ЦВК РОЗ’ЯСНИЛА ЯК ПРАВИЛЬНО ЗАПОВНЮВАТИ ВИБОРЧИЙ БЮЛЕТЕНЬ НА МІСЦЕВИХ ВИБОРАХ 2020

 




Прийшовши на виборчу дільницю під час місцевих виборів 25 жовтня, українці отримають 4 різних бюлетеня. Адже обиратимуть міського (сільського або селищного) голову, депутатів до місцевої, районної та обласної ради.

Як правильно ставити позначки та писати порядковий номер кандидата в депутати у виборчому бюлетні 2020?

Як відомо, у бюлетенях  цьогоріч відбулися зміни: тепер у них потрібно ставити не лише галочку чи хрестик.

То якими будуть бюлетені, і як їх вірно заповнити, щоб ваш голос зарахувати на виборчій дільниці?

ЦВК затвердила роз’яснення щодо порядку заповнення виборчого бюлетеня з виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів.

Про це повідомляє відділ взаємодії із ЗМІ секретаріату комісії.

Зокрема, в ухваленому документі  чітко прописано послідовність заповнення виборчого бюлетеня з виборів .



Як проголосувати, отримавши такий бюлетень?

Комісія розʼяснила порядок проставлення у такому бюлетені позначки

“плюс” (+) або “галочки” (),

 або іншої, що засвідчує волевиявлення виборця.

Його (бюллетень) треба “читати” по горизонталі:

·        ліворуч буде перелік партій,

·        посередині два квадратики для позначок,

·        а праворуч - пронумерований перелік кандидатів від цієї партії.




Спочатку обираємо партію та ставимо “галочку”, “плюсик” чи будь-яку іншу позначку в першому квадраті для волевиявлення за партію,

 а до другого квадрату вписуємо номер кандидата, якому хочемо допомогти піднятись у відповідному територіальному списку своєї партії.





Якщо виборець проголосує за партію і вирішить не голосувати за кандидата, то такий бюлетень буде дійсним й буде зарахованим в якості підтримки партії.

 Ви можете голосувати лише за партію і не обирати кандидата, але ви не можете вибрати кандидата і не поставити відмітки біля партії. 

Так само не можна проголосувати за одну партію, а кандидата обрати з іншої. Ну, це ніби й логічно, але просто нагадуємо.

А тепер - про  ПРАВИЛЬНІСТЬ НАПИСАННЯ ПОРЯДКОВОГО НОМЕРА КАНДИДАТА в депутати від місцевої організації політичної партії, яку виборець підтримав.

Вносити цифри для голосування за кандидата треба буде дуже уважно.

·        По-перше, бажано внести максимально точний номер, який зазначено поряд з його прізвищем (наприклад: не 6, а 06; не 1, а 01 тощо).

·  По-друге, цифри необхідно вносити у другий квадратик для позначок, який розкреслено у вигляді трафарету (наприклад: раніше так писали індекси на листівках та поштових конвертах в Україні).









 Якщо виборець припустився помилки при заповненні бюлетенів, то він має право невідкладно звернутись із письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав йому бюлетень з проханням видати йому інший в обмін на неправильно заповнений.

У ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ Є МОЖЛИВІСТЬ ЗВЕРНУТИСЬ ДО ЧЛЕНІВ КОМІСІЇ ПО ДОПОМОГУ В ЗАПОВНЕННІ БЮЛЕТЕНЯ, тоді комісія обере з наявних на дільниці виборців (крім членів комісії чи спостерігачів) людину, яка згодиться допомогти в голосуванні.

ЯК ПРАВИЛЬНО ЗАПОВНЮВАТИ ВИБОРЧИЙ БЮЛЕТЕНЬ НА МІСЦЕВИХ ВИБОРАХ 2020 (відео)

https://www.youtube.com/watch?v=55fl8T4dMmE&feature=youtu.be




 Джерело – сайт ЦВК України:

https://www.cvk.gov.ua/

 

Коментарі