ТИ- ЛЮДИНА, ЗНАЧИТЬ МАЄШ ПРАВО!



10 грудня за пропозицією Генеральної асамблеї ООН у всьому світі відмічається МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПРАВ ЛЮДИНИ. Саме в цей день у 1948 році була ухвалена «Загальна декларація прав людини», яка стала міжнародним маніфестом фундаментальних прав і свобод для кожного, незалежно від расової, політичної, релігійної приналежності. Чому ж і в ХХІ столітті так багато часу і зусиль всієї спільноти присвячено саме проблемі ПРАВ І СВОБОД ? 
 
Мабуть тому, що прояви насильства і нехтування правами слабших супроводжують людство з давніх давен. Упродовж тисячоліть одна людина кривдить іншу людину, чинить насильство щодо неї. У світі постійно відбуваються війни, напади на людей, дискримінація, приниження.

 І сьогодні у світі щодня сотні тисяч людей зіштовхуються з порушенням своїх основоположних прав, борються за них та за своє життя. 

 Не є винятком і наша країна. Саме зараз Україна і українці відстоюють свої ПРАВА і СВОБОДУ, які в них хочуть забрати. 

ЩО Ж ТАКЕ ПРАВА ЛЮДИНИ? 


Права людини – це моральні права, які має кожна особа у світі просто лише завдяки тому, що він або вона є людиною. Ані інша людина, ані будь-який уряд (особливо уряд іншої країни) НЕ МОЖУТЬ позбавити нас наших прав людини. 

ЗВІДКИ ВОНИ ВИНИКЛИ?


 Вони виникають не лише тому, що ми є фізичними істотами, ми – це моральні і духовні людські істоти і кожен може вести життя, достойне людини. 

ХТО МАЄ ПРАВА ЛЮДИНИ? 

Абсолютно кожен з нас. Злочинці, керівники держави, діти, чоловіки, жінки, біженці, особи без громадянства, безробітні, навіть особи, звинувачені в звершенні терористичного акту чи ті загарбники, що прийшли на нашу землю (хай нам і здається це нелогічним). 

 
Якщо стисло, то в основі всіх прав лежать дві основні цінності. 

 Перша – це людська гідність, а друга – рівність. Із цих двох основних цінностей можна вивести багато інших: Свобода, оскільки людська воля становить важливу частину людської гідності; при¬мушування робити щось усупереч нашому бажанню принижує людську особистість. 

Повага до інших, оскільки відсутність поваги до інших не дозволяє оцінити їх індиві¬дуальність і їх людську гідність. 

Недискримінація, оскільки рівність людей з погляду людської гідності означає, що ми не можемо судити про людей на підставі фізичних (або інших) ознак, які не пов'язані з людською гідністю.
 Толерантність, оскільки нетерпимість вказує на відсутність поваги до відмінностей, а рівність не означає тотожності або однаковості. 

 Справедливість, оскільки люди, рівні у своїй приналежності до людського роду, за¬слуговують справедливого ставлення. 

Відповідальність, оскільки повага прав інших осіб тягне за собою відповідальність за свої дії і надає зусилля для реалізації прав всіх і кожного. 

ЧОМУ МИ БІЛЬШЕ ГОВОРИМО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ, А НЕ ОБОВ'ЯЗКИ? 


Обов'язки повинні бути і вони є, закріплені в кодексах та деклараціях, але, часто і густо уряди роблять «надання» прав людини залежним від суб’єктивних «обов'язків», установлених державою або правителем. І, при здійсненні своїх прав i свобод кожна людина має зазнавати ТІЛЬКИ таких обмежень, які встановлені законом ВИКЛЮЧНО з метою забезпечення належного визнання і поваги прав і свобод інших. 

В Україні, як і в кожній демократичній державі права людини детально визначені в КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ. 

 АЛЕ! Існують випадки, коли деякі права і свободи можуть бути обмежені. Так, у статті 64 Конституції України визначено, що: «В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися ОКРЕМІ ОБМЕЖЕННЯ ПРАВ І СВОБОД ІЗ ЗАЗНАЧЕННЯМ СТРОКУ ДІЇ ЦИХ ОБМЕЖЕНЬ.» 
Саме це і відбувається зараз в Україні, згідно Указу президента «ПРО ВВЕДЕННЯ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ». 

