ІНТЕРНЕТ-ШАХРАЙСТВО. КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ?

 


Інтернет в ХХІ столітті основний засіб комунікації, а також ще один зручний майданчик для витівок шахраїв. Як часто ми чуємо про обман людей на гроші в інтернеті, і з кожним роком збільшується кількість скоєних злочинів такого виду.

ОСОБЛИВОСТІ ІНТЕРНЕТ-ШАХРАЙСТВА:

Законодавець визначив інтернет-шахрайство як один з видів шахрайства, а саме - заволодіння майном або майновим правами за допомогою обману або зловживання довірою.

Для розслідування такої категорії злочинів потрібно врахувати, що існують деякі особливості, а саме:

·        Особистого контакту між потерпілим і злочинцем немає, все здійснюється дистанційно. А це означає, що робота слідства ускладнена ще встановленням особистості шахрая;

·        Переказ грошей здійснюється дистанційно - в цілому, це більше плюс, оскільки через інформацію з банку можна встановити точну суму збитку.

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ ПРИ ІНТЕРНЕТ-ШАХРАЙСТВІ:

З огляду на всю цю специфіку кібер-злочинів, був створений Департамент кіберполіції в складі Національної поліції,

https://cyberpolice.gov.ua/  (адреса сайту)

який супроводжує справи даної категорії.

Так ось відповідь на питання «куди повідомити про шахрайство в інтернеті?»

·        Ви можете звернутися у місцеве  відділення поліції - 102 ,

·        або у відділ по боротьбі з кіберзлочинами в області - 800 50 51 70

·        або ж  заповнити заяву через сайт:  https://ticket.cyberpolice.gov.ua/  .

ЯКІ Є ВИДИ ІНТЕРНЕТ-ШАХРАЙСТВА:

Ось найпоширеніші види інтернет-шахрайства:

 

·        Отримання логіна і пароля, інших особистих даних для використання в платіжних системах. Так зазвичай діють шахраї через розсилку переходів на сайт, з авторизацією на сайті практично з ідентичною назвою тощо.

·        Шахрайство з кредитними картками, через отримання номера карти, терміну дії та CVV-код;

·        Створення фіктивних інтернет-магазинів. Це найпоширеніший вид шахрайства.

 

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ІНТЕРНЕТ-МАГАЗИН «КИНУВ» НА ГРОШІ АБО ПІД НЬОГО МАСКУЮТЬСЯ ШАХРАЇ?

Як уникнути цього виду шахрайства:

·        використовуйте тільки перевірені ресурси і переконайтеся у правильності назви необхідного сайту. Один непомітний символ у назві сайту на панелі адреси може означати, що ви потрапили на фішингові сайти;

·        не передавайте нікому дані своєї банківської картки (особливо CVV-код, і пін-код), адже працівники банку ніколи не запитують таку інформацію;

·        зверніть увагу, що сайти, які приймають онлайн-платежі, повинні бути захищені, для цього в назві адреси вони повинні містити https:// і значок «замочка»;

·        рекомендуємо завжди використовувати наложений платіж, щоб виключити шанси шахраїв заволодіти вашими коштами.

 

Крім цього, на сайті кіберполіції ( https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/ )

в розділі «Стоп Фрауд» МОЖНА ПЕРЕВІРИТИ номер телефону, банківську картку і посилання на сумнівний сайт - можливо, шахраї вже є в базі кіберполіції.

А ЩО РОБИТИ ЯКЩО ОБДУРИЛИ В ІНСТАГРАМ МАГАЗИНІ?

Щоб попередити можливу шахрайську схему, перевірте також карту, яку Вам скинули для оплати, ну а крім цього, уважно перегляньте сторінку магазину в Інстаграмі на наявність позитивних відгуків, відміток на фото тощо.

 

 АЛЕ ВСЕ Ж, якщо сталася неприємність, і Вас обдурили в інтернеті, необхідно відповісти на такі питання «чи є сенс писати заяву на інтернет шахраїв» - А ПИСАТИ ЗАЯВУ Є СЕНС.

ЯК ПРАВИЛЬНО НАПИСАТИ ЗАЯВУ В ПОЛІЦІЮ?

При звернення до правоохоронного органу можна мати заяву про вчинення кримінального злочину на руках, або ж уже у відділенні попросити зразок заяви в поліцію про шахрайство в інтернеті.

Заява оформляється у вільній формі, але слід вказати своє ПІБ, адресу проживання, контактний номер телефону, а далі викладається суть події, а саме де (на якому інтернет майданчику), в який час, в який спосіб було скоєно злочин, який збиток від скоєного і чим підтверджується.

Після того, як закінчили описову частину, необхідно приступити до викладення прохальної, там Ви просите внести відомості в ЄРДР (єдиний реєстр досудових розслідувань) і почати досудове розслідування, крім того визнати Вас потерпілим в даному виробництві, до заяви необхідно додати копії документів, що підтверджують Вашу особу.

Далі черговий вносить відомості в єдиний журнал обліку, і протягом 24 годин вносяться відомості в ЄРДР, після чого Вам дадуть виписку з ЄДР і постанову про визнання потерпілим.

І, ГОЛОВНЕ, ЩОБ НЕ СТАТИ ЖЕРТВОЮ ІНТЕРНЕТ-ШАХРАЙСТВА, НЕ СЛІД РОЗГОЛОШУВАТИ ПЕРСОНАЛЬНІ ДАНІ, ДАНІ БАНКІВСЬКИХ КАРТ І КУПУВАТИ ЛИШЕ У ПЕРЕВІРЕНИХ МАГАЗИНАХ.

Джерело: інтернет - ресурс

 https://cyberpolice.gov.ua/

Коментарі