УВАГА!!! ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ НАДАННЯ СУБСИДІЙ З 1 ЖОВТНЯ 2018 РОКУ




Постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2018 року № 841 внесено зміни до порядку призначення житлових субсидій.

     Розрахунок розміру субсидії на опалювальний сезон домогосподарствам проводиться на підставі доходів за I- II квартали поточного року та інформації надавачів послуг про вартість послуг за встановленими соціальними нормативами споживання послуг в опалювальний сезон. Склад домогосподарства та перелік послуг залишається таким як і при призначенні субсидії в неопалювальний сезон, за винятком випадків коли громадянин поінформував про відповідні зміни.

Стосовно призначення субсидії на понаднормову площу житла

Доповнено перелік осіб, яким житлову субсидію може бути призначено за рішенням комісії на понаднормову площу житла, громадянами, які:
  • отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника або по інвалідності;
  • досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, і отримують пенсію за вислугою років;
  • отримують державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.
Стосовно призначення субсидії домогосподарствам з великою площею житла

З 1 жовтня 2018 року при визначенні права на отримання субсидії враховується не загальна площа житлового приміщення, а опалювальна.
Субсидія не призначається, якщо опалювальна площа житлового приміщення 120 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 200 кв. метрів для індивідуальних будинків. При цьому ця норма не поширюється на багатодітних сімей.
За рішенням комісії субсидія може бути призначена, якщо у житловому приміщенні (будинку) оформлено два і більше окремих особових рахунки, за умови, якщо опалювальна площа частини житлового приміщення кожного домогосподарства, на яку призначається субсидія, не перевищує 120 кв. метрів для квартири, 200 кв. метрів для індивідуального будинку.
      
 Стосовно не призначення субсидії за наявності заборгованості зі сплати аліментів

мінами передбачено, що субсидія не може бути призначена ( у т. ч. за рішенням комісії) у випадку, коли у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, які за даними Єдиного реєстру боржників мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці (крім осіб, які є алко – або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря).
           
Стосовно обрахування сукупного доходу

Постановою № 841 уточнено, що для розрахунку житлової субсидії враховуються нараховані доходи членів домогосподарства. При цьому, як і раніше, розмір заробітної плати враховується після сплати податку на доходи фізичних осіб.
Перелік доходів, які враховуються під час призначення житлової субсидії доповнено грошовими переказами, отриманими із – за кордону ( на підставі задекларованих сум), а які не враховуються – сплаченими аліментами ( за умови документального підтвердження фактичної сплати) та спеціальною бюджетною дотацією за вирощування молодняка великої рогатої худоби. Розмір пенсії враховується за вересень. Також змінено порядок розрахунку сукупного доходу для осіб, які у періоді, за який враховуються доходи, отримували допомогу по безробіттю.
     
Стосовно призначення субсидії особам, що перебували за кордоном

З метою врегулювання питання призначення субсидії домогосподарству, до складу якого входять заробітчани, що перебувають за кордоном понад 2 місяці протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, надано можливість комісіям приймати рішення щодо призначення субсидії, якщо таким особам підтверджено легалізованими в Україні документами набуття страхового стажу в інших країнах, з якими укладено договори про соціальне забезпечення.

Стосовно нормативного врегулювання окремих питань

Нормативно врегульоване питання призначення субсидії офіційно працевлаштованим особам, за яких роботодавцем не сплачено ЄСВ ( субсидія їм призначається на загальних підставах за умови підтвердження заборгованості роботодавця із виплати заробітної плати та сплати ЄСВ).
 Визначено, що заява та декларація не можуть бути розглянуті, коли до них не внесено у повному обсязі всі передбачені формами дані.
   Також комісія має право приймати рішення про призначення житлової субсидії у разі, коли у члена домогосподарства або у члена сім’ї особи із складу домогосподарства доходи, які враховуються під час призначення субсидії є такими, що зазначені в абзаці другому – четвертому підпункту 3 пункту 6 цього Положення.
Надано право отримувачам субсидій не платити обов’язкову частку плати за послуги, якщо вартість спожитих послуг менше неї.

До уваги!!!

   Прохання до всіх одержувачів субсидій в разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії (зміна у складі осіб, які зареєстровані, зміна в переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, придбання майна, товарів або оплата послуг на суму, що перевищує 50 тис. грн.), соціального статусу та паспортних даних в сім’ях, де зареєстровані діти, яким виповнилось 14 років необхідно звернутися до Управління соціального захисту населення за адресою:
 м. Чернігів, вул. Шевченка, 44
Телефон: 670-283
Електронна пошта:




Коментарі