АЛЕ! Навіть ці обмеження вимушені і застосовуються ЛИШЕ У ВИПАДКАХ, прямо передбачених Конституцією, і з метою: 
 • врятування життя людей і майна; 
• запобігання злочинові чи його припинення; 
• забезпечення інтересів національної безпеки, територіальної цілісності, громадського порядку, економічного добробуту; 
 забезпечення охорони здоров’я і моральності населення, захисту репутації або прав і свобод інших людей; запобігання розголошення інформації, одержаної конфіденційно. 

ЯКІ САМЕ ПРАВА МОЖУТЬ ОБМЕЖУВАТИСЬ? 

  • Військове комендування МОЖЕ обмежувати право людей на вільне пересування. Це і введення комендантської години, і заборона або обмеження вільного вибору місця проживання.Також може бути встановлений особливий режим в'їзду та виїзду з населених пунктів тощо.
  • Під час воєнного стану людина МОЖЕ бути позбавлена права на майно. Примусове відчуження майна допускається в установленому законом порядку за умови подальшої компенсації. 
  • Воєнний стан ПЕРЕДБАЧАЄ можливість втручання у приватне життя осіб. Зокрема, контроль засобів зв'язку, перевірка речей, документів, житла тощо. 
  • Також МОЖЕ обмежуватись право людей на вільний вибір праці, громадяни під час війни можуть залучатися до суспільно-корисних робіт. Впровадження трудової повинності також регламентується законом.
  • Під час війни ЗАБОРОНЕНО проводити вибори та референдуми, що обмежує права громадян на участь в управлінні державними справами. Під забороною і масові збори та акції. 
АЛЕ! 

 Навіть під час війни є Права людини, що НЕ МОЖУТЬ БУТИ ПОРУШЕНІ ЧИ ОБМЕЖЕНІ. 

Найголовніше з них – право людини на життя, воно закріплене Конституцією України та міжнародними правовими документами. ЖОДНА людина не має бути позбавлена права на життя. 
Не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24 - 29, 40, 47, 52, 55-63 Конституції України».

 В умовах війни також НЕ МОЖУТЬ бути порушені: 

• права на рівність та повагу до гідності особи, 
• право на особисту недоторканність 
• право на укладання шлюбу
 • право на громадянство
 • право на справедливий суд, юридичну допомогу та захист 
• право на житло. 

 ДЕ ШУКАТИ ДОПОМОГИ, ЯКЩО ВАШІ ПРАВА ПОРУШЕНІ?


 Військова агресія росії проти України одномоментно змінила життя багатьох людей, змінивши спосіб життя, пріоритети, плани, цілі та саме буття. І вирішення багатьох юридичних питань виходить на перший план. Зміна місця проживання, відсутність можливостей до прямого доступу в організації та установи ускладнює життя. Сьогодні отримати консультацію, пораду або допомогу можна дистанційно. 

Для жителів міста та переміщених осіб!


 Актуальні на сьогодні контакти державних організацій, які стануть у нагоді для допомоги або координації подальших дій. 


Урядова “гаряча лінія– механізм комунікації Уряду з громадянами, який дозволяє оперативно реагувати на проблемні питання, що порушуються у зверненнях громадян. 

➤Урядова “гаряча лінія” 1545 працює цілодобово 

Дзвінки на урядову “гарячу лінію” 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні. 

➤Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової “гарячої лінії”: +38 (044) 284-19-15 (оплата за тарифами відповідного оператора зв’язку).

 Громадяни також мають можливість подати електронне звернення до органів виконавчої влади, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Офісу Президента України, державних колегіальних органів через вебсайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua 

 (Режим роботи: понеділок – четвер з 9:00 до 18:00, п’ятниця з 9:00 до 16:45. Субота, неділя, святкові дні – вихідні). 

 Більше інформації на сайті:https://ukc.gov.ua/portal/ 

 ➤Урядова “гаряча лінія” з соціальних питань 1539 

 (Режим роботи: понеділок – четвер з 9:00 до 18:00, п’ятниця з 9:00 до 16:45. Субота, неділя, святкові дні – вихідні). 

➤  Безоплатна правова допомога

0 800 213 103 – єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 

(прийняття телефонних звернень щодо, зокрема, надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань здійснюється щоденно (крім святкових днів) з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 19:00, у суботу та неділю з 09:00 до 18:00; повідомлення про затримання осіб приймаються та обробляються цілодобово). Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні. 

