ЩО РОБИТИ, ЯКЩО РОБОТОДАВЕЦЬ ЗАТРИМУЄ ЗАРПЛАТУ





Чимало працівників зовсім не знають, як діяти в ситуації, коли роботодавець відмовляється платити їм зароблені гроші. Насправді ж план дій досить простий, хоча і вимагає зусиль та часу.

Розмова з керівництвом 

Якщо розбиратися з законодавством уважно, то стає зрозуміло, що роботодавець не має права затримувати зарплату навіть на 1 день. Але відразу звертатися до відповідних інстанцій, як правило, немає сенсу. Спочатку краще обговорити дане питання з керівництвом: адміністрація має розповісти про причини і назвати конкретні терміни видачі заробітної плати. Адже досить часто невеликі затримки від роботодавця не залежать. Може виникнути затримка при переказі грошей, проблема з розрахунковим рахунком підприємства (наприклад, у зв'язку з анулюванням ліцензії у банку) та інше. В такому випадку треба просто обговорити дане питання. Найімовірніше, зарплата в найближчий час (виходячи з масштабів проблеми) буде виплачена.

Держслужба з питань праці 

Наступний крок полягає у зверненні до Державної служби України з питань праці. До цієї стадії необхідно переходити, якщо порозуміння з керівництвом досягти не вдалося. Держслужба працює саме для забезпечення виконання законодавства про працю та здійснення контролю за його дотриманням. Інспектори праці мають право проводити перевірки тільки тоді, коли у них є письмове обґрунтування. Тож колективу необхідно написати до трудового органу письмову заяву. Вона оформлюється в довільній формі, зразки ви можете знайти в Інтернеті. На підставі звернення відомство проведе перевірку, за результатами якої (якщо порушення законодавства підтверджується) до роботодавця будуть застосовані санкції. Також фахівці Державної служби з питань праці допоможуть вам написати необхідні папери для звернення до суду.

Суд 

Суд є останнім етапом вирішення “грошового питання” працівника з роботодавцем. Фахівці відзначають, що тут мова йде не про покарання винуватця, а про прагнення повернути чесно зароблені гроші. Не забувайте, що позовна заява може містити вимогу не тільки про повернення суми заборгованості, але й про нарахування пені за користування чужими грошовими коштами (згідно Цивільного кодексу України).

Нюанси 

Державна служби України з питань праці може не тільки здійснити перевірку щодо факту звернення, але і проконсультувати працівників при підготовці документів для прокуратури і суду. Тому не нехтуйте допомогою фахівців. Якщо через затримку зарплати робота в якийсь момент припиняється, більшість роботодавців намагаються ухилитися від оплати за період “простою”. Це неприпустимо, і підприємство зобов'язане цей час оплатити в повному обсязі, так як призупинення роботи є вимушеним заходом, якому сприяв роботодавець. Загалом, заробітну плату, яка виплачується на законних підставах, можна завжди відстояти. А ось з тими грошима, що надходять у конверті, все складніше. Тут сам співробітник, який погодився на подібний метод отримання зарплати, стає порушником, адже ці кошти не фіксуються податковою службою. Отже, і врегулювати такі питання органи влади не можуть.

Джерело доступу : юридичний ресурс Протокол






Коментарі