П’ЯТЬ „НІ!“ ДЛЯ ВАШОГО РЕЗЮМЕ





До літа залишаються лічені дні, а як відомо, для студентства це не лише пора відпочинку, а й час на пошук тимчасового підробітку або й постійного місця роботи.  І велику роль тут може відіграти резюме. Як правильно його скласти, яких помилок не допустити? Про все це детальніше.
Цікаво, що навіть Стів Джобс, складаючи своє перше резюме, припустився багатьох ляпів, зокрема написав власне прізвище з малої літери.
                
                     Дивний Е-mail
Ваша електронна адреса — перше знайомство роботодавця із вами. Ре- зюме, надіслане, наприклад, від busichka@gmail. com початково не викличе довіри, а навпаки, змусить роботодавця ставитися до вас упереджено і сприймати як несерйозну особу.
Тому адреса електронної пошти повинна бути лаконічна і зрозуміла — найкращим варіантом є комбінації з прізвища та імені — це збільшує шанси, що вас запам’ятають. І не забувайте: жодних зменшено-пестливих слів. Листи без вказаної теми мають значно більше шансів залишитися непоміченими, тому обов’язково заповнюйте це поле, наприклад: „Резюме Петра Сидорюка на посаду продавця-консультанта“. Обов’язково додайте супровідний лист, а документ із резюме назвіть своїм прізвищем та ім’ям.

                     „Резюме“
 Починати своє резюме зі слів „Резюме“ чи „CV“ — те саме, що писати на візитці „Візитка“. Незважаючи на те, що багато програм-шаблонів для написання резюме пропонують такий варіант — краще від цього відмовитися, аби не скласти про себе враження недалекої людини. Використовувати шаблони, так само як і подавати одне і те ж резюме на різні вакансії не варто: писати його потрібно спеціально під конкретну вакансію, на яку претендуєте.

                    Використання селфі
Селфі — найбільш поширений нині вид фотографії, настільки поши- рений, що на нього можна натрапити і в резюме. Розміщувати селфі у такому документі категорично не можна, якщо ви справді хочете отримати посаду, на яку подаєтеся. Мало хто знає, що фото не є обов’яз- ковим елементом резюме. Додавати його слід тоді, коли цього вимагає роботодавець. В інших випадках вирішувати вам, проте варто зазначити, що фото у резюме — ще один спосіб запам’ятатися роботодавцеві. Вкладаючи світлину, врахуйте наступні пункти: фото на паспорт не підхо- дить, посмішка має бути легка і стримана, тло — обов’язково нейтральне (аби не відволікати увагу від вас), жодних оголених плечей, окулярів, головних уборів чи розкутих поз.

„Цікавить зарплата від … грн“
Якщо ви не супердо свідчений професіонал, за якого компанії борються до останнього — не пишіть цього. Зробіть акцент на своїх навичках, передовсім професійних, особливо, якщо ви студент і шукаєте своє перше місце праці. Особливу увагу працедавці звертають на чітко сформульовану мету апліканта, що характеризує його як цілеспрямовану особистість, яка точно знає, чого хоче.

            „Що більший обсяг, то краще“
 Ні! Оптимальний розмір резюме — одна сторінка. Для фахівців з вели- ким стажем роботи дозволяється дві, щоб описати свій значний професійний досвід. Використовувати дрібний шрифт задля зменшення кількості сторінок також не варто. Найкраще обрати 12–14 кегель і види шрифтів під назвами Arial або Calibri. Особливу популярність нині здобувають відеорезюме, що дають змогу одразу побачити людину, оцінити її мову, поведінку. Однак пам’ятайте, суть резюме у його змісті, тому висловлюйтеся чітко, зрозуміло, не прикрашайте дійсність, а також переві- ряйте текст на наявність граматичних, лексичних та стилістичних помилок.

ДЖЕРЕЛО: МОЗГОВА А. П’ять „ні!“ для вашого резюме // Аудиторія.- №14.- 2018.- С.9


Коментарі