2 ГРУДНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗА СКАСУВАННЯ РАБСТВА

 


Щорічно, починаючи з 2001року в період з 25 листопада по 10 грудня в нашій країні проводиться Міжнародна акція «16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА», метою якої є привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства сім’ї, протидії торгівлі людьми і жорстокого поводження з дітьми, до труднощів інтеграції людей з особливими потребами у життя суспільства та забезпечення рівних прав жінок та чоловіків.

Дати початку та завершення акції вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі фізичних вад або соціального становища, є порушенням прав людини.

У цей шістнадцятиденний період входять важливі для демократичної спільноти дати:

·        25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

·        1 грудня – Всесвітній  день боротьби зі СНІДом;

·        2 грудня – Міжнародний день за скасування рабства;

·        3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

·        5 грудня – Міжнародний день волонтера;

·        6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;

·        9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

·        10 грудня – Міжнародний день прав людини.

І якщо більшість проблем, що порушуються під час акції, не  викликають питань, то, здається, що боротьба з рабством до сучасних українців відношення не мають.  Але все не так однозначно.

Рабство, на перший погляд,  може здатися застарілим поняттям, адже в більшості колоній воно було скасовано ще в XIX столітті. Однак вважати, що сучасному світі воно повністю викоренено, буде помилкою.

Існують сучасні форми рабства, такі як сексуальна експлуатація, торгівля людьми, продаж наречених, шлюби з примусу, ряд форм дитячої праці, насильницьке вербування дітей для використання у збройних конфліктах та боргова та трудова  кабала.

Хоча багато хто досі вважає, що жертвами торгівлі людьми стають тільки люди бідні та малограмотні з «країн третього світу», це не так.

На превеликий жаль, і зараз, мільйони людей у світі перебувають у рабстві. Звичайно, «нові раби» не носять кайданів, їх не пропонують відкрито на ринках, як то було у прадавні часи, на них ніхто не має легальних прав, тому що у всіх країнах рабство заборонено. Тим не менш, люди перетворюються на «товар», який можна продавати і купувати, використовувати як завгодно, а потім викидати як непотріб.

Торгівля людьми розвивається надзвичайно стрімкими темпами. Прибутки від неї сягають астрономічних розмірів і щорічно приносять кримінальним угрупуванням мільярди доларів. Це третій за розмахом кримінальний бізнес у світі після торгівлі зброєю і наркотиками.

Сучасний світ не є "оригінальним". Рабська праця використовується в будівництві та промисловості, риболовецькій галузі та сільському господарстві. Раби до цього часу використовуються зловмисниками в якості домашньої прислуги. Примусова праця приносить зловмисникам 150 мільярдів доларів на рік.

 Правозахисники та правоохоронці в один голос стверджують, що в цю пастку може потрапити будь-хто. Попасти у павутиння сучасного рабства  сьогодні стає дедалі простіше, особливо зараз, коли кордони стали більш відкритими, а кількість робочих місць у країні зменшилась.  

Людей, що живуть в скрутних умовах, привертає можливість поліпшення свого життя в багатших і розвиненіших країнах, а в той же самий час в країнах призначення зростає попит на низькооплачуваних робочих в нелегальних трудових секторах економіки, а також в легальних трудових секторах з низькою заробітною платнею.

 Адже, на сьогодні, торгівля людьми в цілях комерційної, сексуальної експлуатації або примусової праці, це сучасна форма рабства.

Більшість постраждалих від торгівлі людьми вважають, що їхнє рішення мігрувати у пошуках кращого працевлаштування, навчання або відпочинку - це підконтрольний їм процес. Вони не усвідомлюють, що від самого початку їх обманюють аби лише створити ситуацію, в якій їх можна буде експлуатувати.

Як убезпечити себе і не потрапити в «тенета» шахраїв. Кілька порад:

1.      Не слід довіряти рекламній фірмі, яка не вказує повної назви, адреси, номеру ліцензії та органу ліцензування, що її видав. Торгівці людьми можуть ввести вас в оману, використовуючи різноманітні фірми-посередники з працевлаштування за кордоном, туристичні, шлюбні та модельні агенції, служби знайомства, оголошення, незнайомих людей, а часом навіть сусідів, знайомих.

