"ГАРАНТІЮ" НА ТОВАР ТЕПЕР МОЖНА ОТРИМАТИ І В ЕЛЕКТРОННОМУ ВИГЛЯДІ

 



Сьогодні, у час ІТ – технологій, багато операцій здійснюється на онлайн-платформах. І все більше товарів люди в Україні стали  купувати речі через Інтернет-магазини.

Але, крім зручностей, такий шопінг має і свої ризики. Особливо це стосується гарантійного обслуговування придбаного через інтернет товару. Дуже часто гарантійни талони заповнені не вірно або ж і зовсім відсутні.  Крім того, недобросовісні продавці не зможуть надавати споживачам підробні експлуатаційні документи в друкованому вигляді.

Та більше -  досі покупці змушені зберігати  інструкції з використання, гарантійні талони та інші експлуатаційні документи в паперовому вигляді, адже,  у разі втрати гарантійного талону або фіскального чеку споживачі автоматично втрачають право на отримання гарантійного обслуговування або заміни товару.

Щоб зарадити цьому, в  Україні прийнято новий ЗАКОН «ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ЗАХИСТ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ» ЩОДО ГАРАНТІЙНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ В ЕЛЕКТРОННОМУ ВИГЛЯДІ».

Повний текст:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1603-20#Text

Він стосується віртуальних торгівельних платформ, що працюють на українському ринку.

Згідно нього, українці зможуть отримати гарантійні документи  та електронні чеки на придбану техніку та товари , придбані в інтернеті, ( в основному це побутові прилади або  так звані «технічно складні побутові товари» ) в  Е- вигляді.

ДЛЯ ЧОГО ЦЕ ЗРОБЛЕНО?

Насамперед для того, щоб спрости зберігання цих паперів і  щоб мінімізувати ризики, що виникають при можливій втраті гарантійного талону або експлуатаційних документів.

ЯКА ПРОЦЕДУРА ОТРИМАННЯ ЦИХ Е- ДОКУМЕНТІВ?

Під час покупки, на прохання споживача, продавець здійснює реєстрацію технічно складних побутових товарів на офіційному веб-сайті виробника та оформлює гарантійні зобов’язання в електронному вигляді.

Для цього, через сайт магазину, треба  створити особистий  електронний кабінет покупця (теж на сайті виробника), через який можна перевірити оригінальність товару та здійснювати його подальше гарантійне обслуговування.

Також продавець повинен на вимогу споживача надати експлуатаційні документи на технічно складні побутові товари і в паперовому вигляді.

Наприклад, їх можна буде отримати в зручному форматі на свою електронну адресу або,  зареєструвавшись на сайті компанії виробника,  в особистому кабінеті. Крім цього, якщо бажаєте,  вже друковані документи вкладаються в коробку з товаром.

Джерело: інтернет- ресурс

https://zakon.rada.gov.ua/laws

 

Коментарі