Придбання квартири за державною програмою: як це зробити і хто має право?



Доступне житло: молодим українцям озвучили способи обзавестися власним житлом Чи можна придбати квартиру через державні програми, як це зробити і хто має право?








Згідно з даними соцопитування, проблема забезпечення житлом актуальна для 72,7% молоді. З них 93,4% вважають, що державні програми потрібні і 83,7% готові в них брати участь.

Такі цифри отримав Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка у червні минулого року.






   Доступне житло 

28 листопада 2017 року Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву відновив програму Доступне житло. До цього програма фактично не працювала 2 роки через відсутність фінансування. Що сталося і чому програму відновили – запитали у голови фонду Сергія Комнатного. – Ми спільно з Мінрегіоном проаналізували актуальність даної програми і вирішили її модернізувати, – каже Комнатний.

 Хто має право? 

Поруч з тими, хто потребує поліпшення житлових умов, з’являються дві нові категорії. Це учасники АТО і переселенці.
При цьому розмір оплати держави за будівництво (придбання) доступного житла для всіх трьох категорій різний.
 Так, для громадян, які потребують поліпшення житлових умов, частина допомоги становить30%, для учасників АТО і внутрішньо переміщених осіб – 50%. Іншу половину вартості квартири людина повинна погасити самостійно протягом 15 днів. Розмір державної підтримки вираховується з урахуванням:
 • площі – 21 квадратний метр загальної площі на 1 людину + 10,5 квадратних метрів на сім’ю; • не більше граничної вартості квадратного метра загальної площі житла для населеного пункту за місцем розташування житла.

Крім того, програма Доступне житло не має вікових обмежень – у ній може взяти участь, як молодий громадянин, так і людина у віці.

Варто також відзначити, що дохід не повинен перевищувати п’яти середніх зарплат у регіоні.Наприклад, якщо у грудні 2017 у Києві середній дохід людини становив 14035 грн, то загальний на сім’ю не повинен перевищувати 70 тисяч 175 грн/місяць.

 Квартирний облік

З відновленням програми у ній відбулися деякі зміни. Тепер не потрібно в обов’язковому порядку ставати на квартирний облік.

– Якщо раніше, щоб стати учасником програми потрібно було обов’язково перебувати на квартирному обліку, то сьогодні цього не потрібно. Разом з черговиками взяти участь у програмі можуть й ті громадяни, які не мають власного житла, а якщо таке житло і є, то його площа не перевищує 13,65 кв.м на людину, – говорить Сергій Комнатний.

 Він також зазначив, що квартирний облік – це той інструмент, який може бути застосований при наданні житла соціального, а простіше кажучи, безкоштовного. А у рамках даної програми цього не відбувається.



 Обмеження у виборі квартир

Спеціальна міжвиборча комісія Мінрегіону розглядає пропозиції, що надійшли від забудовників, перевіряють їх і приймають рішення допустити їх до участі чи ні.

 - Цьго року ми запропонували залишити вибір об’єкта строго за людиною. Ми хочемо скасувати цю комісію, щоб люди самі йшли на ринок і обирали собі об’єкт, брали у забудовника завірені копії необхідних документів та надавали їх нам. Але поки це тільки у проекті, – каже Сергій Комнатний.

Варто відзначити, що на поточний рік програма ще не почала діяти – не обрали об’єкти і забудовників. За словами Сергія Комнатного, коли завершиться процес розподілу бюджетних коштів між регіонами, тоді й почнеться робота. Орієнтовно це відбудеться у другому кварталі цього року.

Документи – куди і які подавати?

Отже, після того, як ви перевірили, чи маєте право на участь у програмі і на яких умовах, можна зайнятися збором відповідних документів.

Для кожної з трьох категорій необхідно надати підтвердження факту необхідності поліпшення житлових умов.

Якщо це квартирний облік – це довідка з квартирного обліку, якщо відсутність житлової власності (переселенці), то це довідка з єдиного державного реєстру нерухомого майна.

 - Ми розуміємо, що переселенці не можуть надати довідку з місця проживання на тій території, на якій вони зареєстровані.

Тому в їх випадку приймається до уваги лише тежитло, яке у них є на підконтрольній Україні території, – розповідає Сергій Комнатний.

 Всі ці документи можна взяти у центрі надання адміністративних послуг.

Обов’язковими також є:
• паспорт;
• довідка про доходи;
 • посвідчення учасника АТО або довідка переселенця.

Решта ж документів є виключно індивідуальною для кожної з категорій.

 Зібраний пакет документів потрібно принести у регіональне управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Там ви в електронному автоматі візьмете талончик з номером черги. Далі діям поступається очікування – на кожну сім’ю йде близько 30 хвилин. У середньому тут доведеться провести 6-7 годин.

 Що потім?

Після того, як ви вистояли чергу і подали документи, ваші дані потрапляють до єдиного електронного реєстру. Тут кожен може переглянути свою історію і відстежити порядок своєї черги.

- Коли ж прийде ваша черга, вас викличуть ізапропонують обрати житловий об’єкт із запропонованих і підписати договір із забудовником і з Держмолодьжитлом про управління коштами, – пояснює Комнатний.

Після цього у держави є 5 днів на внесення своєї частини державної підтримки, у людини – 15 днів на внесення своєї частки.
Якщо ж у вас на той момент не вистачає коштів, щоб погасити другу половину вартості житла,можливість надається наступному у списку.
При цьому з черги вас не видаляють і у кінець не переносять. Людина залишається на своєму місці.
Кожного наступного разу, коли виділяються гроші на реалізацію програми, йому пропонують знову взяти участь.
 – Коли вам запропонують, і ви з тих чи інших причин не зможете скористатися програмою, ви пишете заяву, що ви відмовляєтеся, але у черзі залишаєтеся, – пояснює глава фонду.

