БЕЗКОШТОВНІ ЛІКИ: ПЕРЕЛІК ПРЕПАРАТІВ І ПОРЯДОК ОТРИМАННЯ





Україна має вкрай високі показники захворюваності населення на цукровий діабет II типу (близько 1 мільйона чоловік) і бронхіальну астму (понад 200 тисяч пацієнтів). А за кількістю смертей через серцево-судинні захворювання наша країна, на жаль, знаходиться на другій позиції світового рейтингу.

У зв’язку з цим, з 1 квітня 2017 року в Україні почала працювати урядова програма «Доступні ліки». Її метою є зменшення смертності та кількості ускладнень в результаті перерахованих вище хвороб. Впровадження програми реімбурсації (повернення вартості) дає українцям право на безкоштовне отримання деяких ліків.

Які ліки можна отримати в аптеці безкоштовно в 2018 році?
Програма «Доступні ліки» поширюється на лікарські засоби від серцево-судинних захворювань, діабету II типу і бронхіальної астми. В цілому в список безкоштовних ліків на 2018 рік увійшло понад 200 препаратів.
Ліки підібрані відповідно до діючої речовини, тому отримати в аптеці безкоштовно можна далеко не всі препарати. Затверджений Міністерством охорони здоров’я перелік ліків, які беруть участь в програмі, містить препарати 43 виробників, з яких 21 виробник з країн ЄС, 17 – України, 4 – Індії, 1 – Ізраїлю. Для багатьох українців така допомога держави буде дуже доречною.

Урядова програма «Доступні ліки» безкоштовно надає громадянам України такі лікарські засоби (за МНН — міжнародною непатентованою назвою):

При бронхіальній астмі:
·        Беклометазон (Beclometasone)
·        Будесонід (Budesonide)
·        Сальбутамол (Salbutamol)

При серцево-судинних захворюваннях:
·        Аміодарон (Amiodarone)
·        Амлодипін (Amlodipine)
·        Атенолол (Atenolol)
·        Верапаміл (Verapamil)
·        Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide)
·        Спіронолактон (Spironolactone)
·        Фуросемід (Furosemide)
·        Дигоксин (Digoxin)
·        Еналаприл (Enalapril)
·        Ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate)
·        Карведилол (Carvedilol)
·        Клопідогрель (Clopidogrel)
·        Метопролол (Metoprolol)
·        Нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate)
·        Симвастатин (Simvastatin)
·        Бісопролол (Bisoprolol)

При діабеті II типу:
·        Метформін (Metformin)
·        Гліклазид (Gliclazide)

Повний перелік лікарських препаратів, які можна отримати в аптеках безкоштовно або з мінімальною доплатою — на сайті Міністерства охорони здоров’я України.



Як в Україні отримати безкоштовні ліки?
Покрокова інструкція по отриманню безкоштовних лікарських засобів від серцево-судинних захворювань (гіпертонія, ішемічна хвороба серця і т.д.), астми і діабету містить 3 пункти:

звернення до лікаря і отримання правильно виписаного рецепта

відвідування аптеки з позначкою «Доступні ліки»

отримання ліків безкоштовно або з частковою доплатою за рецептом

Видача безкоштовних лікарських препаратів проводиться на підставі рецептів, виписаних закладами охорони здоров’я (незалежно від форми власності) на рецептурних бланках форми № 1. Інші види рецептів не приймаються.

Ще одним нюансом для отримання ліків безкоштовно є вимога виписувати рецепт не на торговельне найменування препарату, а за міжнародними непатентованими назвами, тобто діючою речовиною. До того ж кожен препарат виписується на окремому бланку.
Після отримання належного рецепту пацієнт йде в аптечний пункт, який бере участь у державній програмі «Доступні ліки» (аптека має відповідну наклейку). Там йому на вибір запропонують кілька торгових марок ліків, що містять запропоновану лікарем діючу речовину (МНН). Подальший вибір препарату — за пацієнтом.

Термін дії рецепта становить 30 календарних днів з моменту його виписки. Надалі планується збільшити термін дії рецептурних бланків до трьох місяців.

В яких аптеках можна отримати безкоштовні ліки?
Отримати ліки безкоштовно або з незначною доплатою можна тільки в тих аптеках, які приєдналися до програми «Доступні ліки». Оскільки аптеки беруть участь в акції на добровільній основі і можуть приєднатися до державної програми в будь-який час, їх кількість постійно зростає, що дає українцям можливість в повній мірі реалізувати своє право на безкоштовні лікарські засоби.
Програма «Доступні ліки» поширюється на всю територію України, на сьогоднішній день в ній бере участь близько 6 тисяч аптечних пунктів. Повний список аптек, де можна безкоштовно отримати ліки (адреси і телефони) вказано на сайті Міністерства охорони здоров’я.

http://moz.gov.ua/dostupni-liki


Джерело: Сайт Міністерства охорони здоров’я




Коментарі