ДОБРОВІЛЬНЕ СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ: ПРОСТІ ВІДПОВІДІ НА СКЛАДНІ ЗАПИТАННЯ




Головною умовою для визначення права на призначення пенсії є наявність страхового стажу, тобто періоду (строку), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню згідно із законом і за який сплачено страхові внески.

А як бути тим особами, які не підлягали державному соціальному страхуванню, які або за яких не сплачувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування. Як здобути необхідний страховий стаж?

Держава передбачила можливість самостійно на добровільних умовах сплачувати страхові внески. Добровільна сплата єдиного внеску врегульована Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.
Докладніше на сайті ПФУ: http://www.pfu.gov.ua/

Хто може добровільно сплачувати внески?

Платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, є

– члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню;

– особи, які досягли 16-річного віку та:

– не перебувають у трудових відносинах із роботодавцями,

– не є фізичними особами-підприємцями,

– не провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, не провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та не отримують дохід від цієї діяльності, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України,

– не є членами фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах – на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.


Протягом якого часу необхідно сплачувати внески?

Зазначені особи беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату).

Чи можна сплатити страхові внески за попередні періоди?

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період із 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року). Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2. Станом на 01.01.2018 мінімальний страховий внесок становить 819,06 грн, відповідно сума сплати за попередні періоди не може бути меншою за 1 638,12 грн.

Одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди може бути здійснена за окремим договором, укладеним у порядку, передбаченому Законом.

Куди звертатися для оформлення договору?

Особа, яка виявила бажання добровільно сплачувати страхові внески, звертається з відповідною заявою до органу Державної фіскальної служби України (податкової інспекції) за місцем проживання.

Які документи необхідно подати?

Особи, які виявили бажання добровільно сплачувати внески, подають до органу Державної фіскальної служби України (податкової інспекції) за місцем проживання:

– заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування за формою згідно з додатком 3 до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 (у редакції наказу Міністерства фінансів України 28.03.2016 № 393, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 07 травня 2015 р. за № 508/26953);

– копію трудової книжки (за наявності);

– копію документа, що посвідчує особу.


Коли має бути укладено договір?

Після перевірки викладених у заяві відомостей органами Державної фіскальної служби України у строк не пізніше ніж 30 календарних днів із дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь відповідно до типового договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, наведеного у додатку 4 до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 (у редакції наказу Міністерства фінансів України 28.03.2016 № 393, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 07 травня 2015 р. за № 508/26953).

За яких умов може бути відмовлено в укладенні договору?

В укладенні договору добровільної участі органами Державної фіскальної служби України може бути відмовлено, якщо особа:

– підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню;

– не відповідає іншим вимогам, визначеним до осіб, що можуть взяти добровільну участь у соціальному страхуванні;

– подала неповні або недостовірні відомості;

– раніше уклала договір про добровільну участь, дія якого не припинена або за яким не виконано передбачені договором умови;

– бажає укласти договір на строк менше одного року.

УВАГА! В інших випадках відмова в укладенні договору про добровільну участь не допускається.

Що повинно бути зазначено в договорі?

У договорі про добровільну участь зазначаються:

– назва документа;

– відомості про особу, які вносяться до системи персоніфікованого обліку;

– строк дії договору;

– порядок сплати єдиного внеску та рахунки, на які він має сплачуватися;

– умови набуття застрахованою особою права на виплати за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням відповідно до закону;

– умови розірвання договору;

– права та обов’язки сторін, відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору;

– інші умови за згодою сторін або передбачені типовим договором про добровільну участь, що не суперечать законодавству про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

УВАГА! Договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання.

Яку суму необхідно сплачувати?

Єдиний внесок для осіб, які мають право на добровільну сплату внеску, встановлюється у розмірі 22 відсотки бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок та більшою за суму єдиного внеску, обчисленого, виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленого на дату укладення договору. Станом на 01.01.2018 внесок для осіб, які беруть добровільну участь, становить від 819,06 грн до 12 285,90 грн.

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період із 1 січня 2004 року до 31 грудня 2010 року). Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою, ніж мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

У всіх випадках ця сума не може бути більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору.

Особи, які уклали договори добровільної участі, сплачують єдиний внесок щомісяця в розмірі, установленому в договорі про добровільну участь, до 20 числа місяця, що настає за місяцем, за який він сплачується (крім осіб, які здійснюють одноразову сплату).

У яких випадках договір може бути достроково розірваний?

Договір про добровільну участь може бути достроково розірваний:

1) застрахованою особою:

– за її бажанням, якщо договір діяв не менше одного року;

– у разі систематичного порушення умов договору територіальним органом доходів і зборів;

2) органом доходів і зборів у разі:

– набуття застрахованою особою відповідно до цього Закону зобов’язань щодо участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;

– виникнення обставин, що не відповідають визначеним цим Законом вимогам до осіб, які мають право брати добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;

– систематичного порушення застрахованою особою умов договору;

– смерті застрахованої особи;

3) за згодою сторін, якщо договір діяв не менше одного року.

УВАГА! В інших випадках дострокове розірвання договору про добровільну участь не допускається.

ВАЖЛИВО! Період, за який сплачено єдиний внесок, відповідно до укладеного договору про добровільну участь, буде зараховано до страхового стажу тільки за умови подання звіту.

Чому Вам це потрібно?

Добровільна сплата внесків є запорукою набуття страхового стажу та можливістю подбати про майбутню пенсію.
Джерело: Добровільне соціальне страхування: відповідаємо на актуальні запитання/ ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР, №32, 2018.-с.3

Коментарі