В УКРАЇНІ ПІДВИЩАТЬ СТИПЕНДІЇ: КОМУ ТА НА СКІЛЬКИ?


 


В Україні з 1 січня 2022 року підвищать стипендії, адже востаннє це робили ще у 2017.

А грошова винагорода – гарний мотиватор  для досягнення успіхів у навчанні.

ЩО ЗАРАЗ?

На сьогодні  студенти денної форми навчання вишів отримують звичайну стипендію у 1300 гривень, а найкращі з них -  підвищену,  яка становить 1600 гривень.

Студенти коледжів і технікумів денної форми навчання отримують 980 гривень виплати, а розмір підвищеної стипендії для них становить 1250 гривень.

Студенти ж профтехучилищ щомісяця отримують 490 грн. Підвищеної стипендії для них немає.

Це не багато, тому на засіданні уряду 1 вересня було прийняте рішення підвищити виплати  в установах профтехосвіти у 2,5 раза, а студентам вишів - щонайменше у 1,5 рази. Також збільшать і розміри стипендій президента України для переможців Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Докладніше про це у постанові КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 р. № 882 та від 28 грудня 2016 р. № 1047» за посиланням:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/933-2021-%D0%BF#Text

 НА СКІЛЬКИ Ж ВИРОСТУТЬ ВИПЛАТИ З  СІЧНЯ 2022 РОКУ?

Розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії зросте:

·        для учнів закладів професійної (професійно-технічної)  - з 490 до 1250 гривень на місяць;

·        для студентів закладів фахової передвищої освіти, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст», освітньо-професійний ступінь «фаховий молодший бакалавр», освітній ступінь «бакалавр», крім тих, що навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями) -  з 980 до 1510 гривень на місяць; а стипендії у підвищеному розмірі -  з 1250 до 1930 гривень на місяць;

·        для студентів закладів вищої освіти, наукових установ, які здобувають освітній або освітньо-професійний ступінь «молодший бакалавр», освітні ступені «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», крім тих, що навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями) - з 1300 до 2000 гривень на місяць; для стипендії у підвищеному розмірі - з 1660 до 2550 гривень на місяць.

Крім цього  розмір академічної стипендії Президента України:

·        для учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти збільшується з 1420 до 2750 гривень на місяць;

·        для студентів закладів фахової передвищої освіти, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст», освітньо-професійний ступінь «фаховий молодший бакалавр», освітній ступінь «бакалавр», збільшується з 2130 до 3320 гривень на місяць;

·        для студентів закладів вищої освіти, наукових установ, які здобувають освітній або освітньо-професійний ступінь «молодший бакалавр», освітні ступені «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», збільшується з 2720 до 4400 гривень на місяць.

Зміниться і розмір іменних та академічних стипендій, заснованих Кабінетом Міністрів України :

·        для учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти збільшується з 1180 до 2500 гривень на місяць;

·        для студентів закладів фахової передвищої освіти, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст», освітньо-професійний ступінь «фаховий молодший бакалавр», освітній ступінь «бакалавр», збільшується з 1900 до 3020 гривень на місяць;

·        для студентів закладів вищої освіти, наукових установ, які здобувають освітній або освітньо-професійний ступінь «молодший бакалавр», освітні ступені «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», збільшується з 2480 до 4000 гривень на місяць.

Зросте і розмір стипендії Президента України переможцям Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка:

·        для студентів закладів фахової передвищої освіти, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст», освітньо-професійний ступінь «фаховий молодший бакалавр» або освітній ступінь «бакалавр», збільшується з 1770 до 2870 гривень на місяць;

·        для студентів закладів вищої освіти, наукових установ, які здобувають освітньо-професійний або освітній ступінь «молодший бакалавр», освітні ступені «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», збільшується з 2600 до 3800 гривень на місяць.

Джерело: інтернет- ресурс МОН України

https://mon.gov.ua/

 

Коментарі