правовий діалог «ГЕНДЕРНА РІВНІСТЬ- ШЛЯХ ДО СПРАВЕДЛИВОСТІ»

 



18 лютого у відділі читального залу Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва відбулось чергове засідання Центру Правової Інформації « Молодь. Право. Закон».

 Тема засідання : « Гендерна рівність- шлях до справедливості».

 Цього разу гостями нашої бібліотеки була методист Обласного центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Юлія Велько та учні ДПНТЗ ЧВПУ. 

Спікер розпочала своє спілкування з учнями з самого поняття  «гендер» (соціальна стать), «гендерна рівність», гендерні стереотипи, які народжуються в родинах,рівноправний розподіл ролей жінок і чоловіків у вчіх сферах життєдіяльності суспільства. Зробила наголос на те, що ця проблема дуже актуальна в наш час.

 Брак гендерної культури свідчить про недостатню поінформованість, відсутність гендерної освіти, і , як наслідок, порушення гендерного балансу в родині, в професійній діяльності, в шкільному колективі. Саме в молодому віці вчаться будувати дорослі відносини між собою і дуже важливо щоб ці взаємини були гендерно чуйними, гармонійними.

 А що таке гендерна рівність у сім'ї?

 Вільною від насильства є партнерська сім'я, в якій немає чітко визначеного голови, і в різних сферах в залежності від обставин і компетентності лідером може бути або чоловік, або жінка. В таких сім'ях конфлікти розв'язуються з урахуванням інтересів всіх сторін на ненасильницьких принципах. Подолання гендерних стереотипів є важливою умовою попередження насильства у сім'ї.

 Важливо запам’ятати ключові поняття: Гендер – соціальна поведінка чоловіків та жінок та стосунки між ними. Гендерна рівність – це рівні права та можливості жінок і чоловіків у суспільстві. Гендерна рівноправність – це рівне ставлення та оцінювання суспільством подібностей і відміностей між жінкою і чоловіком та розрізнення ролей, які вони відіграють. Гендерна поведінка - дії людини, зумовлені її чи його належністю до певної статі (одяг, манера, зачіска) .

 У своєму виступі пані Юлія розповіла присутнім про законодавче закріплення гендерної рівності в Україні - Закон « Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» . Основна стаття № 24 Конституції України, де говориться про рівність жінок і чоловіків у нашій державі. Зустріч пройшла у формі діалогу у дружньому, доброзичливому пізнавальному спілкуванні.

 Доповнила захід правова поличка « Гендерна політика в Україні».

 На ній були представлені книжки присвячені даній темі:

 Левченко К. «Гендерне тяжіння», яка висвітлює історію формування гендерної політики в Україні. В ній розкриваються концептуальні. Правові адміністративні засали гендерної політики, їх розвиток та становлення.

 Габріела Кубі «Гендер. Виклики і загрози». З її сторінок можна дізнатися, якими є витоки поняття « гендер» і що становить його ідеологічні підвалини.

 Книга Т. Марценюк « Гендер для всіх. Виклик стереотипам». Якщо вас бентежать суспільні нерівності та несправедливості і ви хочете зробити це суспільство кращим- ця книжка для вас.




Коментарі