ЗМІНА ВИБОРЧОЇ АДРЕСИ ДЛЯ ГОЛОСУВАННЯ НА ВИБОРАХ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ – ЦЕ ПРОСТО




Багато громадян напевне задумувалися, чи можливо проголосувати на виборах Президента України не за своїм зареєстрованим місцем проживання, оскільки з тих чи інших причин зробити це не можуть на своїй виборчій адресі, проте мають намір все-таки взяти участь у виборах.

Закон Ураїни «Про Державний реєстр виборців» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/698-16
передбачено можливість тимчасової зміни своєї виборчої адреси. 

 Так, у ст. 7 Закону України «Про Державний реєстр виборців» зазначено, що звернення виборця про тимчасову зміну місця голосування повинне бути мотивованим. Зокрема, це може бути службове відрядження, фактичне проживання не за зареєстрованим місцем проживання, робота або навчання у відповідному населеному пункті або державі, перебування в санаторії, тощо. 

 Для цього потрібно звернути до відповідного органу ведення реєстру виборців за місцем бажаного голосування. Перелік та їх місцезнаходження можна знайти на сайті державного реєстру виборців: 

 На підтвердження обставин, що дають підстави для зміни тимчасової адреси потрібно особисто подати паспорт громадянина України та документи, які підтверджують обставини для зміни місця голосування (це може бути договір оренди, довідка з місця роботи, правовстановлюючі документи на право власності на нерухоме майно, яке знаходиться у відповідному населеному пункті, де ви маєте намір взяти участь у голосування тощо).

 Відразу ж після надання цих документів виборцю буде надано відкріпний талон у якому зазначено прізвище ім’я та по-батькові виборця та номер виборчої дільниці, на якій ви будете голосувати, разом з яким та паспортом потрібно прийти на виборчу дільницю 31 березня 2019 р. та зробити свій вибір. 

 Пам’ятайте, що відкріпний талон надається один раз для участі у голосуванні виключно 31 березня, і у разі, якщо буде другий тур виборів, потрібно буде повторити цю процедуру знову. 

Подати заяву про зміну виборчої адреси та отримати відкріпний талон можна до 26 березня 2019 року. 

Перевірити ж себе у державному реєстрі виборців можна за адресою: 
  проте у випадку зміни тимчасової зміни виборчої адреси, вона не відобразиться у реєстрі, а буде вказана виборча дільниця за зареєстрованим місцем проживання.

ДЖЕРЕЛО ДОСТУПУ:




Коментарі