ПРАВИЛА ВИКОРИСТАННЯ ТА РЕЄСТРАЦІЇ ДРОНІВ В УКРАЇНІ




Дрон, квадрокоптер, безпілотний літальний апарат (далі - БЛА) - ці технічні пристрої вже давно стали звичайними речами у нашому житті. Ми можемо їх зустріти в парках, на урочистих заходах під відкритим небом, біля житлових будинків і в інших можливих місцях. На мою думку, популяризація квадрокоптера обумовлена можливістю знімати відео з висоти пташиного польоту і поширення їх в соціальних мережах. Однак з'являється багато питань про правила їхнього використання, небезпеки для оточуючих. Щоб розібратися з цим, ми розкриємо декілька важливих питань, інформація по яких буде важливою не тільки для власників дронів, але і для тих, хто збирається їх придбати. 

Чи можна користуватися дроном в Україні?

Існує кілька варіантів використання дронів: військовий і цивільний. Цивільний в свою чергу може здійснюватися як в особистих, так і в комерційних цілях. З появою цих пристроїв з'явилися і правові відношення, які повинні бути врегульовані. Чи з'явився спеціальний закон про квадрокоптери в Україні? Ні, на даний момент, законодавчими актами, які регулюють подібні правовідносини, є: 
  •  Повітряний кодекс України;
  • Положення про використання повітряного простору України;
  •  Правила використання повітряного простору України. 

 Вищевказані документи регламентують порядок використання БЛА. Таким чином, використовувати дрони в Україні можна, але необхідно дотримуватися спеціальних правил. У Правилах зазначено, що якщо вага вашого дрона до 20 кг, то немає необхідності подавати заявку, отримувати дозвіл або інформувати держструктури, проте варто дотримується наступних правил: 
 

  •  не перетинати державний кордон України; 
  • не виконувати польоти за межами встановлених заборон і обмежень використання повітряного простору, 
  • крім випадків, встановлених у вищезгаданому Положенні; 
  • виконання польоту повинно бути не ближче 5 км від зовнішніх кордонів злітно-посадкових смуг аеродромів або не ближче 3 км від зовнішніх кордонів злітно-посадкової смуги злітно-посадкових майданчиків або вертодромів, крім узгоджених випадків;
  •  польоти виконувати не ближче 500 м від пілотованих повітряних суден; 
  • заборонено виконувати польоти над людьми на відкритому просторі і над місцями щільної забудови, а так само над об'єктами державних структур, перелік яких визначено Правилами не перевищує максимальну висоту польоту, регламентовану Правилами; 
  • допустима швидкість польоту не більше 160 км/год. 


Чи потрібно реєструвати квадрокоптер в Україні? 


Прямої вказівки законодавця на необхідність реєстрації квадрокоптера поки що немає. Однак, якщо вага вашого дрона становить понад 20 кг або вам потрібно здійснити політ в зонах з обмеженнями, то для цього потрібно отримати дозвіл на використання повітряного простору. Процес отримання цього дозволу регулюється Правилами використання повітряного простору, а більш детально можна дізнатися на офіційному сайті Державної Авіаційної служби України. Водночас власник квадрокоптера при подачі заявки реєструється в базі даних Украероцентру та вносить інформацію про дрон. На даний момент, дрон як об'єкт, не реєструється, але згідно останніх новин, в планах Міністерства інфраструктури України створити реєстр дронів. Оскільки, спостерігається значне зростання кількості дронів, неврегульованих і проблемних ситуацій, то швидше знадобиться спеціальний закон про безпілотні літальні апарати України, який би збирав всю необхідну інформацію про ці правовідносини. 

 Де можна користуватися дроном? 


У першу чергу, перед здійсненням польоту потрібно звернутися до законодавчих актів, для того щоб розуміти, що законодавець має на увазі під забороненою зоною і які заборонені зони польотів для квадрокоптера вказані. 

 Так, в Положенні такими зонами є повітряний простір над особливо важливими державними об'єктами, атомними станціями, гідроелектростанціями, греблями, природними заповідниками, об'єктами або промисловими підприємствами підвищеної екологічної небезпеки, а також заборонена зона встановлюється в разі виникнення загрози національній безпеці, суверенітету над повітряним простором України, територіальної цілісності України або під час збройного конфлікту, проведення спеціальних операцій, пов'язаних з протидією протиправної діяльності на державному кордоні, збереженням територіальної цілісності України і конституційного ладу. 

 Заборонені зони для польотів на квадрокоптера згідно Правил використання повітряного простору України - це об'єкти (зони), визначені державними органами, перелік яких визначений пп. 5, п. 4, розділу II цих Правил.

 Сьогодні існує карта польотів дронів, в якій визначені зони, де можна, а де не можна здійснювати політ. Карта заборонених зон для дронів має назву «Зони заборон і обмежень використання повітряного простору» і представлена на офіційному сайті Державної Авіаційної служби України. Надалі, карта польотів дронів за сприяння Міністерства цифрової трансформації планує перетворитися в мобільний додаток. 

 Ще одне не менш важливе питання використання повітряного простору: «Чи може власник земельної ділянки збити дрон, який знаходиться в його повітряному просторі?». Стосовно прольоту дронів над приватною територією, то це питання спірне і на сьогодні не врегульоване на законодавчому рівні. Водночас збивати квадрокоптер не можна, однак ви маєте правозаборонити зйомки, а також вимагати видалити фото- і відеоматеріали, зроблені дроном над вашою земельною ділянкою. 

 Щодо відповідальності за порушення, пов'язані з використанням дронів, то вона передбачена ч.1 ст. 127 Повітряного кодексу України - для юридичних осіб та ч.5 ст. 111 Кодексу України про адміністративні правопорушення - для фізичних. Судова практика застосування цих норм майже відсутня, але у випадках використання дрона як знаряддя в інших правопорушеннях, його можуть конфіскувати або накласти штраф власнику. 

 Таким чином, правовідносини, пов'язані з використанням повітряного простору України квадрокоптером знаходиться на етапі розвитку: законодавство вдосконалюється, з'являються нові проекти для спрощення процедури реєстрації, отримання заявок, карта заборонених зон для польотів квадрокоптера стає більш точною і простою у використанні. Спеціальний закон про дрони в Україні, на нашу думку, уніфікував би всі правові положення, які «розкидані» в різних законодавчих актах. 





 Джерело: Юридичний ресурс Протокол

Коментарі