Іпотека

Також вам можуть запропонувати погашення своєї частки в умовах іпотечного кредитування. Саме з цією метою Держмолодьжитло підписало меморандум з двома банками, які є лідерами іпотечного кредитування. – Укргазбанк і Глобус. Список банків розширюватимуть. Так, Глобус надає кредит терміном від 6 місяців до 5 років. Максимальна річна відсоткова ставка, розрахована за методикою НБУ = 92,4%. Наприклад, кредит на 5 років видадуть під річну ставку 1,99%, при цьому щомісячна комісія складе 3,2%.

 Якщо народиться дитина?

Якщо у родини під час очікування своєї черги народилася дитина і сім’ї належить житло вже іншою площею, ви повинні подати відповідні документи до регіонального управління Держмолодьжитло. Зміни внесуть до відповідниї справи сім’ї – і вам нададуть квартиру з більшою площею.

Скільки доведеться чекати? 

Це залежить від рівня фінансування Доступного житла. На сьогодні більше 3000 громадян зареєструвалися у регіональних управліннях для участі у програмі. Однак цього року коштів вистачить лише на 457 родин! Таким чином, якщо фінансування залишиться на такому ж рівні, то очікувати своєї черги можна і 5 років.

– У 2018 році ми маємо 100 млн грн на реалізацію даної програми – у три рази більше ніж у минулому. Однак це менше тієї потреби, яка у нас є. Ми заявляли 1 млрд гривень, – каже Сергій Комнатний.

Пільгове молодіжне кредитування

Поруч з програмою Доступне житло існує і Пільгове молодіжне кредитування. На даний момент 10 тисяч сімей вже зареєструвалися для участі у ній.

Що стосується умов, то у рамках програми отримати кредитможуть українці до 35 років строком до 30 років з відсотковою ставкою до 3%.

 Процентна ставка:
 • для позичальників, які не мають дітей – 3% річних;
 • позичальник, який має 1 дитину – звільняється від сплати відсотків за користування кредитом;
 • позичальникові, який має 2 дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25% суми кредиту;
 • позичальникові, який має 3 і більше дітей, погашається 50% суми зобов’язань за кредитом.

 Перший внесок становить не менше 6% від вартості житла. Ці кошти вносяться двома частинами: перша – на момент укладання кредитної угоди, друга – під час остаточних розрахунків протягом 10 днів після отримання технічного паспорту квартири.

 При цьому площа квартири не повинна перевищувати 21 кв.м на людину, 10,5 на сім’ю.



   Портрет позичальника

Обов’язковою умовою отримання кредиту є платоспроможність кандидата у позичальники. –

Сума у 1700 грн повинна залишатися на кожного члена родини після сплати обов’язкового платежу по кредиту. Це на даний момент так. Змінюється прожитковий мінімум – змінюється і ця цифра, – говорить Сергій Комнатний.

Як подати документи?

Механізм подачі документів той самий, що і при участі у програмі Доступне житло. Необхідноприйти до регіонального управління Держмолодьжитло, яке є у кожній області і подати там документи.

Після того, як ви подали документи, ваші дані потрапляють до єдиного електронного реєстру. Там ви можете відстежувати свою чергу.

Скільки чекати?

Очікувати можна як пару днів, так і кілька років. Справа у тому, що програма працює у рамках рейтингової системи – родина, яка набрала більшу кількість балів і отримує житло. Варто відзначити, що на швидкість просування у черзі впливають кілька факторів. Це і кількість дітей(багатодітні сім’ї мають вагому перевагу), і наявність наукового ступеня, і спортивні досягнення, і тривалість очікування (за кожен рік родині додається певна кількість балів).

 На практиці це виглядає так. Родина з 7 дітьми і вченим ступенем буде однією з перших у рейтингу.

 Дані електронного реєстру по Києву відкриті. Там перший у списку подав документи ще у 2005 році, тобто 13 років тому! Як буде просуватися черга далі спрогнозувати дуже важко – все залежить від рівня фінансування.

Важливо, що тим сім’ям, які не мають перспектив найближчим часом отримати кредит, пропонують іншу програму – Кредит з статутного капіталу. Згідно з умовами цієї програми, діюча процентна ставка становить 14,1% річних. Але тут питання вирішується в основному у межах 10 днів.

Варто зауважити, що можна взяти участь у декількох програмах одночасно. Але при цьому,скориставшись однією з них, ви автоматично втрачаєте право на участь у іншій.

Отже, ми розглянули дві основні державні програми – Доступне житло і Пільгове молодіжне кредитування. 

У рамках першої програми, людина отримує можливість придбати житло на 30% або 50% менше від його вартості.

При цьому чекати вам доведеться не один рік – все залежить від рівня фінансування. Доступне житло не має вікових обмежень, але є стримуючий момент у плані доходів.

Так, дохід усіх членів родини на місяць не повинен перевищувати п’яти середніх зарплат у регіоні. Що стосується другої програми, то це кредитування молодих сімей на пільгових умовах.

 Але на відміну від Доступного житла тут є обмеження за віком – він не повинен перевищувати 35 років. Кредит надається як під відсоток (не більш 3%), так і безвідсотково, а у деяких випадках держава бере на себе зобов’язання погасити частину вартості квартири (25% і 50%).

Але тут має значення платоспроможність людини – сума, що залишилася після сплати за кредитом кожного місяця не повинна бути меншою за прожитковий мінімум (1700 грн на кожного члена родини).


 ДЖЕРЕЛО ДОСТУПУ:




Коментарі