ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВТРАТИЛИ ПАСПОРТ ЗА КОРДОНОМ?

 


Останніми роками все більше українців виїжджає за межі країни у різних справах. Хтось  їде на відпочинок, хтось по роботі або на навчання.

 І усім подорожнім, аби  втілити свої плани, треба  мати закордонний паспорт – єдиний документ, що посвідчує особу за кордоном.  А, перебуваючи за кордоном, завжди необхідно ретельно стежити за його збереженням, інакше є  ризик створити собі купу проблем, зокрема, і з перебуванням у іншій країні, і з поверненням на батьківщину, бо, нажаль, випадки крадіжки або втрати документів  непоодинокі.

Отже, якщо ви обшукали всі кишені і сумки, всі кутки кімнати або  готельного номера, а потім усе це ще раз і висновок невтішний — паспорта немає - озброюйтеся цими порадами…

ПОРАДА ПЕРША

Вирушайте до найближчого поліцейського відділку. Там вам розкажуть, як писати заяву про втрату або крадіжку паспорта. До речі, «бувалі» мандрівники радять усе-таки вибрати друге, адже в такому разі процедура дещо спрощується.

Якщо ви не володієте мовою країни, до якої прибули, не забудьте заручитися допомогою перекладача, адже його навряд чи нададуть вам у дільниці.

Складаючи заяву про крадіжку, необхідно перерахувати всі вкрадені у вас речі, а також докладно змалювати обставини, за яких це сталося. У цьому випадку незайвим буде, якщо у вас знайдеться копія (електронна або паперова) паспорта з усіма проставленими візами. Потім вам вручать замість дорогоцінного документа довідку, завірену печатками, копію заяви або протоколу, які підтверджують факт крадіжки.

ПОРАДА ДРУГА

Вирушайте до приймальні адміністратора консульства або посольства нашої країни.

Для початку, і це важливо, ви повинні підтвердити, що в є громадянином України. Добре, якщо є  паспорт громадянина України. Якщо паспорт відсутній, потрібно надати нотаріально завірену  копію будь якого документу, що підтверджує громадянство (Ось тут у нагоді стануть цифрові документи у  електронному додатку Дія).

Ще не забудьте захопити вищезазначену довідку з поліції, 2 фотокартки 3×4 та гроші для консульського збору (зазвичай не більше $ 50).

Далі заповнюється   заява - анкета. Вся інформація вноситься в комп’ютер і людина отримує посвідчення на повернення в Україну. Саме за його   оформлення сплачується консульський збір.

Якщо ж разом із закордонним паспортом зникли всі ваші документи, у вас нема цифрових документів у  Дія, то доведеться знайти кількох людей, готових з упевненістю сказати, що ви — це ви. Знайти таких «свідків» можна серед одногрупників у коледжі, колег по роботі або  туристів з вашого готелю.

До речі!

Не варто впадати у відчай і в тому разі, якщо у країні перебування немає ані посольства, ані консульства  України(таких випадків чимало). Тоді керуватиме операцією з вашого порятунку диппредставництво в одній із сусідніх країн. Повідомте їм про неприємність, яка з вами трапилася, і через деякий час до вас хтось має виїхати.

ПОРАДА ТРЕТЯ

Дочекайтеся, поки за вашим запитом у консульстві зроблять для вас тимчасове свідоцтво, яке заміняє ваш закордонний паспорт (термін виконання — не більше 30 днів) або навіть нового закордонного (підходить тільки в тому випадку, якщо ви готові чекати 3 місяці).

Врахуйте, що тимчасове свідоцтво не допоможе вам у реалізації амбітних туристичних планів: воно дозволяє перебувати тільки на території країни, у якій ви знаходитеся, а також повернутися на Батьківщину. Про вимушений транзит через інші країни краще уточнити у працівників консульства.

Потрібно знати!  Тимчасове свідоцтво не допоможе у реалізації амбітних туристичних планів: воно дозволяє перебувати лише на території держави, у якій знаходитеся особа, а також повернутися на батьківщину.

Після повернення в Україну необхідно буде звернутися до поліцейського відділку разом з документами про втрату або викрадення паспорта та з посвідкою на повернення. Там напишете заяву і отримаєте довідку з реєстру. (Зробити це треба протягом 3-х днів з дня приїзду).

Лише після цього ви зможете піти до Державної міграційної служби України або до «Паспортного сервісу» для оформлення нового закордонного паспорта.

І ще.

Щоб полегшити собі життя в разі втрати паспорта за кордоном, перед поїздкою подбайте про такі речі:

·        дізнайтеся та запишіть адреси, телефони, а також графік роботи посольства або консульства вашої батьківщини в країні призначення (або найближчій країні у випадку з екзотичними);

·        зберігайте закордонний і внутрішній паспорти (водійські права) окремо один від одного (щоб у випадку втрати одного, залишився хоча б інший);

·        заздалегідь зробіть копії основних документів, якщо є змога, то і нотаріально завірте і також зберігайте окремо від оригіналів;

·        візьміть із собою кілька фото 3×4, щоб потім не шукати фотоательє.

Запам’ятайте ці поради, але краще – не втрачайте пильність, і хай ваше перебування за кордоном не зіпсують ніякі негаразди.

Джерело : інформаційна мережа Internet.

Коментарі