НАСИЛЬСТВО ТА КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ





Засідання Центру правової Інформації « Молодь. Право. Закон»
10 грудня 2018 року 

 З 25 листопада по 10 грудня проходила щорічна акція «16 днів проти насилля»

 Акція була спрямована проти насилля у сім’ї та формування нетерпимого ставлення до будь-якої форми насилля.

 Відповідно до ст. 1 Закону України «Про попередження насильства в сім'ї» насильством у сім'ї є будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю.

 Насильство в сім’ї залишається однією з основних проблем сьогодення, що не втрачає свою актуальність в українському суспільстві. Здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї, протидії та запобіганню будь-яким його проявам мають відповідну підтримку на державному рівні.


 З метою припинення поширення цього негативного явища та захисту людей котрі потерпають від насильства в сім’ї, нормами адміністративного та кримінального законодавства передбачено основні засади відповідальності за вчинення даних протиправних дій. 

Особлива увага акцентується кримінальним законодавством, щодо порушення прав дітей та вчинення відносно них насильницьких дій з боку батьків. Кримінальну відповідальність передбачено за втягнення батьками неповнолітніх у злочинну діяльність, у пияцтво, у заняття жебрацтвом, азартними іграми. 

За вчинення легких тілесних ушкоджень при прояві насильства в сім’ї настає кримінальна відповідальність згідно з ст. 125 Кримінального кодексу України. Частина 2 статті 155 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, вчинені батьком, матір'ю або особою, що їх замінює. Також, санкція ст. 156 Кримінального Кодексу України визначає відповідальність за вчинення щодо малолітньої особи розпусних дій батьком, матір'ю або особою що їх замінює. Кримінальною відповідальністю переслідуються і інші злочини, вчинені при прояві насильства в сім’ї.


 Такі питання обговорювались на уроці правових знань «НАСИЛЬСТВО ТА КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ"


Спікерами заходу були: юрист-керівник програм Кулікова Наталія Олександрівна та юрист Бірюк Ірина Олександрівна Чернігівського громадського комітету захисту прав людини та учні ДПТНЗ ЧВПУ міста Чернігова . 






 Учням було запропоновано подивитися декілька відеороликів, в яких розповідається про шкільний булінг, як же він виглядає. Адже деколи учні навіть не розуміють, що те, що відбувається з ними – це булінг.








Після перегляду відео-роликів учні робили повідомлення про види булінгу: фізичний, економічний, психологічний, сексуальний, кібербулінг. У ході дискусії зробили висновок, що багато хто не надає боулінгу вагомого значення. Але насправді це не просто пустощі або грубість, а особлива форма взаємин, яка за відсутності своєчасної реакції переростає в насильство.


 А фізичне насильство є злочином, за вчинення якого наступає кримінальна відповідальність. Але самим покаранням за фізичне насильство неможливо охопити усі аспекти булінгу. В Україні наразі серед підлітків поширене явище булінгу, що виражається у психологічному тиску, жорстокому ставленні, фізичному насильстві, агресії, тощо. 





Доповнила захід інформаційна поличка « Насильству –Ні!»



Коментарі