вже нова Верховна Рада. 

• Представниця президента у парламенті Ірина Луценко пояснювала, що Порошенко пропонував скасувати депутатську недоторканність з 2020 року тому, що саме стільки часу потрібно на внесення таких змін до Конституції. 

• Водночас, у парламенті була зареєстровано інший проект (№6773) авторства 158 народних депутатів, який передбачав негайне скасування недоторканності.

 • Згідно з процедурою, для внесення змін до Конституції, депутати мають спочатку направити законопроект у Конституційний суд для погодження. 

• 19 жовтня 2017 року Верховна Рада проголосувала за направлення до Конституційного суду обох законопроектів про скасування депутатської недоторканності.

 • 6 червня Конституційний суд визнав конституційним проект, який передбачав негайне скасування імунітету. 

• 20 червня 2018 року Конституційний суд визнав конституційним законопроект Порошенка. 

• Команда Володимира Зеленського під час його президентської кампанії обіцяла, зокрема, скасування недоторканності. 

• Зеленський під час інавгураційної промови заявив, що хоче, щоб нардепи скасували свою недоторканність. Він також визначив законопроект свого попередника Порошенка як невідкладний.

 • У партії Зеленського "Слуга народу" запевняли, що її першочерговим завданням у парламенті буде, зокрема, скасування депутатської недоторканності. 

 ДЖЕРЕЛО ДОСТУПУ: https://www.pravda.com.ua/news/2019/09/3/7225166/


Коментарі