ВИБІР - 16

  В житті завжди складно зробити правильний вибір, особливо, коли йдеться про вибір професії. Для підлітків це ще один етап пошуку себе і свого місця в світі. До розв’язання цієї задачі необхідно підійти цілісно: зрозуміти свої бажання та переваги, дізнатися про свої здібності, таланти і особливості характеру, зорієнтуватися на ринку освіти та популярних професій. Зробити усвідомлений вибір щодо майбутньої професії, яка вам надасть можливість самореалізувати себе, обрати для цього форму та напрям професійного навчання- це перший та мабуть головний крок у житті молодої людини.
  Саме ці питання розглядались на тренінгу «ВИБІР-16» в ЦЕНТРІ ПРАВОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва учнями ліцею № 16 і головним спеціалістом відділу національно-патріотичного виховання Чернігівського обласного молодіжного центру Надією Самардак.
  Основна мета тренінгу: підвищення рівня інформованості підлітків з питань профорієнтації, розширення їхніх знань про світ професій, допомога юнацтву у визначенні власної життєвої траєкторії з урахуванням професійних інтересів та природних здібностей.
  Більш детально учасники тренінгу торкнулися наступних питань:
  - формула вибору: «ХОЧУ. МОЖУ. ТРЕБА»;
  - престижність професій в Україні та країнах СНД;
  - професії майбутнього; - орієнтири в світі професій;
  - анкетування «Чому ти вибираєш ту чи іншу професію?»;
  - рейтинг вузів.

  Наприкінці зустрічі фахівець проінформувала учнів про сайт «Моя кар’єра», http://mycareer.org.ua/ , що був розроблений за ініціативи Програми розвитку ООН в Україні, що надає інформацію про ринок праці та актуальні професії, можливості для розвитку та правильної побудови кар’єри. Також на ньому можна пройти ліцензований міжнародний тест для визначення інтересів, вмінь та навичок та вибору майбутнього напрямку навчання.з професійної орієнтації.

  Ми сподівамось, що ця зустріч залишила приємні враження в учасників заходу, допоможе молоді, вступаючи в самостійне життя, визначитися з вибором професії.





Коментарі