ЕЛЕКТРОННИЙ ЛІКАРНЯНИЙ ЛИСТ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРАЦІВНИКУ ТА РОБОТОДАВЦЮ?

 


Поступово Україна відходить від паперових документів. Дійшла черга і до листків непрацездатності. На заміну звичайних лікарняних  приходить на  електронний.

Поки, з червня,  триває перехідний період, коли можуть видаватися і електронні лікарняні, і паперові листки непрацездатності.

Але…

Вже з  1 вересня 2021 року  УСІ  медичні установи України  мають ПОВНІСТЮ перейти  на електронні лікарняні.

ЩО Ж ТАКЕ Е-ЛІКАРНЯНИЙ  ТА ЯКИЙ АЛГОРИТМ ЙОГО ОТРИМАННЯ?

Перш за все треба розуміти, що електронний листок непрацездатності теж  є документом ( він реєструється  у зазначеному МОЗ порядку, має індивідуальний номер в спеціальному реєстрі), але тільки в електронній формі.

Такий електронний листок непрацездатності не потребує дублювання на бланку та наділений повним переліком функцій паперової версії.

Одним із механізмів вдосконалення контролю за здійсненням видачі такої медичної документації і виплат матеріального забезпечення стало  впровадження Електронного реєстру листків непрацездатності.

І саме він (номер в  ЕРЛН) є підставою для нарахування страхових виплат Фондом соціального страхування України. Але відповідний реєстр веде не ФСС,  а Пенсійний фонд України.

І здійснюється все через медичний електронний ДОДАТОК   E-HEALTH.

Формується такий  е-лікарняний на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність і гарантує  отримання від Фонду соціального страхування України :

·        допомог по вагітності та пологах,

·        допомог по тимчасовій втраті працездатності, зокрема в разі хвороб або травм, самоізоляції від COVID-19,

·        на період догляду за хворими дітьми і родичами,

·        лікування в санаторно-курортних закладах тощо.

Також за е-лікарняними роботодавці здійснюють оплату перших п’яти днів лікування хвороб або травм своїх співробітників.

ЯК ОТРИМАТИ ЕЛЕКТРОННИЙ ЛІКАРНЯНИЙ?

Для того, щоб лікар оформив електронний лист непрацездатності, пацієнтові необхідно ОСОБИСТО прийти до нього на прийом. Лише після особистого прийому пацієнта сімейний лікар має право відкривати в спеціальному вебінтерфейсі електронний лікарняний (за винятком ситуацій, повязаних  з COVID-19).

За результатами медичного огляду лікар визначить, чи потрібно направляти хворого до профільного фахівця або призначить лікування самостійно.

Заповнюючи документ, він обов'язково вносить інформацію про діагноз та стан пацієнта, зазначає терміни лікарняного (з врахуванням можливого продовження).

Після внесення всіх даних на спеціальному веб- порталі сімейний лікар ОБОВ'ЯЗКОВО ставить свій електронний підпис, а також позначає дані про свою посаду, дату та час реєстрації інформації про звернення пацієнта.

Звідти за кілька секунд лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду.

Там формується електронний листок непрацездатності — це саме той документ, за яким нараховують виплати.

(Згодом і пацієнт отримує на телефон повідомлення про це  від E-health.)

Сайт E-health :

https://ehealth.gov.ua/

Слід зауважити, якщо пацієнт одужає в попередньо визначений сімейним лікарем термін, лікарняний закриється автоматично, тобто без особистого візиту до медичного закладу.

Проте, якщо лікарняний потрібно продовжити, пацієнту доведеться ще раз відвідати свого лікаря. Під час цього візиту сімейний лікар оцінює стан здоров'я хворого і переконується в необхідності продовження лікарняного.

ЯКА ІНФОРМАЦІЯ МІСТИТЬСЯ  В Е-ЛІКАРНЯНОМУ?

