ВІДПУСТКИ БАТЬКАМ ПРИ НАРОДЖЕННІ ДИТИНИ: ЩО ЗМІНИЛОСЯ З ТРАВНЯ 2021?

 



Сьогодні партнерські пологи, які давно стали звичною справою у більшості країн світу, набирають популярності і в Україні. Проте після народження дитини до сих пір основне навантаження лягає на плечі жінок.

 Одна з причин — законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіків на відпустку при народженні чи для догляду за дитиною. Змінити цю ситуацію покликаний новий закон.

Нещодавно Верховна Рада прийняла Закон України «ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ДЕЯКИХ ЗАКОНОДАВЧИХ АКТІВ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РІВНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ МАТЕРІ ТА БАТЬКА У ДОГЛЯДІ ЗА ДИТИНОЮ» від 15.04.2021.

Закон вже підписаний Президентом України і набув чинності з 9 ТРАВНЯ 2021 року.

 

ЩО Ж ЗМІНИЛОСЬ?

Нововведенням  стала ВІДПУСТКА ПРИ НАРОДЖЕННІ ДИТИНИ ДЛЯ ЧОЛОВІКІВ-БАТЬКІВ (І НЕ ТІЛЬКИ)!!!

Законодавці ДОДАЛИ до існуючого переліку новий вид відпустки — ОДНОРАЗОВУ ОПЛАЧУВАНУ ВІДПУСТКУ ПРИ НАРОДЖЕННІ ДИТИНИ ТРИВАЛІСТЮ ДО 14 КАЛЕНДАРНИХ ДНІВ.

 

ХТО МАТИМЕ ПРАВО НА ЦЮ ВІДПУСТКУ?

Відпустка при народженні дитини може бути надана одній із таких осіб:

• чоловіку, дружина якого народила дитину;

• батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови, що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Простіше кажучи, тут мається на увазі «цивільний шлюб» або його правильна назва співжиття (чи фактичні шлюбні стосунки).

Як бачите, татусям нарешті надали право на оплачувану відпустку у зв’язку з цією радісною подією.

 

А ЯК ЩО ЖІНКА ОДИНОКА?

Така  відпустка НАДАЄТЬСЯ:

• бабі, або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, який фактично здійснює догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

 

ДОКЛАДНІШЕ ПРО ТРИВАЛІСТЬ ВІДПУСТКИ.

Тривалість такої відпустки — до 14 календарних днів. Прийменник «до» ФАКТИЧНО означає, що можна брати і меншу кількість днів, але навряд чи хтось із працівників виявить таке бажання.

УВАГА!

Така відпустка надаватиметься без урахування святкових та неробочих днів.

Простіше кажучи, тут діють схожі правила, як і з продовженням щорічної відпустки на святкові та неробочі дні.

До речі, нагадуємо, що перелік святкових і неробочих днів, робота в які не проводиться, наведено у ст. 73 КЗпП.

Посилання:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08/paran454#n454 .

Такі дні не враховуватимуть у тривалість відпустки і працівник відпочиватиме довше.

ВАЖЛИВО!

Законодавець визначив таку відпустку ЯК СОЦІАЛЬНУ ТА ОДНОРАЗОВУ, тож ПОДІЛ цієї відпустки НА ЧАСТИНИ НЕ ДОПУСКАЄТЬСЯ.

 

КОЛИ ЇЇ МОЖНА ВИКОРИСТАТИ?

Скористатися відпусткою при народженні дитини можна буде не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Тобто відлік беремо саме з дати народження дитини.

Визначити можливу кінцеву дату, з якої ще можна буде узяти таку відпустку, допоможе ст. 2411 КЗпП:

«Строк, обчислюваний місяцями, закінчується у відповідне число останнього місяця строку. Якщо кінець строку, обчислюваного місяцями, припадає на такий місяць, що відповідного числа не має, то строк закінчується в останній день цього місяця.»

ЯК ЦЕ?

Наприклад, якщо дитина народилася 10 квітня (візьмемо день  набрання чинності  закону), то право батька піти у відпустку при народженні дитини закінчуватиметься 11 липня.

 Простіше кажучи, ще 10 липня він матиме право піти у відпустку на 14 календарних днів, а ось з 11 липня піти у таку відпустку він уже не має права.

Як бачите, законодавець фактично встановив строк давності, після якого втрачається право на таку відпустку.

ВАЖЛИВО!

Тож у разі її невикористання протягом дозволеного законодавством часу право на таку відпустку у працівника «згорає», а отже, і ніякої грошової компенсації за неї не буде.

 

ПІДТВЕРДЖУЮЧІ ДОКУМЕНТИ.

 Найцікавіше — які документи необхідно надати працівнику для отримання такої відпустки? Як роботодавцю впевнитися в тому, що працівник дійсно має підстави для такої відпустки?

Законодавці пропонують надавати роботодавцем таку відпустку на підставі письмової заяви відповідної особи. У свою чергу особа, яка отримала відпустку при народженні дитини, МАЄ НАДАТИ РОБОТОДАВЦЮ КОПІЇ ДОКУМЕНТА, НЕОБХІДНОГО ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ, АБО СВІДОЦТВА ПРО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ ПРОТЯГОМ 30 КАЛЕНДАРНИХ ДНІВ З ДНЯ ВИХОДУ В ТАКУ ВІДПУСТКУ.

Зазвичай, працівник надає необхідні документи та заяву і вже потім роботодавець відправляє його у відпустку, а механізм надання такої відпустки дещо інший.

Тож поки що не зрозуміло, як роботодавець повинен перевірити на підставі однієї тільки заяви, чи має право працівник на відпустку при народженні дитини (якщо мова йде, наприклад, про «цивільний шлюб») та чи не втратив він право на таку відпустку через сплив тримісячного строку з дня народження дитини. Також не зазначено і ніяких наслідків у разі ненадання копій відповідних документів протягом 30 календарних днів з дня виходу у відпустку.

АЛЕ…

КМУ ще доопрацьовує механізм надання відпустки та відповідальність за незаконне її використання. Адже самим законом передбачено, що КМУ у межах місяця з дати набрання чинності має дорозробити Порядок надання відпустки при народженні дитини.

І, НАОСТАНОК…

МАЙТЕ НА УВАЗІ, ЯКЩО ВАШ ПРАЦІВНИК ТАКИ ЗІБРАВСЯ У ТАКУ ВІДПУСТКУ, ВІДМОВИТИ У ЇЇ НАДАННІ РОБОТОДАВЕЦЬ НЕ МАЄ ПРАВА!!

Джерело - інтернет- ресурс – сайт МСП України:

https://www.msp.gov.ua/

 

Коментарі