ЕЛЕКТРОННІ ВОДІЙСЬКІ ДОКУМЕНТИ В ДОДАТКУ «ДІЯ»

 


На сьогодні водії в Україні  можуть зі спокійною душею забувати пластикові права і техпаспорт удома: у загальному доступі для скачування працює  мобільний додаток "Дія", що дозволяє використовувати електронну версію цих оцифрованих документів.


ЩО ТАКЕ Е-ПРАВА ТА ЦИФРОВИЙ ТЕХПАСПОРТ

Е-права та електронний техпаспорт — це цифрові формати пластикових водійських прав та технічного паспорта на транспортний засіб, що містять унікальний ідентифікатор у вигляді QR-коду. Перевірити справжність документів можна через інформаційну базу МВС.


ІДЕЯ СТВОРЕННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ДОКУМЕНТІВ

До створення електронних документів уряд підштовхнула актуальність проблеми. За рік українці виплачують понад 70 млн. грн. в якості штрафів за відсутність при собі водійських прав або техпаспорта під час водіння автомобіля.


Для взаємодії з електронними документами було розроблено додаток «ДІЯ».

Докладніше:  

https://diia.gov.ua/

У планах до 2024 року перевести всі послуги в Діджитал-простір, 20% з них планується надавати автоматично, без втручання держслужбовців.


МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД

Україна не унікальна в рішенні створити цифрову державу. З 2018 року в ЄС прийнято законодавство, що робить можливим використання id-документів в цих країнах. Цифрові документи також впроваджуються і тестуються в США (з 2014 року), Південній Кореї, Австралії, Індії, Бразилії, Аргентині та Таїланді.


ВАЖЛИВО

Однак, варто зазначити, що лише Україні вдалося перейти від задумки до реалізації всього за кілька місяців. В інших країнах ідея електронних ідентифікаційних документів просувається вже кілька років.

 Варто зазначити, що автоматичне формування цифрових прав доступне тільки водіям, які мають свої посвідчення після 2013 року. На паперових і ламінованих правах, випущених до 2013 року, відсутнє оцифроване фото, що не дозволяє сформувати електронну копію. Близько 3,5 мільйонів українців, у яких немає пластикових прав, але є власником таких документів, потрібно буде пройти процедуру заміни прав старого зразка на пластикові карти, після цього їм буде доступна електронна версія.

Важливим фактом є те, що користуватися цифровими образами документів можна паралельно з пластиковими і паперовими оригіналами. Електронні права і техпаспорт будуть застосовуватися виключно на добровільній основі, тобто українцям не обов’язково переходити до цифрових зразків ідентифікації.

 

ЯК ОТРИМАТИ ЦИФРОВІ КОПІЇ ДОКУМЕНТІВ

Замовити електронні документи можна завантаживши додаток «Дія» на свій смартфон і пройшовши авторизацію.

 

ЯК ЦЕ ЗРОБИТИ. КРОКИ.

·        Завантажуйте "Дію" Google Play або App Store за посиланням:

https://go.diia.app/?fbclid=IwAR1s-I3xCduyE93UQxrdTIr22_tonwPHF-2jmHofmJ2Rpyl4srRDhaZuz9Q

·        Авторизуйтесь  через BankID за адресою:

https://bankid.org.ua/

Можна також ідентифікуватися за TouchID (відбитком пальця).

·        Введіть  і запам'ятайте  чотиризначний код.

 

ЩО БУДЕ

Самі цифрові документи сформуються автоматично, на підставі даних, які є в єдиній інформаційній базі МВС.

З державного транспортного реєстру автоматично завантажуються оцифровані документи з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом). У багатьох водіїв (зі старими правами) висвітилися не всі дані. "Дія" "відправляє" користувача верифікувати в електронний кабінет водія. Поки оцифровано тільки права, отримані після 2014 року.

 Для оцифрування потрібно заповнити невелику заявку: вказати дані про орган, що видав права. Інформація йде оператору на верифікацію. Коли її розглянутуть, в електронному кабінеті не повідомляється. Розробники обіцяють, що протягом трьох днів розглянуть.

Коли вам підтвердять верифікацію, з цього моменту можна показувати документи поліцейським з додатку.

А ті за QR-кодом будуть перевіряти достовірність документів у реєстрах. До речі, якщо у водія поліцейські "відберуть" права, фізично цього не станеться, але в транспортному реєстрі поліцейські позначать, що права тимчасово вилучено. Документ автоматично зникне з програми. Якщо водій у подальшому стане показувати невилучене фізичне посвідчення, співробітник поліції перевірить його достовірність за реєстром, і будуть проблеми.

Джерело:

https://thedigital.gov.ua/

 


Коментарі