Енергетичний фронт, кіловати замість набоїв




Поки наші хлопці допомагають російським солдатам «зігрітися» на фронті, ми повинні зосередити зусилля на економії електроенергії та збереженні тепла. 
Умовно такі дії можна поділити за наступними напрямками: 
• зменшення споживання електроенергії; 
• збільшення ефективності використання;
 • чардж-менеджмент; 
• перехід на інші джерела енергії; 
• самозабезпечення. 

Зменшення споживання електроенергії 


Тут усе доволі просто: все, що можна вимкнути, повинно бути вимкнуте. Лампочка в коридорі або в ванній кімнаті, телевізор, бойлер та інші прилади, якими ви не плануєте скористатись найближчим часом. Електрообігрівачі наразі є найбільшими споживачами електроенергії, особливо в приватних будинках з електричним опаленням або теплою підлогою. За можливості варто вимкнути таке опалення в кімнатах, які рідко використовуються, та / або понизити загальну температуру до трішки дискомфортної. Це дозволить використання такої системи в цілому. Збільшення навантаження на електромережу призводить до зупинки постачання, й електричне опалення буде недоступне взагалі.

 Не залишайте електроприлади «в режимі сну». Для прикладу: телевізори в режимі очікування споживають близько 9 кВт▪год на місяць, комп’ютери — 3,6 кВт▪год. Бойлер в режимі очікування споживає електроенергію, автоматично вмикаючись для підігріву води. 

Сумарне енергоспоживання побутових електроприладів «у режимі сну» може сягати 350–400 кВт▪год на рік. Тому візьміть собі за звичку вимикати з розетки комп‘ютер, телевізор, інші електроприлади. 

Збільшення ефективності використання 


Заміна старих лампочок освітлення на нові LED зменшує споживання електроенергії на 20–30 %. Енергоощадні лампи служать у 5–8 разів довше, ніж звичайні лампи розжарювання, при тому, що споживають електроенергії в 10 разів менше, а освітлення від них нічим не поступається іншим лампам. Затрати на придбання енергозберігаючих ламп окупляться менш ніж за рік. Секрет економних лампочок в тому, що вони витрачають енергію лише на світло, а не на тепло. До того ж змінювати енергозберігаючі лампи можна набагато рідше, ніж звичайні – приблизно раз на 3 роки. Окрім цього, ви можете встановити світлорегулятори і датчики, які автоматично вмикають і вимикають освітлення при появі людини. 

Побутові електроприлади мають спеціальне маркування від класу «А» до класу «G». Клас «А ++» – найбільш енергоощадний, «А +», «А», «В», «С», «D», «G» – менш енергоощадні. Придбавши побутову техніку класу «А» або «А+», ви на 30–50 % зменшите споживання електроенергії навіть порівняно з приладами класу «В». 

Не встановлюйте холодильник біля газової плити або опалювальних приладів, у місця, де є пряме сонячне проміння. Не ставте в холодильник гарячу їжу. Дотримуйтесь оптимального температурного режиму в приміщенні — 18–20 градусів (у приміщенні, де температура досягає 30 градусів тепла, холодильник споживає удвічі більше електроенергії). Контролюйте температурний режим у холодильній камері — чим нижча температура, тим більше електроенергії потрібно для її підтримання. 

При неповному завантаженні пральної чи посудомийної машини перевитрати електроенергії становитимуть близько 10–15 %. 

Кип'ятіть стільки води, скільки необхідно на даний момент. Важливо також своєчасно видаляти накип. Чайник з накипом у 30 разів гірше проводить тепло. 

Чардж-менеджмент 


 Якщо використання електроенергії не уникнути, оминайте години навантаження. Одним з яскравих прикладів є прання після 23:00, це зменшить навантаження на мережу в час пік, а на ранок отримаєте чисту білизну. Також сприятиме зменшенню навантаження на електромережу заряджання смартфонів, повербанків, старт-годинників, навушників, ноутбуків, електросамокатів, електрокарів та інших приладів не в години пік. Такий своєрідний «чардж-менеджмент» дасть можливість зменшити навантаження на систему в години пік та зменшить вірогідність аварійного вимкнення світла. 

Доречним також є перехід на енергозберігаючий режим приладів, що дасть можливість гаджетам не розрядитись завчасно. 

Перехід на інші джерела енергії 



Оскільки основна проблема – це постачання електроенергії, інші джерела енергії на сьогодні залишаються більш-менш доступними. Якщо до будинку підключено газопостачання, можна замінити велику кількість електричних приладів. На газовій плиті можливо не тільки приготувати їжу, а закип’ятити чайник, приготувати каву й у деяких випадках навіть обігріти приміщення.
 Також можливо встановити газовий нагрівач проточної води, що є чудовою заміною електричного бойлера. 

У випадку з приватними будинками можна розглядати перехід з електричного опалення на твердопаливні котли або перехід на газове опалення. 

Самозабезпечення 


Як побудувати систему безперебійного живлення: 

1. Автоматичний контролер з можливістю підключення автомобільних акумуляторів, зовнішньої мережі, сонячних батарей. Важливо звернути увагу на напругу заряду для автомобільних акумуляторів. Вони відрізняються від акумуляторів для ДБЖ (джерело безперебійного живлення) і видають напругу до 12 В; 

2. Бензиновий генератор; 

3. Синусоїдний інвертор. Більше немає в «Розетці», але можна замовити в Польщі. Ця модель трохи дорожча, але дає «правильну» синусоїду, саме те, що потрібно для котлів та іншої чутливої електроніки; 

4. Звичайні акумулятори для авто. Ці зроблені в Україні. Через 2–3 роки його, можливо, доведеться викинути. 

Для тих, хто не хоче морочитися і може дозволити собі витрати на рівні 1500 євро, хорошим варіантом стане комплексне рішення таких інших варіантів у Польщі 1229 WhT або на Amazon.
 Цей «павербанк» замінить все, що пов'язано з батареями й інверторами. Але генератор все ж може стати в пригоді. Окремо хочеться виділити сонячні панелі, вітряні електростанції та інші альтернативні джерела енергії. Такі джерела енергії потрібно розглядати виключно для забезпечення власних потреб, на сьогодні немає можливості підключення до «зеленого» тарифу, що є доволі дивно, адже надлишок міг задовольнити й потреби сусідів. Підключити ви зможете виключно після закінчення війни. Ті, хто встиг підключити «зелений» тариф до вторгнення, отримають оплату за вироблену електроенергію винятково після війни й за тарифом, значно нижчим, ніж це було передбачено.

Коментарі