БЕЗПЕКА БІБІЛОТЕК, ЧИТАЧІВ І СПІВРОБІТНИКІВ ПІД ЧАС І ПІСЛЯ ПАНДЕМІЇ COVID-19 (13.04.2020)




9 квітня 2020 р. Одеським центром «Вікно в Америку», який працює на базі Одеської національної наукової бібліотеки, було проведено вебінар, присвячений питанням безпеки - безпеки користувачів бібліотек, бібліотечних колекцій і бібліотекарів під час і після пандемії COVID-19.  

В основу розмови поклали пост Лари Евен "Як дезінфікувати колекції в умовах пандемії" в блозі "American Libraries Magazine" від 27 березня 2020 р. З матеріалами цього посту українською мовою можна ознайомитися у блозі «Методична служба публічних бібліотек Києва». 

Під час вебінару бібліотекарі-координатори восьми центрів «Вікно в Америку» з різних областей України розповіли про організацію карантину в своїх бібліотеках, про організацію віддаленої роботи з користувачами, проаналізували погляди кількох провідних американських бібліотекарів щодо небачених викликів, які спричинила пандемія COVID-19 і закриття бібліотек через загрозу поширення інфекції. 

Шановні бібліотекарі, будь ласка, зверніть увагу на такі важливі аспекти нашої роботи в умовах пандемії: 


1. Бібліотеки мають залишатися безпечним місцем і для користувачів, і для бібліотекарів. 

2. Важливо спланувати дії, щоб усунути ризик зараження населення після закінчення карантину, коли бібліотеки відкриються для громадськості. 

3. Дуже важливо обговорити багато питань, зокрема, як безпечно приймати книги, коли читачі почнуть повертати їх після завершення карантину, зрозуміти і пояснити працівникам бібліотек, як довго вірус зберігається на різних поверхнях – папері, картоні, пластику, щоби це було безпечно і, водночас запобігти руйнуванню документів зайвою і небезпечною дезінфекцією.

 4. Треба подумати про захисний одяг, маски і рукавички для бібліотекарів і прибиральниць, про дезінфікуючі засоби і про можливість регулярно мити руки. 

"Мені ніколи не спадало на думку, як важливо спланувати роботу після карантину, щоб зберегти колекції та зробити бібліотечні будівлі безпечними для користувачів і бібліотекарів", - сказала одна з учасниць вебінару. 

"Я поділюсь цим зі своїми колегами та закличу до дій адміністрацію бібліотеки: настав час спланувати нашу безпечну роботу після карантину", - підкреслила інша учасниця.

 А ось такі поради Національної бібліотеки Польщі щодо епідемічної безпеки в бібліотеках. 


Через необхідність розірвати ланцюг передачі коронавірусу у Польщі було вирішено закрити бібліотеки до відміни карантину. З 13 березня бібліотеки не надають можливості своїм користувачам працювати в читальних залах, позичати літературу на абонементах і також не приймають позичені книги. 

Бібліотека Народова надає рекомендації щодо поводження з повернутими примірниками книг після скасування епідемії у Польщі та відновлення роботи бібліотек.




 Вірус SARS-CoV-2 може вижити деякий час (до 5 днів) поза організмом людини, тому можливе також поверхневе зараження паперових документів. 


Рекомендується застосовувати наступні правила поводження з бібліотечними книгами, що повертаються читачами до фондів бібліотек:


 • книги, які повертаються читачами, бібліотекарі повинні приймати в латексних або нітрилових рукавичках;

 • необхідно обмежити прямий контакт з примірником до його ідентифікації; 

• заборонено дезінфікувати повернені видання дезінфікуючими препаратами на основі миючих засобів та спирту;

 • прийняті примірники повинні бути на карантині протягом від 10 днів до 2 тижнів;

 • необхідно дезінфікувати поверхні, що контактують з поверненими документами, мити їх миючими чи дезінфікуючими препаратами, що містять спирт у мінімальній концентрації 60%; 

• у випадку підтвердженої інфекції коронавірусом SARS-CoV-2 серед працівників, які контактували з документами бібліотечних фондів, необхідно запровадити карантин від 10 днів до 2 тижнів і виключити використання частини фонду, з якою мав контакт цей працівник. 

Вилучення з використання всіх примірників, повернених після закінчення періоду роботи бібліотек, [їх «карантин»], повинен забезпечити безпеку роботи бібліотекарів. 

Слід також дотримуватися загальних правил безпеки: 


• правильно мити руки з милом та водою не менше 30 секунд;

 • уникати дотику до обличчя (очей, носа, рота);

 • зберігати безпечну відстань (від 1 до 2 метрів) від інших людей;

 • при чханні і кашлю прикривайте рот і ніс одноразовою хусткою, а потім викидайте її; 

• одразу звертатися за медичною допомогою (спочатку по телефону), якщо ви помітили симптоми вірусного захворювання (лихоманка, кашель, утруднення дихання).

Поради від колег-бібліотекарів Волинської обласноъї бібліотеки для юнацтва як не втратити читача за час карантину, читайте тут.

                                     Лариса Лугова, віцепрезидентка ВГО Українська бібліотечна асоціація




Коментарі