ЗАСІДАННЯ ЦЕНТРУ ПРАВОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ «МОЛОДЬ.ПРАВО ЗАКОН». 1 березня 2019 року « ПРОТИДІЄМО БУЛІНГУ РАЗОМ»





Тема булінгу є досить популярною останнім часом. Її активно обговорюють в навчальних закладах , засобах ЗМІ. Наша бібліотека не стала виключенням. Цього разу гостями Центру Правової Інформації « Молодь. Право. Закон» були: юрист громадської приймальні ГО MART Дмитро Науменко та студенти першого курсу КТКТ ЧНТУ .

Під час проведення правової години « Протидіємо булінгу разом» мова йшла про так званий булінг, котрий набирає поширення в навчальних закладах України.

Не секрет, що образливі прізвиська, глузування, піддражнювання з боку одного або групи учнів щодо свого однокласника мали місце в учбових закладах і раніше, проте до постійного знущання призводили дуже рідко. Нині ж регулярне та цілеспрямоване нанесення душевної або й фізичної шкоди стало об’єктом уваги педагогів, науковців і отримало спеціальну назву «булінг». Тож на правовій годині йшлося про те, як розпізнати це явище та які наслідки його поширення серед учнів, а також

Спікер зробив наголос на Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу", який набув чинності 19 січня 2019 року.

Згідно із законом, булінг/цькування - діяння учасників освітнього процесу, які полягають в психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильству, в тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, які вчиняються стосовно малолітньої або неповнолітньої особи або такою особою щодо інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода психічному або фізичному здоров'ю потерпілого.

Також Президент підписав закон, яким вводитися адміністративна відповідальність за булінг Відтепер штраф за булінг - 850-1700 грн або громадські роботи на 20-40 годин. Якщо порушувала група осіб або ж це сталося повторно протягом року, то штраф становитиме 1700-3400 грн або громадські роботи на строк 40-60 годин. Якщо порушники - підлітки у віці від 14 до 16 років, передбачені такі ж санкції, але їх будуть накладати на батьків або опікунів. Крім того, передбачено штраф для керівника закладу освіти, якщо він не повідомить у Нацполіцію про факти булінгу. Санкція передбачає штраф 850-1700 грн або виправні роботи на строк до одного місяця.



Під час лекуції присутні мали змогу лізнатися про те, як розрізнити звичайний конфлікт від жорстокості, розібратися в різновидах булінгу та відповідальності, яка чекає на кривдника.






Студенти жваво обговорювали усе почуте, оскільки дізнались багато нового, змогли висловити свою думку, розширити діапазон своїх знань в галузі недопущення порушень основних прав і свобод людини та можливості захисту своїх прав.








 Доповнила захід інформаційна поличка «ПРОТИДІЄМО БУЛІНГУ РАЗОМ»

Коментарі