ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ ПРИ ПРОДАЖУ КВАРТИРИ





Продаж квартири - справа досить серйозна, і ніхто із нас не застрахований від прикрих помилок, які часом допускаються в силу своєї недосвідченості та браку знань. Тим більше, що збут нерухомості передбачає ряд складних процедур, включаючи оцінку квартири, її юридичне оформлення та остаточну перереєстрацію.

Навіщо потрібен ріелтор
Ріелторами називають громадян, які займаються посередницькою діяльністю у сфері нерухомості. Їхніми послугами користуються багато людей, оскільки пошук покупців і продавців вручну здійснювати досить важко і нудно, та й ринок нерухомості без відповідних знань «моніторити» не легко.
Тому краще підписати з ріелтором відповідний договір і позбутися даної проблеми. Але не завжди фахівці агентств нерухомості виявляються свідомими людьми. На практиці багато випадків, коли такі посередники обманювали і наживалися на інших людях. Щоб цього не сталося, при роботі з ріелторами потрібно знати основні юридичні моменти.

Насамперед, роботу з агентствами регулює Закон України “Про захист прав споживачів”.
Саме на нього можна посилатися у разі виникнення конфліктів. Згідно з цим нормативним актом, клієнт може відмовитися від послуг ріелтора в будь-який час, але при цьому має сплатити ріелтору фактично понесені витрати, пов'язані з виконанням договірних зобов'язань за укладеною угодою. Іншими словами, дещо заплатити все ж доведеться, але розмір плати спірний. Тому ріелторська фірма повинна буде обґрунтувати суму стягуваних коштів відповідно до своїх витрат, понесених при виконанні договору.

При виникненні спору законодавством встановлено досудовий порядок вирішення конфлікту, який може бути скасований: положення про це інколи зазначають у самій угоді. Але, як правило, його прийнято дотримуватися. Це робиться у вигляді відправки порушнику заяви-претензії. Її краще передавати особисто на підпис або за допомогою рекомендованого листа з повідомленням. Квитанцію при цьому необхідно залишати собі. Якщо на претензію відповіді не надійде, то можна сміливо звертатися до суду.
Окремий момент - оплата послуг агентства нерухомості. Вона має здійснюватися лише після того, як ріелтори виконають свою частину угоди. В іншому випадку шанс потрапити на вудку шахраїв дуже великий.

Вибір знайомого ріелтора
Перша помилка, яку допускають багато власників продаваних квартир, - пошук ріелтора серед близьких і друзів. Безумовно, ви можете довірити продаж своєї нерухомості людині, яку добре знаєте, проте не завадить дізнатися також, в якому агентстві вона працює. Продавець повинен мати чітке уявлення про досвід роботи та репутацію ріелтора, адже від цього безпосередньо залежить якість наданих ним послуг.
Люди намагаються передати свої справи знайомим з метою економії, хоча насправді, якщо щось піде не так, грошей доведеться витратити значно більше, не кажучи вже про зіпсовані нерви. Тому при продажу нерухомості ризикувати не варто і краще обрати перевірену роками ріелторську фірму. Так ви убезпечите себе від обману і зайвого головного болю. Краще приділити час вибору перевіреного агентства нерухомості, ніж сумніватися в професіоналізмі свого знайомого.

Оцінка квартири без її огляду
Ще одна помилка власників квартири - самостійно визначати вартість нерухомості, зателефонувавши до десятка агентств і попросивши їх оцінити квартиру за описом. Так роблять багато хто, вважаючи, що ріелтори можуть оцінювати нерухомість без огляду. Насправді грамотні фахівці агентства ніколи не дають оцінку об'єктам нерухомості без додаткового візиту до продаваного помешкання. І якщо знехтувати цим, то можна істотно занизити або завищити вартість квартири.
Іноді продавець намагається всидіти одразу на кількох стільцях - веде переговори з різними агентствами нерухомості. Таким чином людина намагається нібито прискорити процес продажу. Насправді, як правило, ріелторська фірма підписує з власником ексклюзивний договір, згідно з яким займатися реалізацією цієї нерухомості певний період часу має право тільки ця компанія.
Це цілком закономірно, оскільки часто агентства користуються одними і тими ж каталогами та базами даних. Тому немає сенсу розпорошуватися: потрібно просто довірити продаж своєї квартири досвідченому агентству і чекати, доки фахівці знайдуть вам покупця.

Джерело: юридичний ресурс Протокол


Коментарі