Деякі питання перетину державного кордону під час правового режиму воєнного стану





Відповіді на деякі питання, щодо перетину державного кордону під час війни від Державної прикордонної служби України. 

Виїзд по внутрішньому паспорту громадянина України до ЄС

 Це можливо для осіб (жінок, дітей та інвалідів), які евакуйовуються із районів ведення бойових дій 

Через гуманітарні обставини та за раніше досягнутими домовленостями з суміжними країнами виїзд за кордон громадян України в умовах дії на території України правового режиму воєнного стану здійснюється за внутрішнім паспортним документом громадянина України.

Разом з тим, рекомендуємо звернутися до компетентного органу країни Євросоюзу в яку планується поїздка з метою уточнення чи достатньо буде для в їзду в ту чи іншу країну даного документу. 


Якщо документи громадянина України втрачені за кордоном чи можливо повернутися в Україну за закордонним паспортом який завантажено у мобільний застосунок «Дія» 


Відповідно до пункту 2 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57, у разі коли громадянин, який постійно проживає в Україні, втратив паспортні документи за межами України або якщо строк дії таких документів закінчився під час перебування громадянина за межами України, або встановлено, що вони є недійсними з інших причин, документом, що дає право на в'їзд в Україну, є посвідчення особи на повернення в Україну, яке видається дипломатичним представництвом або консульською установою України за кордоном. 

Статтею 1 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» передбачено, що громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну. 

Виїзд за кордон по закордонному паспорту старого зразку (не біометричний) 

Можливо, якщо документ є чинним. 


Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 07.05.2014 № 152 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон» паспорт громадянина України для виїзду за кордон, оформлений та/або виданий на підставі документів, поданих до 01.01.2015, є чинним протягом строку, на який його було видано.

 Чи можливо виїхати за кордон за закордонним паспортом що недійсний але було продовжено термін дії ще на 5 років (в ДМС чи посольстві/консульстві України за кордоном)


 Недійсний паспорт громадянина України для виїзду за кордон не дає право громадянам України виїжджати за кордон. 

Пропуск може здійснюватись на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, строк дії якого продовжено. 

Виїзд з України громадян України здійснюється відповідно до статті 2 Закон України «Про поряд
  • паспортом громадянина України для виїзду за кордон, 
  • дипломатичним паспортом, 
  • службовим паспортом, 
  • посвідченням особи моряка,
  •  а також за іншими документами, передбаченими міжнародними договорами України. 
Згідно з підпунктом 1 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 170 «Деякі питання внесення інформації до паспорта громадянина України для виїзду за кордон» на період дії воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування перетин державного кордону може здійснюватися громадянами України в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, строк дії якого продовжено. 

Виїзд чоловіка, якщо він знятий (виключений) з військового обліку 


За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». 

Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність) 

Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку) 

Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;


 Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон. 

Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів.

Виїзд чоловіка, який знятий з військового обліку, відбув покарання і звільнився з місць позбавлення волі 


Виїзд не дозволено, оскільки такої категорії осіб, як громадяни України, зняті з військового обліку у зв’язку із відбуванням покарання за злочин, не передбачено п. 2-6 Правил та частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілібілізацію», заційну підготовку та мотобто є тимчасові обмеження у праві виїзду з території України. 

Виїзд чоловіка, який тимчасово непридатний до військової служби 


Дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів: Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії). 

Виїзд чоловіка, який обмежено придатний до військової служби


Діють тимчасові обмеження у праві виїзду з території України Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають військово-облікові документи з ТЦК та СП із відміткою/записом «непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час» – категорії осіб, не передбачено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобіліза не мають права виїжджати за межі України, оскільки такоїційну підготовку та мобілізацію».

 Виїзд чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, в тому числі і від різних шлюбів


За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». 

Зокрема, абзацом четвертим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Таким чином, визначальним фактором є не батьківство, а саме утримання трьох і більше дітей.

Отже, для перетину кордону на даній підставі необхідно надати підтверджуючі документи на утримання трьох і більше дітей віком до 18 років. 

Такими документами можуть бути: 

1)свідоцтва про народження дітей (трьох і більше); 

або 
рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком; 
або 
рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком; 
або
 2) посвідчення батька багатодітної сім’ї. 

Також слід врахувати, що якщо чоловік не проживає однією сім’єю зі своєю дитиною ( дітьми), необхідно надати докази утримання такої дитини (дітей). 

Підтверджуючими документами можуть бути: рішення суду про призначення аліментів на утримання дитини (дітей) та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості по сплаті аліментів, розміру сплати таких аліментів, тощо. 

Виїзд чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, без дітей 


Для чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, можна перетинати кордон за наявності свідоцтва про народження дітей (трьох і більше) або нотаріально завірені їх копії. Виїзд чоловіка, який самостійно виховує одну та більше дитину 

За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». 

Зокрема, абзацом п’ятим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

 Таким чином, громадяни України, які самостійно виховують хоча б одну дитину віком до 18 років, мають право виїжджати за межі України за наявності одного з таких документів: 

1) свідоцтво про народження дитини (дітей); 

2) свідоцтво про смерть матері дитини 

або 

рішення суду про позбавлення матері батьківських прав 
або 
рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав

 або 
рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою 

або 

рішення суду про оголошення матері померлою 

Разом з тим, громадянам необхідно врахувати, що у разі, якщо чоловік вдруге одружився, то у такому випадку він вже не вважається особою, яка самостійно виховує дитину віком до 18 років. 

Виїзд чоловіка, який є особою з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи 


За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». 

У свою чергу, абзацом третім ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як визнані в установленому порядку особами з інвалідністю. 

Таким чином, особи з інвалідністю (незалежно від групи) мають право перетинати державний кордон на виїзд з України за наявності одного з таких документів, що підтверджують інвалідність: довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о); або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус; або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності; довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики. 

Виїзд чоловіка, який супроводжує дітей, дружину, батьків на лікування


 Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть супроводжувати дружину у випадку якщо вона має інвалідність І чи ІІ групи та дітей які мають інвалідність, а також дітей тяжкохворих на перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги,що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, що встановлені МОЗ, - здійснюється матір’ю та / або батьком, опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями, які здійснюють такий супровід, за наявності:

 - довідки про отримання державної допомоги на дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісніорфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги); 

- або документа, виданого лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою,що встановлені МОЗ;

 - документів, що підтверджують родинні зв’язки (у разі здійснення супроводу матір’ю та / або батьком);

 - або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує таку дитину (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями). (п. 2-2 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57) 

Виїзд чоловіків, які постійно проживають за кордоном


 Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі,згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути: - відмітка міграційної служби в паспортному документі «Постійне проживання в «_________»/печатка «Оформлено виїзд на постійне проживання» ( назва країни і дата); - відмітка дипломатичної установи України в паспортному документі «Постійне проживання «_________»/«Прийнятий на консульський облік» або довідка про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи МЗС. 


Виїзд чоловіків, які мають робочу візу країни ЄС 


Для підтвердження підстав перетину державного кордону України на виїзд, крім документів, що підтверджують особу необхідно надати документи, що підтверджують статус особи, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації та має право на виїзд з України. 

Візи іноземних країн, які видаються чоловікам - громадянам України, не підтверджують постійне проживання в цих країнах та не дають право на виїзд військовозобов’язаним.

Коментарі