Які професії будуть затребувані в 2023 році?




На ринку праці відбуваються глобальні зміни. На них впливає демографічна ситуація, впровадження IT-технологій, перехід на віддалену форму роботи. Це в свою чергу відбивається на світі професій. 

Слід визнати, що деякі спеціальності стають не потрібними, а інші стрімко виходять на перший план, і користуються величезним попитом. Визначимо топ затребуваних професій 2023 року в Україні і світі для жінок і чоловіків.

 Тенденції професій в Україні і світі

 

Автоматизація, цифрові платформи, впровадження штучного інтелекту мають прямий вплив на світ професій. Крім того, всесвітня пандемія внесла корективи і впливає на довгострокові тенденції на ринку праці. Частково зміни лякають, але люди розуміють, що до них необхідно пристосовуватися, щоб приймати обґрунтовані рішення щодо кар’єри. 

 З огляду на ситуацію, чоловіки і жінки виявляють гнучкість, шукають більш підходящі і комфортні умови праці, які не зациклюються на одному робочому місці. Це грає на руку роботодавцям і дає можливість залучати та утримувати кращих фахівців. 

З іншого боку, всі визнають, що багато речей найкраще роблять тільки люди. Так само як швидка адаптація до нових проблем, здатність мислити нестандартно, комунікативні та лідерські навички. Фахівці в кожній конкретній області цінуються досить високо, але особливо в тих, де потрібна участь людини. 


 Це означає стабільний попит в наступних сферах:

  •  медицина; 
  • освіту; 
  • будівництво; 
  • туризм;
  •  сфера послуг.
  • енергетика
 Але найбільш затребувані професії 2023 в Україні знаходяться в області IT – технологій, авіації, логістики, менеджменту. 

 Масова цифровізація зберігає попит на IT – фахівців у всьому світі. Але чим стрімкіше розвиток штучного інтелекту, тим більша потреба в людських емоціях, які не піддаються машинної аналітиці. 

Крім того, триває розвиток біотехнологій, а отже потрібні хіміки і біологи. У всьому світі будуть продовжувати користуватися попитом фахівці медичних професій, співробітники сфери продажів. 

Самі затребувані професії для жінок 




Незважаючи на переповненість ринку праці деякими спеціальностями, професіонали в кожній області знаходять застосування. 

Для жінок затребувані такі професії:

  1. Юрист. У них широка сфера діяльності. Юридичні фірми, міжнародні компанії, робота в правоохоронних органах і нотаріат. 
  2. Лікар. Потрібні як в столиці, так і в регіонах. Рівень зарплати залежить від обраного профілю. Стоматологи, імплантології, акушери-гінекологи, хірурги традиційно отримують вищу заробітну плату. 
  3. Бухгалтер. Хороші фахівці в цій галузі цінуються високо. Грамотний бухгалтер часто є правою рукою директора, до його думки прислухаються більше, ніж до порад заступників, і гідно оплачують працю. 
  4. Педагог. Фахівці в галузі освіти, що володіють глибокими знаннями і здатні працювати понаднормово, завжди затребувані. В якості додаткового доходу вчителя займаються репетиторством. При бажанні можна освоїти професію тьютора або коуча. 
  5. Архітектор. Професія затребувана і високооплачувана. Її складно освоїти, але фахівці завжди знайдуть роботу. 
  6. Топ-менеджер, менеджер з продажу. Здатність успішно знаходити нові ринки збуту, вигідних ділових партнерів, підтримувати високий рівень репутації завжди цінується. Як показує практика, жінки не гірше за чоловіків справляються з даними завданнями, тому цінуються на ринку праці.
  7.  Програміст. Перспективна область, в яку приходить все більше жінок. 
Перераховані професії найбільш затребувані в поточному і 2023 році для жінок. 


Слід сказати, що можливості жінок в сферах, де раніше домінували чоловіки, розширюються . 

Зараз все більше представниць слабкої статі хочуть робити кар’єру в нетрадиційних областях: 
  •  армія; 
  • бізнес; 
  • авіація (льотчики, бортінженери); 
  • IT-технології; 
  • наука; 
  • логістика. 

Самі затребувані професії для чоловіків 



Як і жінки, чоловіки з успіхом освоюють різні сфери діяльності. Вони прекрасно шиють модний одяг, працюють візажистами, перукарями, печуть смачні торти. Але найпрестижніші і затребувані професії 2023 для чоловіків лежать в сфері IT. Праця фахівців добре оплачується, є можливість віддаленої роботи з гнучким графіком. 

 Стабільно високим попитом користуються будівельники, архітектори. Розробка «розумних будинків», впровадження IT – технологій вимагає від співробітників високого рівня підготовки.

 Професійні військові - у зв'язку з нападом на Україну військ РФ тепер усім стало зрозумілим, що без доброї армії країні завжди загрожуватиме небезпека нападу від таких підлих сусидів.

