Отримати ID – паспорт. Що змінилося у процедурі оформлення документу для переселенців зі Сходу.



Як отримати паспорт, який був оформлений на території ведення бойових дій? 

Куди звернутися, залежить від того, де саме людина оформила паспорт – чи то у територіальному органі Державної міграційної служби(ДМС) України, чи у центрі обслуговування «Паспортний сервіс ДП «Документ», чи в центрі надання адміністративних послуг (ЦНАПі). 

Якщо, наприклад, документи для оформлення IG- картки подавалися до територіального підрозділу ДМС, який через російську агресію не працює, завершити оформлення паспорта або отримати вже готовий можна у будь-якому іншому підрозділі ДМС. 

До обраного підрозділу необхідно звернутися із письмовою заявою, в якій зазначити:

  • свої дані: ім’я, призвище, по-батькові, дату народження, місце проживання, контактний  номер телефону;
  • назву територіального органу/ підррозділу ДМС/ЦНАПу/ДП «Документ»; 
  •  обставини, через які виникла необхідність переключити заяву –анкету для завершення оформлення паспорта або здійснити видачу вже виготовленого паспорта в іншому територіальному підрозділі 


 ЯК ОФОРМИТИ ПАСПОРТ ГРОМАДЯНАМ ІЗ ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНОЇ ТЕРИТОРІЇ?


 Повнолітні українці, які проживали на тимчасово окупованій території і не оформляли паспорт громадянина України, мають можливість зробити це на підконтрольній уряду Україні території у територіальному підрозділі ДМС. 

🔰 Місцезнаходження та графік роботи ДМС можна дізнатися на сайті відомства або за телефоном гарячої лінії: 

 З питань надання адміністративних послуг: 
+30501382911- тільки голосові дзвінки 
+380969150028- голосові дзвінки та текстові повідомлення у меседжері WhatsApp 

З питань перевірки стану оформлення документів: 
+380969150028 – голосові дзвінки та текстові повідомлення у меседжері WhatsApp 

 До пакету документів для власне оформлення паспорту необхідно додати будь-які наявні документи зі світлинами, а за їхньої відсутності – письмову заяву з інформацією про місця проживання, навчання, роботи, а також відомості про свідків, яких можна залучити до проведення процедури встановлення особи. 

 У разі, якщо поданої інформації недостатньо для оформлення заявникові паспорта громадянина України, підрозділ ДМС, проводить процедуру встановлення особи з опитуванням членів родини або близьких заявника. 

ВАЖЛИВО! У разі неможливості особистої присутності свідків, ідентифікацію можна зробити за допомогою відеозв’язку, у режимі відеоконференцзв’язку через Skype або WebEx 

 ЯК ОФОРМИТИ ID -КАРТУ ЗА КОРДОНОМ? 

Внутрішній паспорт громадянина України у вигляді ID–карти наразі можна оформити лише у Польщі, у паспортному центрі ДП «Документ». Такі центри відкриті у чотирьох містах – і Варшаві, Кракові, Гданську та Вроцлаві.

 В інших країнах зробити внутрішні українські паспорти поки неможливо, оскільки дипломатичні представництва України не мають відповідних повноважень. Посольства приймають документи лише для оформлення закордонних паспортів. 

ВАЖЛИВО! ID–карта , термін дії якої закінчився за 30 днів до 24. 04. 2022 або вже після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, та паспорт громадянина України у формі книжечки, до якої не вклеєна світлина людини у разі досягнення нею 25-ти чи 45-ти річного віку на час дії воєнного стану, вважається дійсними. Тобто посвідчують особу та підтверджують громадянство України. Ці документи підлягають обміну вже після завершення воєнного стану.

 P.S.Наразі урядовці розробили законопроект, де пропонують реєструвати підлітків за місцем проживання батьків чи їхніх офіційних представників. Ініціатива полягає у тому, щоб при отриманні паспорта не залишати дітей переселенців без реєстрації, як є зараз. Адже так вони не можуть отримати довідку ВПО та відповідно – допомогу від держави, інші адміністративні та публічні послуги. Втім, за законопроект ще мають проголосувати парламентарі. 



Більше інформації можна дізнатись з газети «Схід now»- це друковане видання для переселенців зі Сходу , яку отримує наша бібліотека від Громадської організації «Маріупольська асоціація жінок “БЕРЕГИНЯ”» . 

 
Ознайомитися з новинкою та отримати примірник безоплатно запрошуємо ВПО до
  Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва 
за адресою: вулиця Молодчого 2 каб. 3,4.




Коментарі