Які батьківські внески у школах законні, а які – ні?

 

 Право на отримання освіти без сплати за надані послуги закріплене у статті 53 Конституції України.

                        Про те, наскільки законно збирати кошти від батьків у школах, розповіли у Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

                       Отже, право на отримання освіти без сплати за надані послуги закріплене у статті 53 Конституції. Крім цього, положення законів України “Про освіту” та “Про повну загальну середню освіту” встановлюють абсолютну заборону збору коштів від учасників освітнього процесу.

                        Згідно зі статтею 58 закону “Про повну загальну середню освіту” фінансування навчальних закладів здійснюється із бюджетів та інших джерел, не заборонених законом. Зважаючи на вищевказане, вимоги адміністрації щодо збору коштів від батьків учнів на різні потреби є незаконними.

                       Відповідно до закону “Про освіту” заклади освіти, що отримують публічні кошти, та їх засновники зобов’язані оприлюднювати на своїх вебсайтах:

  • кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів;
  • інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості;
  • дані про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.

                         Ефективність використання фінансування також можна оцінити через електронну систему публічних закупівель Prozorro, яка показує інформацію про тендери для придбання товарів, робіт і послуг в освітніх закладах.

“Порушення вимог законодавства в сфері забезпечення освіти передбачає кримінальну, адміністративну, цивільно-правову або дисциплінарну відповідальності. Вимагання коштів, а також надання неправомірної вигоди є незаконним, містить ознаки корупції та кримінально караних дій”, – зауважили у Секретаріаті Омбудсмена.

Що робити у разі наявності поборів у школі?

  • Написати 2 заяви на ім’я директора школи щодо примусового збору коштів. Зберегти один примірник в канцелярії школи і перевірити наявність відмітки із вхідним номером на іншому примірнику. Очікувати письмову відповідь протягом 30 днів.
  • Якщо адміністрація школи не вживає жодних заходів, слід звернутися до управління або департаменту освіти.
  • Якщо управління або департамент не реагують на звернення, необхідно подати заяву щодо незаконних вимагань до поліції.

Зверніть увагу, законними оплатами у школах є: 

  • платні послуги, надані за згодою батьків на основі угоди між закладом освіти та батьками (їх перелік міститься у постанові Кабміну від 27 серпня 2010 року №796);
  • добровільні благодійні внески на спеціальний рахунок закладу (ніхто не має права примушувати до них батьків; важливо вказувати призначення платежу та перевіряти фінансову звітність закладу щодо цільового використання коштів).

За матеріалами інформаційного порталу "Юридичний факт"




 

Коментарі