30 липня – Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

 


Торгівля людьми - це злочин, жертвами якого можуть виявитися чоловіки, жінки, діти як з метою примусової праці, так і сексуальної експлуатації. Жертви потрапляють до рук торговців людьми як в своїх країнах, так і за кордоном.

 

За даними Міжнародної організації праці, 21 мільйон людей у всьому світі є жертвами примусової праці. При цьому страждають всі країни, чи то країна походження, транзиту або призначення. Рабство як в стародавній, так і сучасній формі – явище  не тільки ганебне, але, за словами борця за скасування рабства Джона Уеслі, «огидна сукупність всіх гидот», якій немає місця в нашому світі.

 

У 2010 році Генеральна Асамблея прийняла Глобальний план дій щодо боротьби з торгівлею людьми, закликавши уряди в усьому світі вжити скоординованих і послідовних заходів задля перемоги над цим злом. План передбачає інтеграцію боротьби з торгівлею людьми в більш широкі програми ООН для того, щоб прискорити темпи розвитку і підвищити ступінь безпеки в усьому світі. Одним з найважливіших положень Плану є створення цільового фонду ООН для добровільних внесків на користь жертв торгівлі людьми, особливо жінок і дітей.

 

У 2013 році Генеральна Асамблея провела зустріч на високому рівні для оцінки ходу здійснення Глобального плану дій. Держави-члени також прийняли резолюцію A / RES / 68/192, проголосивши 30 липня Всесвітнім днем боротьби з торгівлею людьми і заявивши, що в такий день необхідно «підвищувати обізнаність про стан жертв торгівлі людьми і заохочувати і захищати їх права».

 

Міністерство соціальної політики України та проєкт «Супровід урядових  реформ в Україні» (SURGe) розробили правила безпеки з питання боротьби з торгівлею людьми.

 

  

Як не стати жертвою торгівців людьми:

 

·        Нікому й ніколи не віддавайте ваш паспорт або документи, що посвідчують вашу дитину, крім прикордонників та офіційних осіб, що оформлюють документи в країні прибуття.

 

·        Зробіть копії чи сфотографуйте ваш документи. Надішліть їх собі на електронну пошту або збережіть їх на телефон.

 

·        Не сідайте в авто до незнайомих людей. Якщо вам все ж таки треба сісти в авто до незнайомих людей, спочатку сфотографуйте його номер і надішліть вашим близьким.

 

·        Нікому  не віддавайте  свій мобільний телефон та інші засоби зв’язку.

 

·        Інформуйте близьких про ваше місце перебування та пропозиції, які вам надходять щодо поселення, працевлаштування тощо.

 

·        Збережіть собі контакти міжнародних організацій, посольств України у країні вашого перебування, які допоможуть вам у випадку, якщо ви стали жертвою торгівлі людьми.

Також Міністерством соціальної політики України були розроблені

5 маркерів безпеки, а саме:

I.                   Документи.  Надавайте   документи лише офіційним особам.

 II. Допомога. Приймай допомогу лише від людей та організацій, що заслуговують на довіру.

 

III. Транспорт. Знай, куди їдеш і людей, з якими їдеш.

 

IV.  Спілкування. Будь насторожі при спілкуванні з незнайомцями.

 

V.   Зв’язок. Завжди будь на зв’язку із рідними та друзями. Домовся про кодове слово або фразу, які повідомлять, що ти в небезпеці.

 

Під час повномасштабного вторгнення проблема торгівлі людьми та проблема власної безпеки стоїть дуже гостро. Пам'ятайте! Володіння інформацією та її усвідомлення допоможе уникнути цієї небезпеки. Будьте пильними!

Консультацію з питань протидії торгівлі людьми можна отримати також за такими номерами:

 

-         112 -  лінія екстреної допомоги в ЄС;

-         1547  – національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;

-         527 – гаряча лінія з консультування мігрантів

Джерело;  Міністерство соціальної політики України

 

Коментарі