ЧИ ЗАЛИШИЛАСЯ ЩЕ БЕЗКОШТОВНА МЕДИЦИНА І ЩО РОБИТИ В РАЗІ ВІДМОВИ В БЕЗКОШТОВНОМУ ЛІКУВАННІ?




Медицина в Україні 

Згідно з нормами Конституції України, кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Спеціальним нормативно-правовим актом в медичному праві, а саме Основами законодавства України про охорону здоров'я, передбачено також, що охорона здоров'я людини це пріоритетна сфера діяльності суспільства і держави. Але що ж відбувається в сфері медицини в Україні сьогодні?

Трансформація системи охорони здоров'я стосується кожного. Згідно норм Конституції України кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчих програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності. 

Наша держава проходить складні етапи свого становлення, які супроводжуються постійними реформами. А як відомо Конфуцій говорив «Не дай Бог вам жити в епоху змін». На думку світових аналітиків, Україна, як незалежна держава, до сих пір не відбулася. На жаль, для такої думки є всі підстави. Минуло 29 років незалежності, проте до цих пір відсутня Державна Стратегія системного розвитку України в політичній, економічній, соціальній, гуманітарній сфері. А Держава без чітких стратегій і програм, в основі яких лежать національні інтереси і пріоритети розвитку в сучасному світі неконкурентоспроможна. Але крім цього, повинні сказати, що через етапи реформ повинна пройти кожна країна. 

Для звичайної людини далеко не чужа реформа медицини, оскільки саме вона зачіпає основну сферу життя кожного. 

Реформа медицини 


 Першим етапом реформи є зміни в первинній ланці медицини. 

Змінюється сама концепція надання медичних послуг, а саме перехід від державного забезпечення закладів охорони здоров'я до державної закупівлі медичних послуг у лікарів. Тобто, лікарям платять за конкретну послугу для пацієнта. Ключова зміна - гроші будуть «ходити» за пацієнтом. 

За це буде відповідати Національна служба здоров'я України. При цьому всім, послуги, які надаються медпрацівниками первинної медицини в Україні, є абсолютно безкоштовними, що є державною гарантією. 

Другий етап - зміна принципів фінансування вторинної та третинної ланки медичної допомоги з переходом на закупівлю державою в відповідних закладів. Первісною ідеєю реформи медицини є зміни форми фінансування, як уже було сказано, - буде фінансуватися певна послуга, що замовлена клієнтом. Послуги, які будуть фінансуватися, будуть визначені переліком послуг. Цей перелік буде щорічно встановлюватися Кабінетом Міністрів України, а затверджуватися Верховною Радою України. Втім, поки такого переліку немає, поки збирається інформація для визначення вартості послуг і реальних потреб населення. В цілому Програма медичних гарантій у порівнянні з медичними субвенціями, збільшує фінансування на цілий ряд медичних послуг - таких як, гемодіаліз, онкологічне лікування, паліатив (мобільний і стаціонарний), медична реабілітація. 

Програма медичних гарантій - це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнтові безкоштовно. Скористатися ними може будь-який громадянин України. 

Безкоштовна медицина в Україні. 


Які медичні послуги безкоштовні? Що ж в себе включає перелік безкоштовних медичних послуг в Україні? 

Медична реформа в Україні передбачає, що до безкоштовних послуг будуть відноситись:


 • Безкоштовна екстрена допомога; 
• Консультації з фахівцями; 
• Обстеження і виявлення онкозахворювань; 
• Діагностика і хіміотерапія; 
• Гемодіаліз;
 • Хірургія на стаціонарі;
 • Допомога при гострому головному інсульті;
 • Допомога при інфаркті; 
• Допомога при пологах;
 • Психологічна та наркологічна допомога на стаціонарі; 
• Лікування туберкульозу. 

Щоб отримати доступ до безкоштовних послуг, потрібно:


 • укласти декларацію з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром;
• отримати направлення на лікаря певної спеціальності. 

Направлення не потрібно до гінеколога, психіатра, стоматолога і нарколога. Екстрена медична допомога надається безоплатно кожному - незалежно від наявності декларації. 


Що робити в разі відмови про надання безкоштовної медичної послуги? 


Так, згідно зі ст. 80 особи, винні в порушенні законодавства про охорону здоров'я, несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства. Якщо ж Ви звернулися про допомогу до свого сімейного лікаря або іншого фахівця, в порядку передбаченому законодавством, а Вам безпідставно відмовили, то варто звернутися із заявою до правоохоронних органів про вчинення кримінального злочину, передбаченого ст. 139 КК України, а саме неподання без поважних причин допомоги хворому мед співробітником, який зобов'язаний надати таку допомогу. Крім того, Ви можете звернутися з позовом до суду про відшкодування шкоди, яка була заподіяна внаслідок невиконання співробітником своїх обов'язків. 

Платна медицина в Україні 


Платити доведеться за всі послуги, якщо людина не уклала декларацію з сімейним лікарем. В такому випадку, в будь-якому медичному закладі треба буде оплатити послуги, в тому числі і за звичайну консультацію у фахівця вузького профілю. З власної кишені також доведеться сплатити за поліпшені умови при лікування на стаціонарі (окрема палата або ж особливі умови харчування), за вакцинацію, яка не передбачена в переліку, наприклад, вакцина від вітрянки, крім того також платними будуть послуги з масажу, лікування мінеральними водами, а ще й отримання мед довідок для водійського посвідчення, або ж для виїзду за кордон. Без направлення від лікаря безкоштовно по екстрену медичну допомогу можна буде звернутися тільки до акушера-гінеколога, стоматолога, педіатра, психіатра і нарколога. Медреформа передбачає, що пацієнт сам може вибирати лікарню і фахівця, де хоче проконсультуватися або оперуватися. Також планується ввести електронні медичні книжки для пацієнтів і електронні лікарняні. 

Платна медицина «ЗА» і «ПРОТИ» 

 До сьогодні юридично вважалося, що медицина безкоштовна в Україні, але відповідно до даних соціальних опитувань, близько 90% відсотків опитуваних підтвердили, що вони оплачують послуги у лікаря. Реформа мала б покласти цьому край, оскільки Ви зможете переукласти декларацію, якщо Ваш лікар від Вас вимагає неправомірно оплатити безкоштовні послуги або неякісно надає допомогу. У такому випадку лікар як «приватний підприємець» втрачає своїх клієнтів і недоотримує заробітну плату. Такий метод повинен стимулювати медпрацівників.

 Але все ж потрібно заплатити за послуги, які з самого початку передбачені як платні. Це на перший погляд мінус, оскільки звичайний громадянин нібито може не потягнути таку ношу, але ми вже визначилися, що базова медична є безкоштовною. До платних послуг відносяться, так би мовити послуги-розкоші в мед сфері. 

Помилковою думкою є те, що медицина в селах і зовсім зникне. Але чи так це? Так, мало хто хоче їхати працювати в село, але медреформа стимулює за допомогою оплати праці. Оскільки заробітна плата лікаря в сфері сімейної медицини залежить від кількості людей, що уклали декларацію, то можна підсумувати, що в сільській місцевості, де мало конкуренції, а населення з достатньою кількістю проживаючих, забезпечує гідну заробітну плату сімейним лікарям. 


Джерело: Юридичний ресурс Протокол

Коментарі