Е-РЕЄСТРАЦІЯ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ В «ДІЯ»

 

Реєстрація місця проживання є однією з найпопулярніших адміністративних послуг в Україні, але водночас дуже складною. Для реєстрації необхідно зібрати 3-5 документів і погоджень і прибути з ними до органу реєстрації чи центру надання адміністративних послуг.

Щоб осучаснити і спростити процедуру, Верховна Рада прийняла закон, №5463 "Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні",  який впроваджує декларування місця проживання - повідомлення особою органу реєстрації адреси місця проживання в електронній формі у "Дії". Це  переведе  процедуру в онлайн-формат.

Закон пропонує зробити зміну місця реєстрації декларативною (повідомною) - в "Дії" просто потрібно буде вказати адресу (для орендарів потрібна буде згода орендодавця). відтепер користувачі "Дії".

 Людина просто у застосунку або на порталі "Дія" зможе вказати адресу, за якою фактично проживає, і отримати підтвердження від власника житла. 

Реєстри територіальних громад функціонуватимуть виключно у електронній формі та обмінюватимуться інформацією між собою та з державними реєстрами в автоматичному режимі.

ЩО ЦЕ ДАЄ?

Відсутність довгих прогулянок до ЦНАП - тільки підтвердження в онлайні. Замість трьох закладів, 30 днів очікування і папірців, - одна заява, яку оброблять у першу добу.

Скасовується паперовий документообіг; виключається можливість дублювання реєстрації у різних реєстрах територіальних громад; органи будуть обмінюватися інформацією про місце проживання без залучення особи; інформація про місце проживання відповідатиме дійсності на момент її запиту.

Оформлення пенсії, документів або отримання медичної допомоги буде доступне там, де жива особа, а не там, де живе прописка.

Військовий облік призовників, військовозобов'язаних і резервістів, які декларуватимуть місце проживання в електронній формі, також повинен відбуватися в електронній формі.

ДЕ МОЖНА РЕЄСТРУВАТИСЬ ?

 Місце проживання реєструється:

у житлі, яке перебуває у приватній власності;

у житлі, призначеному для короткострокового проживання(гуртожитках, військових частинах, спеціалізованій соціальній установі, стаціонарній соціально-медичній установі);

у житлі комунальної власності, що підлягає приватизації;

у службовому житлі.

Власник цього житла може подати онлайн-заяву на декларування місця проживання особи, при цьому не витрачати час на відвідування органу реєстрації чи ЦНАП, надаючи безліч документів на житло – всю інформацію про право власності буде верифіковано через реєстр нерухомості.

ЧИ  ЗАГРОЖУЄ ТАКЕ СПРОЩЕННЯ ВЛАСНИКУ ЖИТЛА?

Ні. Місце реєстрації не даватиме людині право власності на житло, а лише повідомлятиме державу, де вона знаходиться, і  факт декларування місця проживання не буде підставою для набуття нею права володіння, користування та розпорядження житлом.

Навпаки, власники житла зможуть зняти окремі категорії осіб з задекларованого місця проживання за заявою до органу реєстрації чи центру надання адміністративних послуг, а не як раніше – виключно за рішенням суду.

АЛЕ! Ця послуга буде доступна лише особам з е- документами.

Закон набуде чинності 01 грудня 2021 року (за виключенням окремих положень, які будуть введені в дію у 2022 році).


Джерело: інтернет- ресурс 

https://www.rada.gov.ua/




Коментарі