ПРИЗОВ ДО АРМІЇ 2018 : СТРОКОВА ВІЙСЬКОВА СЛУЖБА




   Двічі на рік у всіх областях України проводиться набір на строкову військову службу, в рамках якої в армію забирають тисячі українців. З особливостями призову в 2018 році, термінами проведення та підставами для відстрочки розібрався «Юридичний портал України». 

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком українців (ст. 65 Конституції та ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Військовий обов’язок встановлюється з метою підготовки громадян України до захисту своєї держави, забезпечення особовим складом ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, посади в яких комплектуються військовослужбовцями. Складовою частиною військового обов’язку є строкова служба в армії. 

Хто підлягає призову до армії в 2018 році? 

Призовний вік в Україні в 2018 році встановлено на рівні 20-27 років. Таким чином, чоловіки цієї вікової категорії, визнані придатними до стройової підготовки і які не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії, зобов’язані пройти службу в рядах збройних сил України. Нагадаємо, що раніше призову в армію підлягали юнаки віком від 18 років. Разом з тим, незважаючи на підвищення віку призовників-строковиків, молоді люди 18-19 років вправі пройти службу в армії на добровільній основі (за контрактом).

 Який термін служби в українській армії? 

Згідно ст. 23 ЗУ «Про військовий обов’язок и військову службу» термін служби в армії становить: 
           18 місяців – для призовників, які не мають вищої освіти 
           12 місяців – для призовників зі ступенем спеціаліста або магістра 

Які терміни проведення призову на строкову службу в 2018 році? 

Як і раніше, в 2018 році в Україні буде проведено дві хвилі закликів в армію — весняний та осінній. Терміни проведення призовної кампанії на строкову військову службу визначаються щорічно Указом Президента України. Так на 2018 рік встановлено такі дати:
          з 1 квітня по 31 травня 2018 — весняний призов до ЗСУ 
          з 1 жовтня по 30 листопада — осінній призов до ЗСУ

 Що робити, якщо принесли повістку? 

Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, зазначений у повістці. При цьому в Законі зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. 
Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на явку у військовий комісаріат. Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини є недостатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії. 

Хто має право на відстрочку або звільнення від служби в армії? 

Законодавством України передбачено досить великий перелік громадян, які можуть отримати відстрочку від армії або взагалі не підлягають військовому призову. Так, відповідно до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» потрапити під відстрочку можуть: 

      чоловіки, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину
      студенти денних відділень ПТУ, ВНЗ і духовних семінарій 
      призовники, які є єдиними годувальниками в сім’ї 
      педагоги, лікарі, священнослужителі, поліцейські, резервісти і т.д. 

Повний перелік підстав відстрочки від призову на строкову військову службу – тут. Згідно ст. 18 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу», повне звільнення від служби в армії можуть отримати громадяни України: 

     визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби 
     досягли 27-річного віку (на день відправлення на строкову службу) 
     які до набуття громадянства України пройшли службу в інших державах 
     виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків 1 і 2 контрактів 
     яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) 
        звання офіцерського (начальницького) складу 
    засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, в тому числі із         звільненням від відбування покарання 
     призовники, чиї близькі родичі загинули, померли або стали інвалідами під час                   проходження військової служби або зборів військовозобов’язаних


 ДЖЕРЕЛО ДОСТУПУ:


Коментарі