ЯКЩО ВИ У ГРУПІ «18-». ОСОБЛИВОСТІ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ДЛЯ ЮНАЦТВА.

 


Сьогодні багато хто з учнів старших класів, студентів коледжів, технікумів та ВУЗів замислюються над питанням – як  знайти підробіток, бо не кожен роботодавець візьме на роботу неповнолітніх.  

Адже працевлаштування осіб віком від 14 до 18 років (неповнолітніх)  має свої  особливості і обмеження.  Відповідно до ст.187 КЗпП України неповнолітніми визнаються особи, які не досягли вісімнадцяти років.

З одного боку – такі особи у трудових правовідносинах прирівнюються до повнолітніх.

А з іншого - щодо охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці для них передбачено пільги.  До слова,  молодь часто і  не здогадується про такі нюанси, чим, досить часто, і користуються недобросовісні роботодавці.

З ЯКОГО Ж ВІКУ МОЖНА ПРАЦЮВАТИ В УКРАЇНІ?

Згідно зі ст. 188 КЗпП -

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text

http://www.osvita.org.ua/job/kzpp/part_13.html

Мінімальний вік для прийому на роботу НЕ ПОВИНЕН БУТИ НИЖЧИМ, ніж вік закінчення обов’язкової шкільної освіти та, в будь-якому випадку, не може бути нижчим ніж 15 років (ч.3 ст. 2 Конвенції про мінімальний вік для прийому на роботу).

Однак допускається прийом на роботу за наймом або на іншу роботу осіб у віці від 14 до 15 років.

Такі молоді люди повинні вчиться в загальноосвітніх школах, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладах;

Якщо є згода хоча б одного батьків або того, хто їх заміняє.

Працювати можна тільки у вільний від навчання час;

Робота для неповнолітніх від 14 років повинна бути легкою і не завдавати шкоди здоров'ю.

Список вакансій, що відповідають цим нормам,  досить великий: можна роздавати листівки, клеїти оголошення, займатися кур'єрською доставкою та інше,  головне -  щоб при прийомі на таку роботу  були дотримані вищезгадані умови.

НА ЯКІ РОБОТИ ЗАБОРОНЕНО ПРИЙМАТИ НЕПОВНОЛІТНІХ?

На важкі роботи, роботи з шкідливими або небезпечними умовами праці, підземні роботи; на виконання нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні.

На роботи при яких необхідно піднімати і переміщати речі, маса яких перевищує встановлені для таких осіб граничні норми.

ЯК ДОВГО ТРИВАЄ РОБОЧИЙ ДЕНЬ?

Згідно КЗпП по 40 годин на тиждень працювати можуть особи віком від 18 років, а ось робота для неповнолітніх допускається тільки максимум по 36 годин на тиждень для працівників у віці від 16 до 18 років, а для тих, кому менше 16 років по 24 години на тиждень .

Іншим є робочий час для неповнолітніх, які працюють протягом навчального року.

Ті, які не відвідують навчальний заклад, працювати можна по 7 годин на день. Якщо ж майбутній працівник є учнем і йому більше 16 років, то його робочий день не може перевищувати 4 годин. По 5 годин на день, але не більше 24 години на тиждень може працювати особа віком до 16 років.

ПРИЙНЯТТЯ НА РОБОТУ.

Робота для підлітків 16 років і менше починається після укладення трудового договору.

Такі юнаки і дівчата зобов'язані надати деякі документи, а саме: паспорт(ІD- ljrevtyn), трудову книжку, якщо вона вже оформлена, в деяких випадках документ про освіту, а також документ про стан здоров'я, безпосередньо заяви самого майбутнього працівника і в випадках, якщо це необхідно - згода одного з батьків або особи, яка їх замінює.

Законодавством не передбачена конкретна форма надання згоди одного з батьків або особи, що його замінює на працевлаштування неповнолітнього.

Найбільш поширеним варіантом надання згоди є написання вищезазначеними особами заяви, в якій буде вказане прохання прийняти на певну посаду неповнолітніх сина або дочку.

У разі подання такої заяви одним з нерідних батьків, потрібно подати документ, який підтверджує його статус. Правильним буде подати ще й копію паспорта особи, яка дає згоду на працевлаштування дитини.

Якщо особа не досягла повноліття і вперше приступає до праці, то роботодавець повинен протягом п'яти днів після того, як такого працівника було прийнято на роботу, внести в трудову книжку запис про прийняття на роботу.

ЩОДО ІНСТРУКТАЖУ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА ПРОТИПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

Роботодавець при прийнятті на роботу та у процесі роботи повинен провести для неповнолітніх за свій рахунок інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги постраждалим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії.

Тільки після того як усі ці етапи будуть виконані, неповнолітнього співробітника можна допустити до роботи.

ПРАВО НА ВІДПУСТКУ.

Багато хто з неповнолітніх не знає, зі скількох можна працювати і на підставі цього отримувати законну відпустку. Для хлопців та дівчат молодше 18 років, які працюють, надається відпустка тривалістю 31 календарний день у зручний для них час.

Після 18 років тривалість такої відпустки дорівнюватиме 24 дням.

Згідно з нормами КЗпП ЗАБОРОНЕНО замінювати всі види відпустки неповнолітніх грошовою компенсацією.

ОПЛАТА ПРАЦІ

Темою, яка часто обговорюється молоддю, є тема «з якого віку можна працювати офіційно і отримувати за це таку ж зарплату як дорослі?». Так, дійсно, зарплата особам молодше 18 років при скороченій тривалості робочого часу виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості робочого часу.

У разі допущення до відрядних робіт оплата праці неповнолітніх відбувається за відрядними розцінками, які встановлені для повнолітніх працівників, з доплатою за тарифною ставкою за той час, на який тривалість їх щоденної роботи скорочується порівняно з тривалістю щоденної роботи дорослих працівників.

Інакше відбувається оплата праці працівникам, які ще є учнями загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів і працюють у вільний від навчання час. У таких випадках оплата їх праці відбувається пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку.

ДОДАТКОВО…

Особа, молодша за 16 років, у випадку його звільнення у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці, зокрема припиненням або перепрофілюванням підприємств, установ і організацій, скороченням чисельності (штату) підлягає постановці на облік в центр зайнятості; роботодавець не має права тимчасово переводити неповнолітнього працівника на іншу роботу без його згоди; не може укладати письмовий договір про повну матеріальну відповідальність з неповнолітнім працівником.

Джерело: інтернет- ресурс

https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B0

 

 

Коментарі