КОНВЕНЦІЯ ПРО ПРАВА ДИТИНИ: ДІТИ ОСОБЛИВО БЕЗЗАХИСНІ ПЕРЕД ОБЛИЧЧЯМ БІДНОСТІ ТА ГОЛОДУ






Майже через 30 років після прийняття Конвенції з прав дитини https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/995_021  держави домоглися помітного прогресу в справі захисту прав дітей - від скорочення масштабів дитячої смертності до розширення їх доступу до освіти та медицини. Однак мільйони хлопчиків і дівчаток по всьому світу все ще живуть у бідності, піддаються дискримінації, вмирають з причин, які можна було б запобігти.

«Дії або бездіяльність урядів відображаються на дітях більше, ніж на будь-який іншій групі населення. Діти особливо беззахисні перед обличчям бідності, голоду, неякісної охорони здоров'я і поганих житлових умов», - заявив у середу Генеральний секретар ООН на зустрічі високого рівня у штаб-квартирі Організації, присвяченій 30-річчю Конвенції. 

 Скорочення масштабів дитячої смертності 

 «Сьогодні більше дітей, ніж коли б то не було, отримує необхідну підтримку і захист. За останні 30 років смертність серед дітей до п'яти років скоротилася вдвічі - так само, як і число дітей, які недоїдають», - сказав глава ООН. 

 Разом з тим він підкреслив, що для захисту дітей має бути зроблено ще дуже багато. Так, за даними ООН, мільйони дітей все ще вмирають з причин, які можна було запобігти, або просто тому, що вони народилися в бідних державах. У 2018 році в світі померли 6,3 млн дітей у віці до 15 років. Половина з них - новонароджені. 

 Як підрахували в Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ), у період між 2017 роком і 2030 роком помруть більше 60 мільйонів малюків в віці до п'яти років, смерть яких можна було б запобігти.

 Існують побоювання, що приблизно 60 держав світу не зможуть досягти поставлених цілей щодо скорочення смертності дітей у віці до п'яти років до 2030 року. 

 «Ці цифри - свідчення катастрофи. Адже за кожною з них - безцінні життя людей, позбавлених надій. Трагедія полягає в тому, що належить зробити ще дуже багато, перш ніж вдасться втілити в життя основні принципи Конвенції», - сказала Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет. 

 Вона нагадала, що діти, як і раніше стають жертвами торговців живим товаром, сексуального та домашнього насильства, їх примушують до підневільної праці і змушують вступати в шлюб до досягнення неповноліття. Особливої небезпеки, як відзначають в ООН, піддаються діти з числа мігрантів і внутрішньо переміщених осіб у всіх регіонах світу. 

 Конвенція про права дитини була прийнята Генеральною Асамблеєю в 1989 році і вступила в силу в 1990 році. Її учасниками є 196 держав, в тому числі і які не є членами ООН, наприклад Ватикан. З числа держав-членів ООН Конвенцію про права дитини не ратифікували тільки США. 

 Конвенція, зокрема, закликає забезпечити права дітей на освіту, гідний рівень життя, а також їх захист від усіх форм насильства та дискримінації.

 «Конвенція з прав дитини була найважливішим досягненням. Вперше в історії уряди визнали, що у дітей є такі ж права, як і у дорослих, а також ряд специфічних прав, був визнаний їх особливий статус як утриманців», - сказав 25 вересня Антоніу Гутерріш. 

 У сучасному світі, вказують в ООН, виникли нові загрози для дітей, і міжнародне співтовариство вжило заходів щодо захисту їх від таких явищ, як сексуальна експлуатація та вербування в солдати. З цією метою були розроблені і прийняті два факультативних протоколи до Конвенції - про участь дітей у збройних конфліктах і торгівлі дітьми, дитячої проституції і дитячої порнографії. Ще один протокол, прийнятий чотири роки тому, визнає право дітей відстоювати свої права і дає їм можливість направляти в Комітет ООН з прав дитини свої скарги. 

 Офіційно міжнародне співтовариство відзначить 30-річчя Конвенції про права дитини 20 листопада 2019 року. Засідання 25 вересня високого рівня «на полях» 74-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН провели з ініціативи ЮНІСЕФ.


ДЖЕРЕЛО ДОСТУПУ:





Коментарі