 Перспективні IT професії 2023 

Область IT-технологій набирає обертів, фахівці потрібні на багатьох підприємствах і компаніях. Але деякі спеціальності користуються найбільшим попитом.

 Затребувані it- професії 2023 року:  
  1. Адміністратор бази даних. Займається управлінням всіма даними організації, забезпечує ефективну роботу і захищає від неавторизованих користувачів. В обов’язки входить ознайомлення з будь-якою мовою програмування, який використовує роботодавець. 
  2. Розробники програмного забезпечення. Одні створюють додатки, інші системи. Працюють разом з програмістами. 
  3. Веб-розробники. Створюють програмне забезпечення, яке відповідає вимогам клієнта. Можуть працювати з декількома мовами програмування і операційними системами. Крім того розробник веб додатків може організувати курси для початківців по програмуванню. 
  4. Аналітики комп’ютерних систем. Займаються дослідженням комп’ютерних систем і процедур компанії. Проектують або модернізують їх, щоб організація працювала більш ефективно. Аналітики розуміють потреби бізнесу, надаватимуть консультативну допомогу менеджерів в питаннях IT.
  5. Розробники мобільних додатків. Адаптують існуючі мобільні додатки для використання на телефонах і планшетах, створюють нові продукти. Фахівці потрібні в державних і фінансових установах. 
  6. Аналітик з інформаційної безпеки. Захищають мережі і комп’ютерну систему організації. Здатні швидко адаптуватися і відреагувати на порушення безпеки. 

Професії для фрілансерів в 2023 році 



Фріланс давно зайняв нішу на ринку праці, але всесвітня пандемія підштовхнула людей масово перейти на віддалену форму роботи, тому професії на фрілансі користуються попитом. Назвемо деякі затребувані професії 2023 на фрілансі: 
  1.  Тестувальник ПЗ. В обов’язки входить підбір інструментів для ведення розробки, пошук помилок, допущених програмістами. Іноді дають рекомендації, що допомагають поліпшити код. 
  2. Копірайтер. Попит на фахівців високий. Рівень зарплати залежить від досвіду. Праця професіоналів – копірайтерів оплачується добре.
  3.  Контент-маркетолог. Відносно нова професія, але стрімко набирає популярність. 1С-програміст. Послуги фірм, які надають підтримку 
  4. 1С багатьом не по кишені, тому все більше організацій звертаються до приватних фахівцям. 
  5. Оператор call-центру. Попит на віддалених співробітників в даній області високий. Особливо в них зацікавлені великі компанії. 
  6. Веб-дизайнер. Займається оформленням платформ і створенням повноцінних інтерфейсів. 
  7. Діректолог. Займається створенням, налаштуванням і веденням рекламних кампаній. Працює над збільшенням продажів. 

Професії, які перестануть бути затребувані в 2023 році 




Багато професій на сьогоднішній день переживають кризу, а в майбутньому кількість фахівців може досягти мінімуму. 

Список деяких професій: 
  1.  Листоноша. Традиційна пошта переживає кризу, який тільки посилитися в майбутньому. Паперові газети і листи програють електронних носіїв. Співробітникам в містах доведеться перевчитися на кур’єрів, а в сільській місцевості потрібно шукати інше заняття. 
  2. Бібліотекар. Престиж професії і раніше буде падати. Низький рівень зарплат не дає прийти молодим фахівцям в дану область. 
  3. Еколог. У Україні професія не затребувана. Керівники підприємств не готові вкладати кошти в охорону навколишнього середовища, тому фахівці-екологи сприймаються як перешкода при веденні бізнесу. 
  4. Страховий агент. У зв’язку з переміщенням роботи в офіс, використання комп’ютерних технологій, фахівців потрібно все менше. 
  5. Касир. Власники супермаркетів націлені на скорочення штату співробітників. І в першу чергу це торкнулося касирів. Багато людей можуть самостійно пробити штрих-код і розплатитися банківською карткою. 

 Як вибрати актуальну професію на 2023 рік? 


Це зробити досить складно. Потрібно проаналізувати ситуацію і відповісти на питання, які професії користуються попитом в 2023. Але навіть після проведеної роботи слід чесно визнати свої особисті переваги і орієнтуватися на них. 

 Слід враховувати, що кожна професія вимагає багато вкладень. Це час, гроші на освіту, необхідність докладати зусилля для подолання проблем і перешкод до досягнення мети. 

 Щоб не допустити емоційного виснаження, область діяльності повинна бути близькою для кожної конкретної людини. Потрібно пам’ятати, що професія вибирається не на один рік, а для досягнення успіху необхідно працювати на довгострокову перспективу. 

 Але проаналізувавши найбільш затребувані професії на ринку праці в 2023 і наступних роках слід враховувати тенденції і коригувати вибір відповідно до них. 




Коментарі