 527.org.ua – електронні консультації 

 ➤ Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації: 

0 (800) 500 335 або 116 123 (з мобільного) (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів будь-яких операторів по всій території України) 

➤ Цілодобова гаряча лінія департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України 

 Телефон: 044-238-16-57 

 ➤Міністерство соціальної політики України 

 Телефон: 044 226-24-45 

 (Режим роботи: понеділок – четвер з 9:00 до 18:00, п’ятниця з 9:00 до 16:45. Субота, неділя, святкові дні – вихідні). 

 ➤ Урядова гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей. 

1547 (цілодобово та безкоштовно) 

 ➤ Національна гаряча лінія для дітей та молоді: 

0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних) або 116 111 (безкоштовно з мобільних) 

 ➤ЦІЛОДОБОВА ГАРЯЧА ЛІНІЯ МІНРЕІНТЕГРАЦІЇ З КРИЗОВИХ ПИТАНЬ 

1548 (Консультування внутрішньо переміщених осіб) 

  ➤Урядова “гаряча лінія” Пенсійного фонду України 

0800 503 753 
(Режим роботи: понеділок – четвер з 9:00 до 18:00, п’ятниця з 9:00 до 16:45. Субота, неділя, святкові дні – вихідні). 

 ➤Урядова “гаряча лінія” Державного центру зайнятості 

 0800 505 060 

(Режим роботи: понеділок – четвер з 9:00 до 18:00, п’ятниця з 9:00 до 16:45. Субота, неділя, святкові дні – вихідні). 

 ДЕ ШУКАТИ ДОПОМОГУ В ЧЕРНІГОВІ? 


➤«Гаряча лінія» голови Чернігівської обласної державної адміністрації 

0 800 501 740 
Дзвінки приймаються у робочі дні з 9.00 до 13.00 та з 14.00 до 16.00 год. Дзвінки зі стаціонарних телефонів безкоштовні, з мобільних – згідно з тарифами оператора. (допомагає оперативно реагувати органам виконавчої влади на звернення, що надійшли від громадян на телефонну лінію та вживати заходів для вирішення порушених питань). 

 ➤ Чернігівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Чернігів, пр-кт. Миру, буд. 49а, офіс 709, 

Телефон: (0462) 77-43-58 та (0462) 77-51-68
 E-mail: chernihiv1.chernihiv@legalaid.cn.ua 
Режим роботи центру: 8.00 – 17.00 


➤Денний центр соціально-психологічної допомоги 

Телефони: 0(4622) 5-83-97 (цілодобово), 0(4622) 5-82- 74 
Е-mail: cnocspd@ukrpost.ua 

➤Департамент соціального захисту населення, або уповноваженої особи з питань запобігання та протидії насильству

Номер телефону: (04622) 5-38-69 
Електронна адреса: dszpost@cg.gov.ua 

 ➤Чернігівська міська рала 

м. Чернігів, вул. Магістратська , 7
 Телефон: (0462) 67-53-04 
(Режим роботи: понеділок – четвер з 9:00 до 17:00, п’ятниця з 9:00 до 15:45. Субота, неділя, святкові дні – вихідні). 

 ➤ Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 

У центрі соціальних служб ви зможете отримати необхідні юридичні, психологічні, соціальні послуги та консультації. 

 Телефони : (0462) 77-89-84, (0462) 77-89-58, (0462) 65-25-12
 e-mail: cssm_post@cg.gov.ua 

 
 ➤Служба у справах дітей Відповідна служба захистить права дітей. 

Телефони (0462) 774959, (0462) 775065, (0462) 674931 
Електронна пошта: ussd@chernigiv-rada.gov.ua 


➤ Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області 

м. Чернігів, вул. П`ятницька , 83 -А 
Телефон: 0462 674-802 
Адреса електронної пошти: main@cn.pfu.gov.ua 
Адреса веб-сайту Пенсійного фонду України: www.pfu.gov.ua 

 
 ➤Департамент соціальної політики Чернігівської міської ради 

 м.Чернігів, вул. Івана Мазепи, буд.19 
Телефон: (0462) 642-088 
факс: (0462) 642-088 
e-maіl: dp_soc@chernigiv-rada.gov.ua 

  ➤Управління соціального захисту населення Деснянського району: 

м.Чернігів, вул.Шевченка, буд.44 
Телефон: (0462) 670-283 
факс: (0462) 670-283 
e-maіl: uszn7423@chernigiv-rada.gov.ua 

 ➤ Управління соціального захисту населення Новозаводського району

 м.Чернігів, вул. Івана Мазепи, буд.19 
Телефон: (0462) 642-088
 факс: (0462) 642-088
 e-maіl: uszn7426@chernigiv-rada.gov.ua

Коментарі