ЯК ПОВЕРНУТИ ГРОШІ ЗА ТОВАР, ПРИДБАНИЙ В ІНТЕРНЕТ МАГАЗИНІ




Придбали в інтернет-магазині якусь річ, а вона виявилась неякісною несправною, пошкодженою чи відрізняється кольором, розміром або формою від намальованого на картинці і замовленого Вами або просто не сподобалась Вам?

 Що ж робити у таких випадках? Як повернути річ, придбаною в інтернет-магазині та отримати за неї назад свої гроші? І чи можливо це взагалі? 

 Так, можливо, але при цьому необхідно дотримуватися певних правил. 

 З початку, з’ясуємо, чинне законодавство України, а саме ЗУ «Про захист прав споживачів»      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12
  яке передбачає можливість укладання договору через засоби дистанційного зв'язку - телекомунікаційні мережі, поштовий зв'язок, телебачення, інформаційні мережі, зокрема Інтернет, які можуть використовуватися для укладення договорів на відстані. 

 Так, відповідно до Закону України "Про захист прав споживачів", справний товар, який із якихось причин не сподобався покупцеві, можна повернути протягом 14 днів з моменту покупки, а от у разі купівлі поза торговельними або офісними приміщеннями (зокрема, в Інтернеті продавець (виконавець) повинен, згідно зі статтею 12 Закону, повернути сплачені гроші без затримки не пізніше 30 днів із моменту повідомлення споживачем про розірвання договору. При чому, покупець має право не повертати продукцію або результати роботи чи послуги до моменту компенсації йому необхідних коштів. 

 Момент покупки зроблений в інтернет-магазині – визначається з дня доставки й оплати кур'єру або отримання її у відділенні поштового зв’язку.

 У разі отримання речі неналежної якості, покупець має право вимагати її обміну або повернення за неї коштів - стаття 8 Закону України "Про захист прав споживачів". 

 Якщо обіцяний товар не прийшов, а його вартість уже оплачена хоча б частково, то дії продавця можна розцінювати за нормами кримінального кодексу України. У такому випадку варто звернутися в поліцію із відповідною заявою. 

 Стаття 9 Закону України "Про захист прав споживачів" визначає, що гроші, сплачені за товар, повертаються покупцеві у день розірвання договору або в інший термін за згодою сторін, але не пізніше, ніж протягом семи днів. 

 Крім усього, існує перелік товарів належної якості, що не підлягають поверненню (обміну): фотоплівки, фотопластинки, фотографічний папір корсетні товари парфюмерно-косметичні вироби пір'яно-пухові вироби дитячі іграшки м'які дитячі іграшки гумові надувні зубні щітки мундштуки апарати для гоління помазки для гоління розчіски, гребенці та щітки масажні сурдини (для духових музичних інструментів) скрипічні підборіддя рукавички тканини тюлегардинні і мереживні полотна килимові вироби метражні білизна натільна білизна постільна панчішно-шкарпеткові вироби товари в аерозольній упаковці друковані видання лінійний та листковий металопрокат, трубна продукція, пиломатеріали, погонажні (плінтус, наличник), плитні матеріали (деревноволокнисті та деревностружкові плити, фанера) і скло, нарізані або розкроєні під розмір, визначений покупцем (замовником) аудіо-, відеокасети, диски для лазерних систем зчитування із записом вироби з натурального та штучного волосся (перуки) товари для немовлят (пелюшки, соски, пляшечки для годування тощо) інструменти для манікюру, педикюру (ножиці, пилочки тощо) ювелірні вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Зазначений перелік міститься у окремому додатку до ЗУ «Про захист прав споживачів». 

 «Озброєний, а значить попереджений!», знайте свої права та захищайте їх у встановлений Законом спосіб!

ДЖЕРЕЛО: 

Коментарі