2. Не слід вести переговори про навчання, працевлаштування чи шлюб наодинці з агентом, запросіть взяти участь у переговорах довірену особу. Перевірте, чи має фірма ліцензію на надання відповідних послуг (навчання, працевлаштування за кордоном),  для цього перегляньте «Перелік суб’єктів, які мають ліцензію з посередництва у працевлаштуванні за кордоном» на сайті Міністерства соціальної політики України. Зв’яжіться з Посольством країни, куди ви плануєте подорож та дізнайтеся про правила щодо працевлаштування або навчання іноземців.

3.  Майте із собою паперові та скан- копії паспорта та решти документів. У жодному разі не віддавайте свої документи посереднику з працевлаштування, роботодавцю. Заздалегідь занотуйте контакти посольства чи консульства України в країні призначення, а також правоохоронних органів і профільних правозахисних організацій. Бажано хоча б у мінімальному обсязі вивчити іноземну мову країни призначення. Якщо підписуєте договір, написаний іноземною мовою, обов’язково також має бути його офіційний переклад.

4. Радимо також заздалегідь підготувати якусь кодову фразу, яку, в разі небезпеки, навіть перебуваючи під контролем «рабовласників», можна буде промовити за телефоном родичам в Україні, що означатиме для них сигнал «SOS» та необхідність бити на сполох.

5. До речі, в рабство можна потрапити і в своїй країні, не лише за кордоном, тому поради про документи і вичитування договорів прийому на роботу, займу в кредитній установі варто взагалі взяти собі на озброєння, як звичку чистити зуби зранку!

6. Дізнайтеся якомога більше інформації стосовно запропонованої вакансії в своєму місті або в іншому регіоні України. Перед підписанням договору з роботодавцем, якщо виникають сумніви щодо його умов,  необхідно проконсультуватися з фаховим правником. А для цього можна звернутися до юристів, які працюють у системі державної безоплатної правової допомоги.

7. І ніколи і нікому не давайте свої документи у якості застави, порада, стара як світ, а досі ніхто її не слухає, от дивина?

 І памятайте, що жертвам торгівлі ДОПОМАГАЮТЬ! Жертви та їх родини можуть розраховувати на анонімну психологічну, юридичну, медичну допомогу. Такі  злочини заборонені і караються законом України за статтею 149 Кримінального кодексу України.

Куди можна звернутися за наданням консультацій та допомоги?

Національним координатором у сфері протидії торгівлі людьми в Україні є МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ, яке взяло на себе обов’язки координації допомоги, формування та реалізації державної політики у цій сфері.

Важливі контакти:

Як-що ви стали жертвою шахраїв або стали свідком злочину, ви можете викликати поліцію за телефоном 102 або звернутися особисто до відділу та написати заяву.

·        Єдиний контакт-центр центру безоплатної вторинної правової допомоги:

0 800 213 103.

·        Міністерство соціальної політики:

044 289-86-22

044 289-70-60

·        Безкоштовна національна гаряча лінія із запобігання торгівлі людьми, що адмініструється за підтримки Міжнародної організації з міграції в Україні:

0 800 505 501.

·        Цілодобова телефонна лінія організації «Ла Страда – Україна»: 116-123 та 0 800 500 335.

Національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів.

·        0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного)

Для кого ця Гаряча лінія? - для громадян України, які планують поїхати за кордон з метою працевлаштування, навчання, туризму, постійного проживання або подорожі до близької людини тощо;

-  для громадян України, які повернулися з-за кордону і потребують допомоги;

- для осіб, які прибули на територію України з метою працевлаштування чи постійного проживання;

- для іноземних громадян, які тимчасово перебувають в Україні або проїжджають транзитом через її територію

Консультації надаються безкоштовно та конфіденційно!

 

 


 

Коментарі