ПОВАЖАЙМО ПРАВА І ЗАКОНИ !



Саме під такою назвою 15 грудня відбулося засідання Центру правової інформації «МОЛОДЬ. ПРАВО. ЗАКОН.» зі студентами Чернігівського вищого професійного училища № 15. Захід присвячений Міжнародному дню захисту прав людини і спрямований на набуття учнівською молоддю правових знань, формування поваги до закону. З молоддю спілкувався юрист громадської приймальні ГО MART Дмитро Науменко.

 Життя інколи подає нам такі уроки, що ми волею-неволею починаємо відстоювати свої права, без яких ми – ніхто. В своєму виступі юрист зробив наголос на Закон України «Про національну поліцію», права громадян при спілкуванніз поліцією, обовязки працівників поліції. Поліція завжди вважає свою роботу ефективною та такою, що відповідає чинному законодавству, – не давайте їй про це забути, закликайте полісменів до сумлінного виконання обов’язків.

 Алгоритм ваших дій при зустрічі з працівниками поліції такий:

1. Привітайтесь та посміхніться. Тим самим Ви задаєте правильний тон розмови. Попрохайте поліцейського пред’явити своє службове посвідчення, адже Вам буде корисно в подальшому знати, хто з Вами спілкувався. Уважно прочитайте інформацію, що міститься в ньому та запам’ятайте (занотуйте) хоча б П.І.Б працівника поліції.

 2.Дізнайтесь причину звернення: як правило, йдеться про перевірку документів, опитування (не плутати з допитом) або поверхневу перевірку чи огляд особистих речей. Пам’ятайте, що такі вимоги мають бути законними і їхньою причиною не може бути проста примха поліцейського. Причиною перевірки документів може стати Ваш зовнішній вигляд, що нагадує особу, яка щойно скоїла злочин, а огляду речей – їх підозрілість та неординарність. Не хвилюйтесь, це звичайна процедура і ніхто ні в чому Вас не звинувачує.

 Якщо Ви відчуваєте агресивну налаштованість працівників поліції до себе, негайно повідомте про це близьких – наприклад, за допомогою мобільного телефона, яким Ви маєте право вільно користуватись. Також Ви можете зателефонувати «102» та повідомити про агресивну поведінку поліцейських.

3.Якщо Ви нічого не порушували – на цьому розмова має закінчитися. Якщо Ви скоїли адміністративне правопорушення (палили в забороненому місці, розпивали спиртне у не встановленому для цього місці тощо), очевидно, маєте понести відповідальність. Відкупитись хабарем – не найкраща ідея. Тією ж сумою, але цілком законно, обійдеться адміністративний штраф. Для цього достатньо скласти протокол про адміністративне правопорушення на місці, а потім знайти реквізити для сплати цього штрафу. Незначні правопорушення можуть обмежитись усним зауваженням – про це завжди можна попрохати поліцейського, обіцяючи сумлінну поведінку в майбутньому. Пам’ятайте, що подібні протоколи і порушення – буденна річ, і нічого особливого в цьому немає, зокрема, як і в складенні протоколу в результаті порушення правил дорожнього руху.

4. Ви маєте право відмовитися йти до відділення поліції без офіційного оголошення Вам законодавчо-встановлених причин затримання. Це означає, що вам мають вмотивовано пояснити причину Вашого затримання та скласти протокол про адміністративне/кримінальне затримання, якщо це є необхідним. Тобто вимоги «пішли, там з’ясуємо» або «там на тебе вже чекають» не зобов’язують Вас слідувати за поліцейськими.

 Поради фахівця виявились дуже корисними для молоді і, будемо сподіватися, стануть у нагоді в будь-якій ситуації

Коментарі