В електронному лікарняному міститься така інформація:

·        номер запису в реєстрі;

·        посилання на запис про пацієнта у відповідному реєстрі системи охорони здоров'я;

·        посилання на запис про лікаря, який оформив медичний висновок у Реєстрі медичних працівників;

·        посилання на запис про суб'єкта господарювання в Реєстрі суб'єктів господарювання у галузі охорони здоров'я;

·        дата і час формування медичного висновку;

·        суть медичного висновку лікаря;

·        термін дії медичного висновку.

Важливо, що до Пенсійного фонду потрапить лише інформація, необхідна для нарахування виплат: причина непрацездатності, період лікарняного та лікар, який його виписав.

ЯК БУДУТЬ ДІЗНАВАТИСЬ ПРО ІСНУВАННЯ Е-ЛІКАРНЯНОГО РОБОТОДАВЦІ АБО СТРАХОВІ КОМПАНІЇ?

Отримувати інформацію про електронний листок непрацездатності страхувальник (роботодавець) буде на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду (https://portal.pfu.gov.ua).

https://portal.pfu.gov.ua/

Для цього роботодавець або бухгалтер підприємства за допомогою електронного кваліфікованого підпису (КЕП) спочатку має зайти в електронний кабінет страхувальника на зазначеному порталі. Далі в розділі «Електронний реєстр листків непрацездатності» за допомогою податкового номеру фізичної особи працівника можна буде отримати відповідну інформацію.

Слід зазначити, що страхувальник може отримувати інформацію з Реєстру щодо застрахованої особи (працівника) за період перебування з нею в трудових відносинах. Тобто, роботодавцю буде доступна інформація по співробітниках, які працюють у нього за основним місцем роботи, зокрема: номер лікарняного, дата відкриття, дата закриття, ІПН застрахованого, ПІБ застрахованого.

Роботодавець формує заяву-розрахунок на фінансування коштів від Фонду соціального страхування (ФСС). Інформація автоматично передається до ФСС.

При цьому роботодавець НЕ МОЖЕ переглянути діагноз.

А САМ ПРАЦІВНИК, НА КОГО ОФОРМЛЕНИЙ Е-ЛІКАРНЯНИЙ, ЗМОЖЕ БАЧИТИ ЦЕЙ ДОКУМЕНТ?

Так, звісно, зможе. Подивитися інформацію про е-лікарняний застрахованій особі (працівнику) також можна на порталі електронних послуг, але через свій особистий електронний кабінет.

Нагадуємо, що сервіс, звичайно, буде надаватись зареєстрованим користувачам, які увійшли на веб- портал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua), за допомогою електронного кваліфікованого підпису.

До речі, роздруковувати електронний лист непрацездатності працівнику не потрібно, адже всі необхідні відомості будуть доступні і для роботодавця. Однак, при необхідності працівник або роботодавець може отримати інформацію в електронній формі на порталі Пенсійного фонду України або в паперовій формі у вигляді витягу з Реєстру за усним зверненням до територіальних органів Пенсійного фонду України .

НА ЩО ТРЕБА ЗВЕРНУТИ УВАГУ ЯК РОБОТОДАВЦЯ, ТАК І ПРАЦІВНИКА ПРИ ОФОРМЛЕННІ Е-ЛІКАРНЯНОГО?

При внесенні інформації до Реєстру, ЛІКАР ПОВИНЕН внести до системи найменування страхувальника, у якого працює пацієнт, та його податковий номер в ЄДР.

ТОЖ РОБОТОДАВЦІ МАЮТЬ ПРОІНФОРМУВАТИ СВОЇХ ПРАЦІВНИКІВ ПРО ПОДАТКОВИЙ НОМЕР ПІДПРИЄМСТВА.

І взагалі, перехід від паперових до електронних документів покращує якість надання сервісу для кожного громадянина. А у  випадку з медичними висновками про тимчасову непрацездатність та електронними листками непрацездатності пацієнту тепер не доведеться виконувати зайву роботу -  все відбувається автоматично. Це економить час і ресурс як пацієнта, так і лікаря.

Джерело: електронний ресурс НЗСУ

https://nszu.gov.ua/novini/elektronni-likarnyani-bude-vprovadzheno-v-usih-medichnih-zak-56

 

Коментарі