Верховна Рада дозволила ввозити гуманітарну допомогу, придбану за донати українців, без розмитнення. Як це працюватиме?




3.01.2023 набули чинності Закони України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» та «Про внесення зміни до розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України».

 Вказані закони звільняють від сплати ПДВ, ввізного мита та акцизу гуманітарну допомогу, що ввозиться на територію України благодійними та громадськими організаціями. 

 Як це працюватиме? 

 Закон України «Про гуманітарну допомогу» визначає, що гуманітарна допомога – цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні. Гуманітарна допомога є різновидом благодійництва і має спрямовуватися відповідно до обставин, об’єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог ст. 3 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації». 

 На початку повномасштабної війни росії проти України уряд спростив процедуру ввезення гуманітарної допомоги з-за кордону, а саме: товари визнавалися гуманітарною допомогою за декларативним принципом і не потребували прийняття відповідного рішення спеціально уповноважених державних органів. Це дозволило забезпечити першочергові потреби військових, внутрішньо переміщених осіб та інших осіб, що потребували допомоги. 

 Проте спрощення процедури ввезення гуманітарних вантажів призвело до збільшення кількості випадків ввезення на територію України товарів (під виглядом гуманітарної допомоги), що потребували розмитнення. 

 У зв’язку з цим Верховною Радою прийнято закони, які вносять зміни до Податкового та Митного кодексів України. 

 Прийнятий Верховною Радою Закон України «Про внесення зміни до розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» встановлює, що на період дії воєнного стану звільняються від оподаткування ввізним митом товари (крім товарів, що класифікуються за товарними позиціями 2203-2208, 2401-2403 та кодами 2103 90 30 00, 2106 90, 3824 99 96 20 згідно з УКТ ЗЕД), що ввозяться на митну територію України громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, включеними до Реєстру неприбуткових установ та організацій, для подальшої їх безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі Збройним Силам України та добровольчим формуванням територіальних громад, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з'єднанням, військовим частинам, підрозділам. 

 Пропуск через митний кордон, митний контроль та митне оформлення товарів здійснюються у першочерговому порядку.

 Плата за виконання митних формальностей щодо таких товарів поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для них, не справляється. 

Декларування зазначених у цьому пункті товарів може здійснюватися через подання попередньої митної декларації, яка містить всю необхідну інформацію для випуску товарів відповідно до ч. 5 ст. 259 Митного Кодексу України. Водночас доставка та пред’явлення цих товарів митному органу, яким оформлена така попередня митна декларація, не є обов’язковими. 

 Товари, що ввозяться гуманітарними та благодійними організаціями, які були звільнені від оподаткування ввізним митом під час ввезення на митну територію України, мають бути передані отримувачам не пізніше 45 календарних днів з дня завершення митного оформлення таких товарів. А в разі якщо щодо таких товарів після завершення їх митного оформлення здійснювалося на території України підтверджене документально технічне обслуговування та/або ремонт – не пізніше 90 календарних днів з дня завершення їх митного оформлення. 


 У випадках порушення строку передачі товарів або їх нецільового використання, виникає обов’язок із сплати ввізного мита та пені у строки та порядку, що визначені Митним Кодексом України.

 Також слід зазначити, що вказані зміни не застосовуються до товарів, що мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом або державою-агресором щодо України згідно із законодавством, або ввозяться з території держави-окупанта (агресора) або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом.


 Щодо скасування сплати ПДВ та акцизу 


 Як вже зазначалось вище, 03.01.2023 також набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України». Вказаний закон встановлює, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України товарів громадськими об’єднаннями або благодійними організаціями, включеними до Реєстру неприбуткових установ та організацій, для подальшої їх безоплатної передачі Збройним Силам України та іншим військовим формуванням (від оподаткування не звільняються товари за товарними позиціями 2203-2208, 2401-2403 та кодами 2103 90 30 00, 2106 90, 3824 99 96 20 згідно з УКТ ЗЕД). 

 До того ж звільняються від оподаткування акцизним податком операції з ввезення на митну територію України та реалізації на митній території України моторних транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія (з робочим об’ємом циліндрів двигуна не більш як 5000 куб. см; понад 5000 куб. см, нові і що використовувалися), автомобілів легкових та інших моторних транспортних засобів, призначених для перевезення людей, моторних транспортних засобів для перевезення вантажів, у разі якщо такі операції здійснюються громадськими об’єднаннями або благодійними організаціями для подальшої їх добровільної передачі Збройним Силам України та іншим військовим формуванням. 

 Товари, які були звільнені від оподаткування податком на додану вартість та акцизним податком під час ввезення на митну територію України, мають бути передані отримувачам не пізніше 45 календарних днів з дня завершення митного оформлення таких товарів. А у разі якщо щодо таких товарів після завершення їх митного оформлення здійснювалося на території України підтверджене документально технічне обслуговування та/або ремонт – не пізніше 90 календарних днів з дня завершення їх митного оформлення. 

 У разі порушення строку або нецільового використання зазначених товарів, платник податку зобов’язаний сплатити суму податку на додану вартість та акцизного податку, що мали бути сплачені при ввезенні на митну територію України, а також сплатити пеню. 

 Законодавець продовжує врегульовувати питання ввезення гуманітарних вантажів на територію України та робить процедуру ввезення гуманітарних вантажів більш прозорою та простішою для благодійних та громадських організацій. 

 Як бачимо з нових змін до законів, за умови декларування товарів з поданням усіх необхідних документів про придбання та походження товарів та за умови, що такі товари будуть передані військовим формуванням протягом 45 днів з дня завершення їх митного оформлення, доброчесні благодійні та громадські організації будуть захищені від непорозумінь під час майбутніх перевірок. 

Коментарі