ЧИ МОЖУТЬ ВАШУ ДИТИНУ ВИГНАТИ ЗІ ШКОЛИ?






В дитинстві мене найбільшим, найстрашнішим та й взагалі най-най-най з усіх най покаранням було – вигнання зі школи. Як кажуть Бог милував не відчути, що це таке. Можливо, саме тому й не було за що виганяти бо боявся цього най-най-най… покарання.

 Добре це чи погано але зараз такого покарання не існує.

 Більше того, від одного шибеника може потерпати весь клас, дівчатка будуть вмиватися гіркими сльозами, вчителі будуть зривати голос, а вигнати неможна.

 Відповідно до Наказу МОН від 16.04.2018 № 367 із закладу освіти відраховуються учні, які:

 1) здобули повну загальну середню освіту та отримали відповідний документ про освіту;

 2) зараховані до іншого закладу освіти для здобуття повної загальної середньої освіти;

3) переводяться до іншошо закладу освіти;

 4) вибувають на постійне місце проживання за межі України. 

І цей перелік виключний!

 Відрахування із зазначених підстав здійснюється шляхом видання відповідного наказу керівником закладу освіти.

 Але є кілька але.

 1. Вашу дитину можуть не перевести до гімназії чи ліцею, відповідно після закінчення початкової або середньої школи.

 2. Внутрішніми документами - Статутом, Правилами поведінки, трудового розпорядку, тощо можуть бути передбачені додаткові підстави. Це незаконно, але можливо. У цьому випадку доведеться відстоювати свої права у суді.

 3. Якщо ж Ваша дитина усіх дістала, за неуспішність чи негативну поведінку можуть повідомити органи опіки та піклування або ювенальну поліцію (дитяча кімната), що Ви неналежним чином виконуєте батьківські обов’язки і Вас можуть притягнути до адміністративної відповідальності за ухилення від виконання батьківських обов’язки. Таких 2-3 протоколи і починається процедура позбавлення батьківських прав. А тут – поле непахане. Європейський суд з прав людини визнає неналежним любий чих в сторону дитини.

 4. Якщо Ваша дитина веде себе не зовсім адекватно про це можуть повідомити ІРЦ – Інклюзивно-реабілітаційний центр для проведення корекції поведінки. Якщо ж їм не вдастся цього зробити, можуть подати рекомендацію про іншу форму навчання.

 Добре це чи погано, на даний час законодавство не дозволяє впряму вигнати дитину зі школи. Але це не означає, що школа позбавлена інших важелів впливу.

Віталій Гриб, АДВОКАТ

 Джерело доступу:






Коментарі