ЦЬОГОРІЧ ВСТУПИТИ ДО ЗАКЛАДУ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ МОЖНА ДО 1 жовтня 2021 року

 


Загальними правилами прийому до професійних учбових закладів визначено, що подача документів і зарахування вступників триває до початку занять, тобто до 1 вересня.

Але, якщо абітурієнт з якихось причин не встиг зробити це вчасно, не біда.

Міністерство освіти і науки  дозволило закладам професійної освіти подовжити вступну кампанію і прийом документів від вступників НА БЮДЖЕТНІ МІСЦЯ до 1 жовтня 2021 року.

Тому здійснювати додатковий прийом вони ЗМОЖУТЬ ЛИШЕ В МЕЖАХ ЛІЦЕНЗОВАНОГО ОБСЯГУ.

Тобто  йдеться  НЕ ПРО ФОРМУВАННЯ НОВИХ ГРУП ПЕРШОКУРСНИКІВ, а  ПРО ДОНАБІР у вже створені групи НА ВІЛЬНІ МІСЦЯ.

До речі, навчатися у «профтеху» можуть НЕ ТІЛЬКИ ВИПУСКНИКИ ШКІЛ, а й дорослі.

Вони можуть пройти підвищення кваліфікації для вже наявної робітничої професії, опанувати нові навички або повністю змінити фах.

Адже для зарахування до закладу професійної освіти НЕ ПОТРІБНО складати ЗНО. Зазвичай, відбір відбуватись за такими критеріями:

·        рейтинговий список;

·        результати співбесіди;

·        середній бал шкільного свідоцтва;

·        результати вступних випробувань;

·        інші критерії, які не суперечать законодавству України.

До слова, у професійної освіти  існують і свої переваги:

·        ринок праці ПОТРЕБУЄ робітничі професії;

·        для закладів виділяють місця державного або регіонального замовлення, що ДОЗВОЛЯЄ НАВЧАТИСЯ ТАМ БЕЗОПЛАТНО;

·        учень швидко отримує професію (час від 6 міс. до 3 років).  Після 9 класу навчання триває 3 роки, а для тих, хто вже має повну загальну середню освіту, триватиме близько року;

·        заклад безкоштовно надає крім навчання ще  гуртожиток.

·        є стипендія та оплачувана практика, адже більшість закладів мають договори про співробітництво з роботодавцями.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ТРЕБА ПОДАТИ?

У Типових правилах прийому до профтехів (докладніше за посиланням:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0823-13#Text )

визначено  перелік документів, які вступник  має подати ОБОВ'ЯЗКОВО. Однак заклад МОЖЕ РОЗШИРИТИ цей список, затвердивши СВОЇ ПРАВИЛА прийому на базі Типових.

Так, вступники мають ОБОВ'ЯЗКОВО подати:

·        документ про освіту (оригінал) за умови вступу на денну форму навчання;

·        медичну довідку за формою, установленою чинним законодавством;

·        6 фотокарток розміром 3х4 см;

·        копії документів, що дають право на пільги для вступу в навчальний заклад (за наявності).

ОСОБИСТО ПОДАЄТЬСЯ ДОКУМЕНТ, що посвідчує особу та громадянство (паспорт/ID- картка,  військовий квиток або посвідчення про приписку, свідоцтво про народження - для осіб, які за віком не мають паспорта, або інший документ, який засвідчує особу і громадянство).

А от особи, які направляються на навчання підприємствами, установами або організаціями, додають до заяви про вступ ще й  відповідний документ.

Якщо вступник  хоче отримати диплом молодшого спеціаліста (вищий рівень професійної освіти), навчаючись у вищому професійному училищі або ліцеї, під час вступу подається документ про присвоєння ОКР кваліфікованого робітника та свідоцтво/атестат про здобуття повної загальної середньої освіти.

НАВІЩО?

Навчатися у профтеху можна на початковому, базовому та вищому рівні.

В ЧОМУ РІЗНИЦЯ?

Якщо вступник обрав навчання на початковому рівні і опановує технологічно прості професії, що не вимагають повної загальної середньої освіти, він не здає ЗНО та не отримує повної загальної середньої освіти. Завершивши освіту, він отримає лише свідоцтво про присвоєння робітничої кваліфікації.

Якщо ж він хоче навчатися на вищому рівні профосвіти або отримати повну загальну середню освіту паралельно з навчанням на базовому рівні профосвіти - треба здавати ЗНО з двох предметів.

Як?

Можна прийти вже зі зданим ЗНО після закінчення повної загальної середньої освіти, або здати його  вже в професійному учбовому закладі. Зазвичай, проходження державної підсумкової атестації у формі ЗНО припадає на 2-й рік навчання.

І, наостанок, після профтеху  МОЖНА вступити у виш одразу на 2-й (або 3-й) курс?  Така можливість є.

Але звертаємо увагу на те, що це можливо для учнів, які навчалися на вищому рівні профосвіти і здобули рівень молодшого спеціаліста. Вони також повинні мати повну загальну середню освіту, яку можна отримати у закладі професійної освіти паралельно із професійною кваліфікацією, а отже і здавати ЗНО. У такому випадку вони отримують можливість вступати до Вишів на освітні програми зі скороченим терміном навчання.

Джерело: сайт МОН України:

 https://mon.gov.ua/ua/news/vstupiti-do-zakladu-profesijnoyi-osviti-mozhna-do-1-zhovtnya-list-mon

 

Коментарі